HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

FARC 'muhalifleri' duyurdu: Hükümet ile barış görüşmeleri askıya alındı

'Devletin taahhütlerini yerine getirmediğini' belirten EMC, Kolombiya hükümetiyle barış görüşmelerini askıya aldıklarını bildirdi. K...


'Devletin taahhütlerini yerine getirmediğini' belirten EMC, Kolombiya hükümetiyle barış görüşmelerini askıya aldıklarını bildirdi.

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyeleri, 16 Ekim'de ikili ateşkes için anlaşmaya vardığı hükümetle barış görüşmelerini askıya aldığını duyurdu. FARC'tan ayrılan iki muhalif gruptan biri olan Estado Mayor Central (EMC), açıklamasında devletin taahhütlerine uymadığı gerekçe gösterilerek barış görüşmelerinin şimdilik askıya alındığı bildirildi.

'İÇ İSTİŞARE SÜRECİNE BAŞLAYACAĞIZ'

AA'nın aktardığına göre, devlet ile varılan 3 aylık ikili ateşkes anlaşmasına sadık kalınacağı vurgulanan açıklamada, "Bugünden itibaren masa üzerinde anlaşmaya varılan konular askıya alındı. Barış komisyonumuzla iç istişare sürecine başlayacağız ve ulusal hükümetten de aynısını yapmaya davet ediyoruz" ifadesine yer verildi. Açıklamada, 16 Ekim'de varılan anlaşmalara devletin tam olarak uymadığı kaydedilerek, "Anlaşmalar kapsamında taraflar, toplumun günlük yaşamını kolaylaştıracak ve onların barış ve huzur içinde yaşamalarına imkan sağlayacaktı. Örgütümüz, bu taahhütleri yerine getirdi ancak devlet bunu yerine getirmedi" denildi.


'YENİDEN MASAYA OTURMAK İÇİN HAZIR OLACAĞIZ'

Devlet ile anlaşmaya varılan protokole dikkati çekilen açıklamada, hükümetin tam barış politikası hedefine uygun olarak EMC'nin belirtilen tarih ve saatte masaya yeniden oturmak için hazır olacağı belirtildi.


Kolombiya'da hükümet, EMC ile 3 aylık ateşkes anlaşması imzalamıştı Taraflar arasındaki ateşkes anlaşması, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katılımıyla Kuzey Santander yönetim bölgesine bağlı Tibu kasabasında imzalanmıştı. Ateşkes anlaşmasının 15 Ocak 2024'e kadar süreceği duyurulmuştu. (GAZETE DUVAR)


KOLOMBİYA DEVRİMCİ SİLAHLI GÜÇLERİ

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri – Halk Ordusu (İspanyolca: Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo), FARC veya FARC-EP kısaltmasıyla bilinen, Marksist-Leninist devrimci gerilla örgütüdür.

Kolombiya hükûmeti, Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Kanada, ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü ilan edilmiştir.


FARC, 1960'lı yıllarda Kolombiya Komünist Partisi'nin askerî kanadı olarak kuruldu. 1980'li yıllarda faaliyetlerini sürdürebilmek için kokain ticaretine başladığı iddiası ABD tarafından öne sürülmektedir. Örgütün bu yoldan yılda en az 300 milyon Amerikan doları gelir elde ettiği de tahmin edilmektedir. Kolombiya Emniyet Genel Müdürü General Jose Roberto Leon'a göre ülke genelinde uyuşturucu ticaretinin %60'ına hakim olan örgütün yıllık geliri $1 milyarı bulmaktadır.

Örgütün kurucusu Manuel Marulanda'dır.


FARC'ın 2001 yılında 16.000 mensubu olmasına rağmen Kolombiya hükûmetine göre bu sayı 2008 yılı itibarıyla 6.000–8.000 civarına inmiştir.

Örgüt, 52 yıl boyunca sürdürdükleri silahlı mücadeleyi 2015 yılının Eylül ayında Küba'nın arabuluculuğunda Kolombiya hükûmeti ile anlaşmaya vararak sonlandırmışlardır. Eylül 2016 itibarı ile de kalıcı antlaşma imzalanmıştır.

Business News