Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Reviews

SHOW_BLOG

"Türkiye, Avrupa'ya yönelik uyuşturucu kaçakçılığının anahtarı ve Balkan kartelleri için sığınak haline geldi!"

Türkiye, Avrupa'ya yönelik uyuşturucu kaçakçılığının anahtarı ve Balkan kartelleri için sığınak haline geldi! Almanya'nın 2021 organ...


Türkiye, Avrupa'ya yönelik uyuşturucu kaçakçılığının anahtarı ve Balkan kartelleri için sığınak haline geldi!

Almanya'nın 2021 organize suç raporu, artan suç oranlarını ve Türklerin organize çete bağlantılı suçlara nasıl yüksek oranda dahil olduğunu gösterdi. Rapora göre Türkiye, uyuşturucu kaçakçılığında bir geçiş ülkesi olarak önemli bir rol oynuyor ve bu konumu nedeniyle batıdaki Balkan çetelerinin sığınağı haline geldi.

Resmi bir rapora göre, 2021'de Almanya'da suç çetelerine yönelik soruşturma sayısında yüzde 17,2'lik keskin bir artış oldu. Almanya federal polis ve gümrük müdürlüğüne atıfta bulunan Deutsche Welle Türk, artan organize suç kayıtlarının yaklaşık yarısının uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı olduğunu ve Türkiye ve Türk vatandaşlarının Avrupa'ya uyuşturucu kaçakçılığında kritik bir rol oynadığını bildirdi.

Federal Kriminal Polis Teşkilatı (BKA) tarafından hazırlanan raporda, Almanya'daki şüpheli çete üyelerinin yüzde 10,9'unun Türk kökenli olduğu ortaya çıktı. 2021'de organize suçlarla bağlantılı 7 binden fazla şüphelinin 818'i Türk vatandaşı ve 54'ü Alman vatandaşlığına sahip Türklerdi.

Esrar ticareti yapılan tüm uyuşturucuların yüzde 40'ını oluştururken, onu kokain (yüzde 26,6) izledi.

Son yıllarda Almanya'nın yanı sıra Hollanda ve İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde de yakalanan kokain miktarında önemli artışlar yaşanmaktadır.

Alman Gümrük Müdürlüğü, Türkiye'nin Orta ve Güney Amerika ile Karayipler'den Avrupa'ya giden kokain kaçakçılığı güzergahında olmamasına rağmen Türkiye'nin suça karışma oranının çok yüksek olduğunu belirtti. Rapora göre, Türkiye'nin küresel kokain kaçakçılığındaki rolü de artıyor ve ülke hızla bir geçiş noktası haline geliyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Türk makamları tarafından ele geçirilen kokain miktarı 2014 ile 2020 arasında neredeyse beş katına çıktı.

20 ve 26 Kasım 2021 tarihlerinde polisin yaptığı aramalarda, bir Alman havaalanında iki ayrı kargo paketinde toplam 111 kilo siyah kokain bulundu.

Ardından Türkiye'de aralarında L'ACTONE Holding Başkanı ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği eski başkanı Ali Osman Akat'ın da bulunduğu altı kişi gözaltına alındı.

Mayıs 2020'de, Türk mafya babasından muhbirlik yapan Sedat Peker, Kolombiya'dan Türkiye'ye kesintiye uğrayan 4,9 ton kokain sevkiyatından bahsetti.

Yaklaşık bir ay sonra Kolombiyalı yetkililer, aynı miktarda kokaini, ülkenin İstanbul'a giden Buenaventura limanında ele geçirdiklerini duyurdu. Peker, kaçakçılıkla ilgili eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ı işaret etti.

Ocak 2022'de olayla ilgili olarak 15 kişi tutuklandı.

4 Ağustos 2021'de Brezilya polisi, yıllarca Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı için Türkiye'nin resmi uçağı olarak hizmet verdikten sonra satılan özel bir jet keşfetti. Jet, kuzeydeki Fortaleza kentinde bir Belçika-İspanyol yolcusu Angel Gonzalez Valdez, dört Türk mürettebat ve 24 valizde 1,3 ton kokain taşıyordu.

Valdez gözaltında kanserden öldü. Uçağın pilotu, kokain ticareti yapmakla suçlandığı Türkiye'ye geri gönderildi.

Uyuşturucu suçlarını araştıran gazeteci Cengiz Erdem, DW Türkçe'ye, Türk kökenli uyuşturucu çetelerinin 1970'lerden beri Avrupa ülkelerinde ilişkiler kurduğunu, bu nedenle Almanya'ya yapılan uyuşturucu kaçakçılığında Türklerin rol oynamasının "şaşırtıcı olmadığını" söyledi.

Erdem, 2015 yılında eroin fiyatlarındaki düşüş nedeniyle uyuşturucu güzergâhında tersine bir hareket geliştiğini, Türk mafyasının mevcut ilişkilerini kullanarak Türkiye'nin Mersin ilinden Ortadoğu'ya ulaşmak için yeni bir rotanın geçtiğini ifade etti.

BKA'ya göre, bir geçiş ülkesi olarak Türkiye, Batı Balkan organize suç örgütleri için de bir sığınak haline geldi. Son raporlar, organize suç çetelerinin son yıllarda daha fazla silahlandığına ve şiddete daha sık başvurduğuna da işaret ediyor.

Almanya'daki eroin kaçakçılığı soruşturmalarının sayısı, diğer maddelere kıyasla nispeten küçük kalıyor, ancak yetkililer, düşük yakalama oranının mutlaka daha az dolaşım anlamına gelmediği konusunda uyarıyorlar.

Eylül ayı başlarındaki baskınlarda ele geçirilen 700 kg, Alman polisinin şimdiye kadar yakaladığı en yüksek eroin miktarı. İran'dan Almanya'ya kaçırılan eroini dağıtmayı planlayan uyuşturucu karteli lideri, 40 yaşında bir Türk-Sırp vatandaşıydı. 53 yaşındaki bir başka Türk de çete lideri ile Alman yetkililer arasında bağlantı kurarak kritik bir konumdaydı.

BKA'ya göre Afganistan, Pakistan ve İran'dan Batı Avrupa'ya eroin trafiği için iki yol kullanılıyor: Balkan ve Karadeniz. Balkan rotası, Türkiye, Yunanistan ve Bulgaristan üzerinden Batı Avrupa'ya geçiş için Sırbistan ve Romanya'ya ulaşıyor. Diğer güzergah ise Türkiye'den geçerek Ukrayna, Moldova veya Romanya üzerinden ilerliyor. Her iki güzergahta da Türkiye, Avrupa'ya yapılan uyuşturucu sevkiyatlarında transit ülke olarak kritik bir noktada bulunuyor.

Öte yandan, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) direktörü Alexis Goosdeel, Haziran ayında yaptığı bir basın açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşının kaçınılmaz olarak uyuşturucu trafiğinin Avrupa'ya giden yollarının değişmesine neden olacağını belirtmişti.

Goosdeel, Türkiye'nin Yunanistan ve Bulgaristan ile olan sınırlarında uyuşturucu kaçakçılığının arttığına dair işaretler olduğunu, kaçakçıların Karadeniz güzergahı yerine Türkiye üzerinden Yunan adalarını ve güney Akdeniz'i kullanacaklarını söyledi.

Konumu nedeniyle, Türkiye'nin kaçakçılar için geçiş ülkesi statüsü, uyuşturucu rotaları değişse bile değişmiyor. (MEDYANEWS.NET'ten çeviri / 30.09.2022 / GAZETE DEMOKRAT) (METNİN ORİJİNALİ: https://medyanews.net/turkey-becomes-key-for-drug-trafficking-to-europe-haven-for-balkan-cartels/)

Hiç yorum yok

EKONOMİ/PARA/PİYASA