HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İnsanlar evlerinden çıkamıyor, elektrik ve su yok. Patlama sesleri, kara bir duman bulutu...

Hamas saldırısının ardından kayıp yakınlarını arayanlar DNA testi için polis karakollarına başvururken, sürekli patlama seslerinin geldiği G...


Hamas saldırısının ardından kayıp yakınlarını arayanlar DNA testi için polis karakollarına başvururken, sürekli patlama seslerinin geldiği Gazze'de 20 binden fazla kişi okullara sığınmış durumda.

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim Cumartesi günü düzenlediği saldırıyla başlayan İsrail-Filistin çatışması ikinci gününde devam ediyor. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında evlerin de hedef alındığını söylerken, İsrail'de kayıp yakınlarından haber alamayan kişiler, DNA testi yaptırıyor.

GAZZE'DE SON DURUM: KARA BİR DUMAN, PATLAMA SESLERİ, SUSUZLUK

Çatışmaları Gazze'de takip eden BBC muhabiri Rushdi Abu Alouf'un aktardığına göre, İsrail Hava Kuvvetleri, savaş uçaklarının Hamas'ın 'istihbarat dairesi başkanına ait bir yerleşkeyi' hedef aldığını söylese de saldırılar bölgedeki sivilleri de etkiliyor.

Buna göre, bugün sabah saatlerinden itibaren bölgeyi kara bir duman bulutu kaplamış durumda. İnsanlar evlerinden çıkmıyor, devamlı patlama sesleri duyuluyor. İsrail, Gazze'ye elektriği kestiği için çoğu bölgede elektrik yok.

Su kaynakları da dünden beri kesik. İsrail'in bu sabah gerçekleştirdiği saldırılardan biri ise Gazze'deki internet sağlayıcıları için bir 'merkez' görevi gören Vatan Kulesi'ni hedef aldı.

'ÜÇ EV VE CAMİLER SALDIRILARDA HEDEF ALINDI'

AA'nın aktardığına göre, Gazze'deki İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail güçlerinin, Gazze'ye yönelik hava saldırısında üç evi bombaladığı bilgisi paylaşıldı. İlk belirlemelere göre ölü ve yaralıların olduğu ancak net bir sayı verilemediği kaydedilen açıklamada, yıkılan yapıların enkazı altında kalanların olduğu aktarıldı.

Gazze'deki Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, hava saldırılarında iki cami ile bakanlığa bağlı Kuran radyosuna ait merkezin hedef alındığını belirtti.

BM: 20 BİN 300 FİLİSTİNLİ OKULLARA SIĞINDI

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Sözcüsü Adnan Ebu Hasne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünden bu yana İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına ilişkin bilgi verdi. Hasne 20 binden fazla Filistinlinin Gazze Şeridi'ndeki okullarına sığındığını duyurdu. Dün akşamdan itibaren evlerini terk eden 20 bin 300 Filistinlinin farklı bölgelerdeki 44 okulda kaldığını ifade eden Ebu Hasne, daha fazla Filistinlinin yerinden edilmesi gölgesinde bu sayının artabileceğine işaret etti.

İSRAİL'DE SON DURUM: 'BİZİ ARAYIP KAÇMAYA ÇALIŞTIĞINI SÖYLEDİ'

Öte yandan, Hamas'ın İsraillileri kaçırıp rehin aldığı yönündeki haberler basına yansırken, yüzlerce İsrailli bugün polis karakoluna başvurarak kayıp yakınlarının akıbetini sordu.

Reuters'ın haberine göre, isminin gizli kalması koşuluyla ajansa konuşan bir anne, Hamas mensuplarının bastığı bir dans festivaline katılan oğlunun kullandığı bir tarak ile DNA örneğini teslim ederek şöyle konuştu: "Oğlumdan en son haber aldığımızda bizi aracından arıyordu; kaçmaya çalıştığını, ona doğru ateş ettiklerini söylüyordu. Neler olduğunu öğrenebilmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum."

'ONLARA NE OLDUĞUNU BİLMİYORUM'

Karakolun dışında, nişanlısı kayıp erkek kardeşi için kayıp bildirimi yaparken bir haham ile birlikte dua eden Yoni Asher, kendi eşinin iki çocuklarıyla birlikte sınıra yakın Nir Oz'da annesini ziyarete gittiğini, Hamas saldırısının da bu esnada gerçekleştiğini anlattı. 

Kendisine telefonda "Teröristler evde" dedikten sonra aramanın sonlandığını söyleyen Asher, daha sonra eşinin telefonunun yerini Google hesabı üzerinden tespit ettiklerini, telefonun Gazze'deki Khan Younis şehrinde göründüğünü belirtti. Asher, daha sonra eşi ve çocuklarının Gazze'ye götürüldüğünü sosyal medyada paylaşılan bir videoda gördü.

Kızlarının daha 5 ve 3 yaşında bile olmadığını anlatan Yoni Asher, "Ne şartlarda rehin tutulduklarını bilmiyorum. Onlara ne olduğunu bilmiyorum" diye konuştu.

UÇUŞLAR İPTAL EDİLDİ, HAVALİMANINDA İZDİHAM YAŞANDI

Öte yandan, İsrail'in Tel Aviv kentindeki Ben Gurion Uluslararası Havalimanı'nda uçuşların iptal edilmesi ve ertelenmesi kaosa neden oldu.

Ben Gurion Uluslararası Havalimanı ve İsrail Sivil Havacılık Kurumu internet sitelerinde yayınlanan sefer tarifeleri incelendiğinde abluka altındaki Gazze Şeridi'nde İsrail ordusu ile Filistinli gruplar arasında dünden bu yana yaşanan çatışmalar nedeniyle çok sayıda uçuşun ertelendiği veya iptal edildiği görüldü. Yolcular sosyal medya platformlarında havalimanındaki kaos ve izdihamı gösteren videolar yayınladı. (GAZETE DUVAR)

Business News