Bartın'ın Amasra ilçesinde grizu patlaması sonucu en az 40 işçinin yaşamını yitirdiği bir maden katliamı yaşandı. 2019'da hazırlanan Sayıştay raporunun tehlikeye dikkat çektiği ancak gerekli tedbirlerin alınmadığı ortaya çıktı.


Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı bir maden ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın ardından olay yerine giden Enerji Bakanı Fatih Dönmez, patlamanın “grizu patlaması” olduğunu ifade etti.

Bartın Valiliği’nden yapılan açıklamada “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesine ait maden ocağında saat 18.15 sularında eksi 300 kotunda meydana gelen kazada şimdiye kadar 36 maden işçimiz kaza alanından çıkarılmıştır. Çıkarılan işçilerimizden 25’i hayatını kaybetmiş olup, 6 maden işçimiz tedavileri için İstanbul’a sevk edilmiştir. 5 işçimizin tedavisi İlimizdeki hastanelerde devam etmektedir. Hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

15 Ekim 12.30 itibariyle resmi açıklamalar ölü sayısının 40’a yükseldiği yönünde.

2019 Sayıştay raporu: Üretim derinliği grizu patlaması riskini artırıyor

2019 yılında Sayıştay tarafından denetlenen maden hakkında üretim derinliğinin 300 metreyi bulduğu, bu durumun da ani gaz degajı ve grizu patlama riskini artırdığı ifade edilmiş.

Amasra Valiliği’nden yapılan resmi açıklamaya göre yerin 300 metre altında patlama yaşanan Amasra Taşkömürü İşletmesi hakkında 2019 yılında Sayıştay, bu derinleşmeye dikkat çekerek “Bu derinleşme ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır” diye belirtildiği gözüküyor.

Ayrıca raporda, işletmenin ocaklarında solunabilir ve patlayabilir tozların tahliyesi konusunda zaman zaman aksamalar olduğu belirtiliyor. Sayıştay, 2019’daki bu bulgusuna dair işletmeye, iş sağlığı ve güvenliğine dair gerekli önlemler alması konusunda önerilere de yer veriliyor.

2017’deki Sayıştay raporunda ise ocağın ana havalandırmasının tersine çalışabilecek durumda olmadığı belirtilirken işçi güvenliği ekipmanlarının yeterli olmadığı vurgulanıyor. Ayrıca raporda, bu eksiklerden kaynaklı olarak işletmeye 146 bin TL para cezası kesildiği ve indirimle 109 bin TL ödendiği anlaşılıyor.


“35 kişiden ses çıkmaması bizi kaygılandırıyor”

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, NTV canlı yayınında konuştu. Yüksel, ”Kuyu asansörlerinin çalıştığı söyleniyor. Şimdiye kadar çıkmış olmaları gerekiyordu. 35 kişiden ses çıkmaması bizi kaygılandırıyor. Eğer göçük altında kalmasalarda bu saate kadar çıkmaları gerekirdi. Ocağın planlarını görmeden yapılacak açıklamalar erken olur” dedi.

Sayıştay ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) yetkililerinin, patlama meydana gelen maden ocağında 9 gün önce inceleme yaptığı ortaya çıktı

Cumhuriyet’ten Mehmet Oflaz’ın haberine göre, Sayıştay ve TTK yetkilileri Amasra’da -300 kotunda patlama meydana gelen maden ocağının -300 ile -350 kotları arasında 5 Ekim 2022 tarihinde inceleme yaptı.

Maden ocağındaki inceleme, Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığındaki Uzman Denetçiler ile TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekip tarafından Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi’nde (TİM) yer altına inilerek gerçekleştirildi. (SENDİKA.ORG)

Daha yeni Daha eski