HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Akdeniz'den göçmen akıyor: Yunanistan yetkilileri son üç günde Ege adalarına yüzlerce göçmenin çıktığını bildirdi

Yunanistan sahil güvenlik teşkilatı, yetkililerin önceki gün Samos ve Mikonos adaları ve Akdeniz'de Türkiye'nin güney kıyılarına yak...

Yunanistan sahil güvenlik teşkilatı, yetkililerin önceki gün Samos ve Mikonos adaları ve Akdeniz'de Türkiye'nin güney kıyılarına yakın küçük Ro adasında 107 göçmen bulduğunu bildirdi. 

Fotoğraf: 2015 krizinde Lesbos/Midilli adasında mahsur kalan göçmenler

Bunların yanı sıra, sahil güvenlik Midilli, Rodos, Samos ve Santorini adalarına gelişini duyurduğu 109 kişiye ek olarak, Salı günü Ro, Rodos ve Midilli adalarına da 118 kişinin daha geldiğini açıkladı. 

AP'nin bildirdiğine göre, göçmenlerin çoğu sahil şeridinin yakınında, botlardan veya kaçakçılardan sağlanan başka teknelerden sahil güvenlik devriye botları tarafından alınarak göçmen kabul merkezlerine götürüldü.

Yunanistan, Orta Doğu, Afrika ve Asya'daki çatışmalar ya da yoksulluktan kaçan ve daha iyi bir yaşam umuduyla Avrupa Birliği'ne giriş için tercih edilen noktalar arasında. 

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, bu yıl Ağustos sonuna kadar 14 bini aşkın insan kara ve deniz yoluyla Yunanistan'a ulaştı. Bu, rakam İtalya'ya yönelen başarılı toplam Akdeniz geçişlerinin -104 bin- yaklaşık onda biri. 2022'de Yunanistan'a gelenlerin sayısı 19 bin dolayındaydı. 

Haziran'da Libya'dan İtalya'ya giden ve tahminen 500-750 kişi taşıyan hurdaya dönmüş bir balıkçı trol teknesi, Yunanistan'ın güneybatısı açıklarında batmıştı. Batıktan yalnızca 104 kişi kurtarılabildi ve Yunanistan makamları gemiyi zamanında tahliye edemedikleri için ağır eleştiriye uğradı. 

Yunanistan hükümeti, son iki ayda göçmen geçişlerinde gözlenen artışı, yazın havaların iyileşmesine ve kaçakçıların turizm sezonunda Ege'deki küçük tekne trafiğindeki artıştan yararlanmalarına bağlıyor. 

Avrupa'daki göç krizinin doruğuna ulaştığı 2015'te Yunanistan'a yaklaşık bir milyon insanın girmesinden sonra, büyük çoğunluğu kuzeydeki daha zengin Avrupa ülkelerine yönelen gelişleri durdurmak için Yunanistan, Türkiye'yle deniz ve kara sınırı boyunca devriyeleri artırdı.

İnsan hakları grupları ve göçmenler, Yunanistan'ı hükümetin şiddetle reddetmesine karşın ülkeye ulaşan insanların sığınma başvurusunda bulunmalarına izin vermeden yasayı çiğneyerek sınır dışı etmekle suçluyor. (BİANET)

Business News