İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesiyle gözler onlara çevrildi... "İrşad devriyeleri" kimdir ve nasıl bir görev yapıyorlar? (VİDEO)
Mahsa Amini gözaltına alındıktan iki gün sonra hayatını kaybetti / Fotoğraf: Twitter |
22 yaşındaki Mahsa Amini'nin başörtüsü kurallarına uymadığı iddiasıyla gözaltına alınıp işkence sonucu öldürülmesi İran'daki bir polis grubunu gündeme getirdi. "Moda" veya "ahlak" polisi olarak da bilinen bu birimin kimlere nasıl müdahalede bulunuyorlar?
İran'da Mahsa (Zhina) Amini'nin "ahlak polisi" tarafından dövülerek öldürülmesinin yankıları sürüyor.
Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere birçok kurum olayı kınarken, şüpheli ölümün detaylı araştırılması istendi.
Amini'nin gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılması ve hayatını kaybetmesi, gözleri "ahlak polisi"ne çevirdi.
Kim bu "ahlak" polisleri?
Gaşt-e Erşad (irşad devriyesi), "moda" veya "ahlak" polisi olarak biliniyor.
Ülke genelinde görev yapan bu polis grubu, genellikle sakallı erkek ve çarşaflı kadın görevlilerden oluşuyor.
Geniş yetkilere sahip bu polisler her an her yerde çıkabiliyor. Giyim, kuşam ve davranışları "İslam'a aykırı" olanları uyarıyorlar.
Kimilerine bunu tekrarlamayacağına dair kağıt imzalatıp, kimilerine para cezası kesiyor, direnenleri ise gözaltına alarak mahkemeye sevk edebiliyorlar.
Amini olayı ilk olmadığı gibi muhtemelen son da olmayacak. Çünkü daha önce onlarca, benzer durum yaşandı.
Benzer nedenlerle birçok kişi tutuklanırken, binlercesi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Peki ahlak polisi adlı yapı ne zaman kuruldu, görevlerini nasıl yapıyorlar? Zorla kapanmanın dinde yeri var mı?
"Halkın yaşam ve giyim tarzına hep müdahale edildi"
İran uzmanı gazeteci yazar Dr. Savash Porgham, "ahlak polisi" olarak bilinen biriminin kurumsallaşmasının 2005 yılına tekabül ettiğini söyledi.
Porgham'ın verdiği bilgiye göre bu grubun gerçek ismi "ahlaki emniyet polisi". Yapının görevi, "sosyal yaşamın güvenliğini artırmak" ve Kültür Devrimi Yüksek Konseyi'nin belirlediği toplumsal eylem planlarını sahada uygulamak.
1979 İslam Devrimi'nden bu yana farklı isimler altında rejimin sokaklarda halkın yaşam ve giyim tarzına hep müdahale ettiğini belirten Porgham, "Ancak bu görevin resmen özel bir polis birimine verilip kurumsallaşması 2005 yılına tekabül ediyor" dedi.
Savash Porgham / Fotoğraf: Independent Türkçe |
"Görevliler en radikal olanlardan seçiliyor"
Ahlaki emniyet polisine sokaklarda Gaşt-e Erşad (irşad devriyesi) denildiğini, birimlerin en az 3 kişilik kadın ve erkek polislerden oluştuğunu aktaran Porgham, "Bunlar genelde minibüsle devriye atıyor. Bu birimde görev yapacak olan polisler en radikal olanlardan seçiliyor. Çünkü ideolojik ve dini doktrini yeterince benimsemeyen bir polis sokaklarda böylesi bir görevi layıkıyla yapamaz" diye konuştu.
Porgham, şöyle devam etti:
Sokak, cadde, park, yeşil alan, kafe, restoran, sinema, tiyatro ve toplumsal yaşamın akla gelen her alanında irşad devriyesinin uygulama noktaları bulunuyor. Ahlaki emniyet polisi, ramazan ayında oruç tutmayanları denetlemekten tutun, insanların kılık ve kıyafetlerine müdahale edebiliyor. Bunlar insanların hayatına karışmayı şeri ve hukuki görev olarak görüyor.
"Asıl hedefleri her zaman kadınlar oldu"
İrşad devriyelerinin asıl hedeflerinin öncelikle her zaman kadınlar olduğunu vurgulayan Dr. Savash Porgham, "Bunların sokaklara salınmasının en temel sebebi kadınları toplumsal yaşamın içinde pasifize etmek, giyim tarzını kontrol altında tutmak ve zorunlu başörtüsü dayatmasına mutlak surette uymasını sağlamak. Yani asıl hedefleri her zaman kadınlar oldu. Yıllarca irşad devriyesi her nevi sert müdahaleyi yaptı ve en son Mahsa Amini'nin örneğinde olduğu gibi pek çok kadının hayatını yitirmesine sebep oldu. İran'da kadın hareketinin son yıllardaki yükselişi ve özellikle zorunlu başörtüsüne karşı yapılan geniş sivil itaatsizlik eylemleri rejimin ayarlarıyla oynuyor ve bunun yansıması da sokaklarda irşad devriyesinin kadınlara yönelik sert müdahaleleri oluyor" değerlendirmesinde bulundu.
İran'daki "Ahlak Polisi" adlı yapı tartışmaların odağında / Fotoğraf: İsna |
Yabancılar da başlarını kapatmak zorunda kalıyor
İrşad devriyelerinin şiddet uygulayarak bir kadının ölümüne yol açması ülkede tepkilerin dozunu yükseltti. İran'ın birçok kentinde Mahsa Amini'nin öldürülmesi protesto edildi.
Tahran yönetimi sadece İran vatandaşı değil ülkeye gelen yabancı kadınların da kılık kıyafetine müdahale ediyor. Ülkeye giriş yapan yabancı kadınlar, örtüyle başlarını kapatmak zorunda kalıyorlar.
Bu da zaman zaman tartışmaya yol açıyor. Kadınların başlarını açma konusunda zorlanmayacakları gibi örtünmeleri konusunda baskıya uğramamaları gerektiği vurgulanıyor.
"Zorla kapatmak da açtırmak da İslam'da yok"
İlahiyatçılar, kadınların zorla örtünme veya başörtülerini çıkartılma konusunda baskıya uğramalarına karşı çıkıyor. O isimlerden biri de Prof. Dr. Caner Taslaman.
Prof. Taslaman, zorla kapatma uygulamasının din ile bir alakasının olmadığını söyledi.
Caner Taslaman / Fotoğraf: Twitter |
"Kesinlikle zorla kapatmak da açtırmak da İslam'da yok" diyen Taslaman, "Dini bir hüküm olarak kadına da erkeğe de kapanmanın dini bir cezası yoktur. Bu dinin bir hükmü değildir ve çok açıktır" ifadelerini kullandı.
Kur'an-ı Kerim'de konuyla ilgili insanlara konulmuş en küçük bir cezanın olmadığının altını çizen Taslaman, "Önce Kur'an-ı okusunlar. Gerekseydi Kur'an'da böyle dünyevi bir ceza olurdu. Dolayısıyla dünyevi olarak insanların kılık-kıyafetleriyle ilgili hiçbir ceza yok" diye konuştu.
"Din adına yapılması doğru değil"
İlahiyatçı Prof. Dr. Caner Taslaman, sözlerini şöyle tamamladı:
Hiç kimse din adına insanları kapatamayacağı gibi açamaz da. Allah Kur'an'da insanlara bu konuda bir dünyevi ceza öngörmemiş. Uygulamanın din ile bir ilgisi yok. Allah'ın koymadığı bir cezayı koymak da ne oluyor? Bu haşa ‘Allah bu dinin nasıl olması gerektiğini düşünemedi, ben bunu daha iyi düzenleyeceğim' anlamına geliyor. Bu tür uygulamaların din din adına yapılması doğru değil. (INDEPENDENT TÜRKÇE)
Mahsa Amini… 22 yaşında İran’da başörtüsü nedeniyle ahlak polisi tarafından dövülerek öldürüldü. İran'da sayısız kadın öldürülüyor,tutuklanıyor.Şeriat gelince kimseye karışılmayacak,şeriat özgürlüktür diyerek İran rejimini değiştirenler.Şeriat yönetimindeki kadınlar#Mahsa_Amini pic.twitter.com/j4MHmfelu7
— mühendisyen (@muhendisyenn) September 17, 2022
Tahran’da kıyafetleri ve başörtüsünün İslami olmadığı gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafından gözaltına alınırken dövülen ve komaya giren 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin hayatını yitirmesiyle Tahran sokakları karışmış durumda. Halk öfkeli: “Diktatöre ölüm!” pic.twitter.com/OAzQbSTqVJ
— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) September 16, 2022
Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından Tahran’da bir grup kadın başörtülerini çıkararak slogan atıyorlar: “IŞİD’li şerefsiz!”pic.twitter.com/LI1hr98iDW
— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) September 16, 2022
Ahlak Polisi’nin dayağı sonucunda hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ardından Tahran’da öfkeli kadınlar slogan atıyorlar: “Kız kardeşimi öldüreni öldüreceğim!”pic.twitter.com/4Jw6OLhRCN
— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) September 16, 2022
Ahlak Polisi tarafından dövülerek öldürülen Mahsa Amini’nin ardından Tahran’da protesto düzenleyen kadınlara da sivil polisler aynı şekilde saldırıyorlar: pic.twitter.com/9ye4ghepxw
— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) September 16, 2022
Ahlak Polisi tarafından dövülerek öldürülen Mahsa Amini’nin ardından Tahran’daki Arjantin Meydanı civarında öfkeli halk slogan atıyor:
— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) September 16, 2022
“Hameneyi’ye Ölüm!”
“Şerefsiz!”pic.twitter.com/CvHynJirPq
Mahsa Amini’nin hayatını kaybettiği polis dayağından sonra Tahran’da Arjantin Meydanı’nda toplanan halk Ahlak Polisini protesto ediyor: “Diktatöre ölüm!” pic.twitter.com/NOMRv120wR
— Dr. Savash Porgham (@Savash_Porgham) September 16, 2022