HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

REUTERS: Türkiye bombadan Kürt militanları sorumlu tutuyor; PKK olayla ilgisini yalanladı!

Türkiye, Pazartesi günü İstanbul'da altı kişinin ölümüne neden olan patlamadan Kürt militanları sorumlu tuttu ve polis, bombayı yerleşti...


Türkiye, Pazartesi günü İstanbul'da altı kişinin ölümüne neden olan patlamadan Kürt militanları sorumlu tuttu ve polis, bombayı yerleştirdiğinden şüphelenilen Suriyeli bir kadın da dahil olmak üzere 47 kişiyi gözaltına aldı.

Pazar günü trafiğe kapalı İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamanın sorumluluğunu şimdiye kadar hiçbir grup üstlenmedi ve Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) olayla ilgilerini yalanladı.

Patlamada 81 kişi yaralandı, enkaz havaya uçtu ve yüzlerce alışverişçi, turist ve aile olay yerinden kaçtı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkler için geçmiş yıllardaki benzer saldırıları hatırlatan patlamadan PKK ve Suriyeli Kürt YPG milislerinin sorumlu olduğunu söyledi.

Ankara, YPG'nin PKK'nın bir kolu olduğunu söylüyor. ABD, Suriye'deki çatışmada YPG'yi destekleyerek NATO müttefikleri arasındaki sürtüşmeyi körükledi.

Saldırıya yönelik uluslararası kınama yağarken, Washington'u sert bir şekilde eleştiren Soylu, ABD'nin kurbanlar için taziyelerini "katilin suç mahalline ilk gelenlerden biri olarak gelmesine" benzetti.

PKK internet sitesinde yaptığı açıklamada olayla ilgisi olduğunu yalanladı ve sivillere saldırmayacağını söyledi. SDG komutanı Mazlum Abdi, Twitter'da olayla ilgisi olduğunu yalanladı.

Polis, şüpheli bombacının gece yapılan bir baskında gözaltına alınan Suriye uyruklu Ahlam Albashir olduğunu söyledi.

Polise göre, Albashir sorgulama sırasında Kürt militanlar tarafından eğitildiğini ve Suriye'nin bir başka kuzey kasabası olan Afrin üzerinden Türkiye'ye girdiğini söyledi.

Daha önceki televizyon haberlerinde, kadın olduğu anlaşılan bir kişinin, saldırıdan hemen önce caddenin ortasındaki yükseltilmiş bir çiçek tarhının altına bir paket bıraktığı görüntüler yer alıyordu.

Bir Türk yetkili, saldırıdan İslam Devleti'nin (IŞİD) sorumlu olma olasılığının "tamamen göz ardı edilmediğini" söyledi.

GEÇMİŞ SALDIRILARIN YANKILARI

Saldırıda üç aileden ikişer kişi olmak üzere altı Türk vatandaşı hayatını kaybetti.

Demirören Medya'nın haberine göre, sosyal hizmet görevlisi Yusuf Meydan ve 9 yaşındaki kızı saldırıda hayatını kaybederken, eşi bir dükkanın içindeyken patlamadan sağ kurtuldu.

Yusuf Meydan'ın kuzenleri, Demirören Medya'ya verdiği demeçte, Meydan ailesinin İstanbul'daki bir akrabalarının nişan törenine katıldıktan sonra pazar günü memleketleri Adana'ya döneceklerini söyledi.

Meydan'ın kuzeni, "Bir akrabanın nişanı için oraya gittiler... Dün akşam döneceklerdi. Taksim'e gitmek istediler ve o olay oldu. Terörü kınıyorum. Başka diyecek bir şey yok" dedi.

Yetkililer, ikisi ağır olmak üzere yaralılardan 24'ünün halen hastanede olduğunu, 57 kişinin ise tedavilerinin ardından taburcu edildiğini söyledi.

Saldırı, anketlere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yirmi yıl iktidarda kaldıktan sonra kaybedebileceği Haziran 2023'te yapılacak seçimler öncesinde bu tür olayların daha fazla yaşanabileceğine dair endişelere yol açtı.

İstanbul geçmişte Kürt, İslamcı ve solcu militanlar tarafından saldırıya uğradı. Ankara ile PKK arasındaki ateşkes 2015 yılının ortalarında, o yılın Kasım ayında yapılacak seçimler öncesinde bozulunca ülke çapında bir bombalama ve diğer saldırı dalgası başladı.

Patlama mahalline yakın bir bavul dükkanının önünde kırık camları ve yerdeki kan lekelerini süpüren Lokman Kalkan, "Felaket oldu" dedi. "Bütün olan bu. İnsanlar hayatları için savaşıyorlardı."

Türkiye, YPG'ye karşı Suriye'nin kuzeyinde üç saldırı gerçekleştirdi ve Erdoğan bu yıl başka bir operasyonun eli kulağında olduğunu söyledi.

PKK, 1984'ten beri Türk devletine karşı bir isyana önderlik ediyor ve çatışmalarda 40.000'den fazla insan hayatını kaybetti. Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. (REUTERS - ÇEVİRİ: GAZETE DEMOKRAT) (https://www.reuters.com/world/middle-east/turkey-blames-istanbul-blast-kurdish-militants-arrests-22-including-bomber-2022-11-14/)

METNİN İNGİLİZCE ORİJİNALİ

Turkey blames deadly bomb on Kurdish militants; PKK denies involvement

ISTANBUL, Nov 14 (Reuters) - Turkey blamed Kurdish militants on Monday for an explosion that killed six people in Istanbul and police detained 47 people including a Syrian woman suspected of planting the bomb.

No group has claimed responsibility so far for Sunday's blast on the busy pedestrian Istiklal Avenue, and the Kurdistan Workers Party (PKK) and Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF) denied involvement in it.

The explosion wounded 81 people, sending debris flying into the air and hundreds of shoppers, tourists and families fleeing from the scene.

Interior Minister Suleyman Soylu said the PKK and the Syrian Kurdish YPG militia were responsible for the blast, an incident that recalled for Turks similar attacks in years past.

Ankara says the YPG is a wing of the PKK. The United States has supported the YPG in the conflict in Syria, stoking friction between NATO allies.

As international condemnation of the attack poured in, Soylu, a fierce critic of Washington, likened U.S. condolences for the victims to "the murderer arriving as one of the first at the scene of the crime".

In a statement on its website, the PKK denied involvement and said it would not attack civilians. SDF commander Mazloum Abdi denied involvement on Twitter.

Police named the suspected bomber as Ahlam Albashir, a Syrian national, who was detained in an overnight raid.

According to police, Albashir said during questioning that she was trained by Kurdish militants and entered Turkey through Afrin, another northern Syrian town.

Earlier television news reports showed images of a person, who appeared to be a woman, leaving a package below a raised flower bed in the middle of the avenue just before the attack.

A Turkish official said the possibility of Islamic State being responsible for the attack was "not entirely disregarded."

ECHOES OF PAST ATTACKS

Six Turkish citizens, two members each of three families, were killed in the attack.

Social worker Yusuf Meydan and his nine-year-old daughter died during the attack while his wife was inside a shop and survived the blast, according to Demiroren agency.

The Meydan family was supposed to go back to their hometown Adana on Sunday after attending an engagement ceremony of a relative in Istanbul, the cousin of Yusuf Meydan said in an interview with Demiroren.

"They went there for an engagement ceremony of a relative...they were supposed to come back last night. They wanted to visit Taksim and that incident happened. I condemn terrorism. There is nothing else to say," Meydan's cousin said.

Authorities said 24 of the wounded, including two in critical condition, were still in hospital, while another 57 people were discharged after treatment.

The attack sparked concerns that more such incidents could occur ahead of elections set for June 2023, which polls suggest President Tayyip Erdogan could lose after two decades in power.

Istanbul has been attacked in the past by Kurdish, Islamist and leftist militants. A wave of bombings and other attacks began nationwide when a ceasefire between Ankara and the PKK broke down in mid-2015, ahead of elections in November that year.

"It has been a disaster," said Lokman Kalkan, who was sweeping shattered glass and bloodstains from the floor outside his suitcases shop near the blast site. "This is all that happened. People were fighting for their lives."

Turkey has carried out three incursions in northern Syria against the YPG and Erdogan said this year another operation was imminent.

The PKK has led an insurgency against the Turkish state since 1984 and more than 40,000 people have been killed in clashes. It is considered a terrorist organisation by Turkey, the European Union and the United States. (REUTERS) (https://www.reuters.com/world/middle-east/turkey-blames-istanbul-blast-kurdish-militants-arrests-22-including-bomber-2022-11-14/)

Business News