Bartın’daki patlamada yaşamını kaybeden Mehmet Bulut’un ailesi,“İhmal var, araştırılsın. Yardım kömürü dağıtılacaktı, onun için baskı vardı üzerlerinde” diyor.
Amasra’da maden ocağında meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın üzerinden beş gün geçti.
Cenazeler kaldırıldı, hayatta kalan madencilerin savcılık ifadeleri alınmaya başlandı. Avukatların verdiği bilgiye göre dün akşam üstü (18 Ekim Salı) başlayan olay yerindeki keşif bugün de devam edecek.
“Bakım yapacağız dediler, yapmadılar”
bianet’e konuşan madenci yakınları, “ihmallerin araştırılmasını istediklerini” belirterek, bir dizi çelişki ve duyumları da sıralıyor.
Cenaze evlerinde toplanan bölge sakinleri, "Çocuklarımız yöneticilerini uyarmış fakat uyarıları ciddiye alınmamış. İhmal var diye düşünüyoruz. Aydınlatılsın" diyor.
Madende hayatını kaybeden Mehmet Bulut’un Zabıta Görevlisi kardeşi Muhammed Bulut şu noktalara dikkat çekiyor:
“Bir önceki vardiya gaz oranı arttı diye erken çıkartıldığı yönünde bilgiler aldık. Abim biz üzülürüz diye, bize bunları anlatmazdı çok fazla. Erken vardiya demek şu demek. Normalde 21.00'da giren gece üç gibi çıkar.
Dört gibi de vardiya değişir, yeni maden işçileri gelir. Bu kez 14 Ekim akşamı, normalde 3 gibi vardiyası bitmesi gereken işçilerin vardiyasını 'gaz var' diye erken çıkartıkları yönünde iddia var. Onlar normalde 3'te çıkacakken ocaktan 1'de çıkıyor. Bunu işçiler konuşurken de duydum.
“Bu patlama yaşandıktan sonra biz oraya on dakikada gittik. Oradan üç kişi çıktı. Abim ve mesai arkadaşları gözümün önünden geçti.
“Çocuklar konuşuyorlardı. Ocağın bakıma ihtiyacı var diye söylüyorlardı. Ama bu bakım yapılmadı. Üç aydır söyleniyordu. Ocakta havalandırma sisteminin bakımı diye biliyoruz.
“Ben ihmalin olduğunu düşünüyorum. Havalandırma eksikti. Ocak komple bakıma girecek dendi, fakat olmadı.
“Kömür baskısı geliyormuş. Yeterli olmuyormuş. Kış ayları geldiği için yardım kömürlerinin çıkartılması için baskı vardı.
“Olay gecesi mesai arkadaşlarından bazılarından duydum, ‘Bizi mi öldüreceksin?’ diye tepki göstermişler onu anlattılar.
“Soma gibi olmasın”
Mehmet Bulut’un babası ve annesi de konuştu:
“Çocuğum biz üzülürüz diye bize anlatmazdı. Ben hiç istemiyordum madene girmesini.
"Oğlum çok istiyordu. Hatta işe girmeden beş kilo fazlası vardı. O yüzden işe alınmama durumu vardı. Gitti, yürüme bandı aldı, zayıfladı ve işe öyle girdi. Öyle çok istiyordu.
“Ben devlet büyüklerinden bu işin sonunu getirmelerini istiyorum. Soma gibi olmasın burası da. Bir iki güne unutulmasın. Herkes unutur ama biz unutmayız. Sorumlular kimse ortaya çıksın ve aydınlatılsın. Bir iki kişiye suçu yıkacaklar. Onlar da madendeydi öldü diyecekler.
“Bilmiyoruz ki bize de bilgi vermiyorlar. Çocukların eşyalarını almaya gittik savcı görecek diye vermediler ilk başta. Canımız acıyor.”
KESK: takipçisiyiz
Öte yandan, sendika temsilcilerinden oluşan KESK heyeti de bölgede yurttaşlarla bir araya geldi, yakınlarını kaybeden ailelerle görüştü.
Görüşmeler sonrasında Amasra’daki Eğitim Sen’de açıklama yapıldı. Heyet adına konuşan Şükran Kaplan Yeşil sunları söyledi:
“Bu kazalar Türkiye için yeni değil. Soma’da da benzer süreçler yaşandı. Bu da bize Türkiye'nin ders almadığını gösteriyor.
"Burada yaşanan bir katliamdır, iş cinayetidir, kader veya iş kazası değildir. Ailelerle dayanışmak için buradayız, sorumluların yargılanması için sürecin takipçisi olacağız.
"Madencilerin çocuklarının eğitim süreçlerini takip edip destek olacağız. Acılarını yüreğimizin derinlerinde hissettik. Arkadaşlarımız rant uğruna göz göre göre ölüme terk edildi." (EVRİM KEPENEK - BİANET)