HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Ne Kandilli ile AFAD aralarında anlaşabildiler ne de deprem uzmanı "Prof"lar: Her depremden sonra hep aynı manzara! (VİDEO)

Aşağıda yer alan metin için metin başlığını yukarıdaki gibi koymamızın nedeni olan "Veri(?!)"ler ve açıklamalar(?!) şunlardır: Jeo...


Aşağıda yer alan metin için metin başlığını yukarıdaki gibi koymamızın nedeni olan "Veri(?!)"ler ve açıklamalar(?!) şunlardır:
Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ercan: 5.1'lik deprem 6.4'lük depremin öncüsüdür! Ancak Öncü depremden sonra hemen artçı geleceği anlamına gelmez, bazen on yıllar da alabilir.
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçalarıyla birebir ilişkisi yoktur. Ama zon içinde küçük bir yırtılma sonucunda meydana gelmiş bir depremdir. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok
Prof. Dr. Naci Görür: Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınmalı.
AFAD: Büyüklük: 5.1 - Derinlik: 8,98 km
KANDİLLİ: Büyüklük: 4,9 - Derinlik: 5,4 km
Bu açıklamalardan sonra üzerine yazmadan ve hiç bir şey söylemeden takdiri ve değerlendirmeyi okurlarımıza bırakıyoruz. (GAZETE DEMOKRAT)

****

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) aktardığına göre, Marmara Denizi'nde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem başta İstanbul olmak üzere Balıkesir, Eskişehir, Bilecik, Bursa, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Kocaeli, Kütahya ve birçok ilde hissedildi.

İstanbul'da hissedilen bir deprem oldu. AFAD, merkez üssü Marmara Denizi Gemlik Körfezi olan 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Depremden 3 dakika sonra aynı bölgede 4.5'lik bir sarsıntı daha oldu. Depreme ilişkin İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İstanbul'da iki binada çatlak oluştuğu belirtildi.

Saat 10.42'de meydana gelen depremin derinliği ise 8.98 km olarak ölçüldü.

Öte yandan 5.1'lik depremin ardından aynı bölgede 10.45'te 4.5 ve 10.57'de 3.5 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı daha oldu.

Depreme ev ve iş yerlerinde yakalanan yurrtaşlar, korku ve panik ile sokaklara döküldü. 

KANDİLLİ: 4.9

Öte yandan Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4.9 olarak açıkladı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Depremin ardından X hesabından açıklama yapan İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, şu ifadeleri kullandı:

"Marmara Denizi Gemlik Açıklarında 5.1 büyüklüğünde meydana gelen ve çevre illerden de hissedilen depremde, başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir. 

Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 

Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum.

Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."

DAVUT GÜL: BİZE ULAŞAN BİR İHBAR YOK

İstanbul Valisi Davut Gül, kendilerine bir ihbar ulaşmadığını beliretek "Deprem ilimizde de hissedildi. Çok şükür şimdilik bize ulaşan bir ihbar yok. Tarama çalışmaları devam ediyor. Geçmiş olsun,  Rabbim milletimizi her türlü kaza beladan muhafaza etsin…" ifadelerini kullandı.

BİR AÇIKLAMA DA İMAMOĞLU'NDAN

Depreme ilişkin bir açıklama da İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan geldi. İmamoğlu, "İstanbul'da da hissesilen Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki depremden etkilenen tüm illerimize geçmiş olsun. İstanbul'da şu ana kadar bize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değil, takip ediyoruz." dedi.


AFAD: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

AFAD tarafından yapılan açıklamada ise "Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır." denidi.

FAHRETTİN KOCA: AMBULANS EKİPLERİ SEVK EDİLDİ!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, X hesabından şu açıklamayı paylaştı:

"10.42’de Bursa Gemlik Körfezinde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir."

YERLİKAYA'DAN YENİ AÇIKLAMALAR: İKİ BİNADA ÇATLAK OLUŞTU

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, yaptığı son açıklamada deprem nedeniyle İstanbul'da iki binada çatlak oluştuğunu ifade etti. 

İki vatandaşın da merdivenden düşmesi sonucu yaralandığını belirtn Yerlikaya'nın paylaşımı şu şekilde:

"Bu sabah 10:42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Sonrasında en büyüğü 4.5 büyüklüğünde olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldü.

İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, Jandarma, Emniyet, UMKE Ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112’ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum  bulunmamaktadır.

İSTANBUL Esenler 1, Küçükçekmece 1 bina çatlağı olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir.

BURSA Mudanya’da 1 evde çatlak olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir.

2 vatandaşımız merdivenden düşmüş olup sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir.

Gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz.  Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun."


Gemlik'teki 5.1'lik deprem Marmara Depremi'nin öncüsü mü? Kandilli Müdürü Prof. Dr. Özener yanıtladı...

Gemlik merkezli 5.1 büyüklüğündeki deprem sonrasında Kandilli Rasathanesi'nden Prof. Dr. Haluk Özener ile Doç. Dr. Doğan Kalafat açıklama yaptı. Haluk Özener, "Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama Marmara Denizi'nde olan her depremi öncü olarak algılamamak gerekir" ifadelerini kullanırken, Doğan Kalafat "Bizi endişeye sürüklemeyen en önemli kriter 5.1'lik ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içinde dağılımıdır dedi.

Marmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde saat 10.42 sıralarında 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Aynı noktada 3 dakika sonra saat 10.45'te 4.5 büyüklünde bir deprem daha meydana geldi.

5,1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da da hissedildi.

Depremin ardından Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ile Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat açıklamalarda bulundu.

"MARMARA DEPREMİ'NİN ÖNCÜSÜ OLARAK ALGILAMAMAK GEREKİR"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, şöyle konuştu:

"5.1 büyüklüğünde 5.4 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldi. Bu deprem başta Bursa olmak üzere İstanbul'a kadar farklı illeri etkilemiş durumdadır. Şu ana kadar kırk civarında deprem oldu. Bizim kayıtlarımıza göre depremlerin en büyük artçısı 3.8'dir. Bu depremlerin 9 tanesi 3'ün üzerindedir. Kuzey Anadolu Fayı, Marmara Bölgesi'nde Akyazı'da iki kola ayrılıyor.

Bir tanesi; kuzeyden giden kuzey kol, diğeri de güney kol. Güney kol da İznik'in güneyinden geçerek Gemlik Körfezi'nde Marmara Denizi ile birleşiyor. Bu bölge sismik olarak aktif bir yer. Marmara'da bir deprem bekliyoruz ama bu Marmara Denizi'nde olan her depremin meydana gelecek olan depremin öncüsü olarak algılamamak gerekir. Ortalamalara baktığımızda Marmara Denizi'nde yılda 900 tane deprem olmaktadır. 2020 yılından bu yılın 15 Ağustos'una kadar baktığımızda Marmara Bölgesi'nde 3 bin tane irili ufaklı deprem oldu."

"ŞU AN İÇİN ENDİŞE EDECEK HERHANGİ BİR DURUM YOK"

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, "Kuzey Anadolu Fay zonunun iki tane ana kolu var. Bir tanesi kuzey kol, diğeri ise İznik'in güneyinden Gemlik Körfezi'ne giren ve şu anda da depremin olduğu güney koldur. Bu deprem güney zon içinde küçük bir kırılma sonucunda meydana gelmiş bir depremdir. Bu Kuzey Anadolu Fayı'nın ana parçalarıyla birebir ilişkisi yoktur. Ama zon içinde küçük bir yırtılma sonucunda meydana gelmiş bir depremdir. Olumlu olarak değerlendiriyoruz. Bizi endişeye sürüklemeyen en önemli kriter ise 5.1'lik ana deprem sonucunda artçı depremlerin zaman içinde dağılımıdır. Bu sismolojik açıdan önemlidir. Şu an için takip ediyoruz. Ümit ederiz ki bu artçı depremler zaman içinde azalır. Şu an için endişe edecek herhangi bir durum yok" açıklamasında bulundu.


Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ercan’dan kritik deprem uyarısı: ‘5.1'lik deprem 6.4'lük depremin öncüsüdür’

İstanbul'da 5.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin ardından Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin uyarılarda bulundu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) açıkladığı bilgiye göre, saat 10.42'de Marmara Denizi Gemlik Körfezi’nde 5,1 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul’da hissedilen depremin ardından konuştu.

“6.4’LÜK DEPREMİN ÖNCÜSÜDÜR”

Ercan, 5.1 büyüklüğündeki depremin ‘öncü’ nitelikte olduğunu belirterek, “Bu deprem 6.4’lük depremin öncüsüdür. Öncü depremden sonra hemen artçı geleceği anlamına gelmez, bazen on yıllar da alabilir. Ancak 5.1’lik deprem bir gerginlik biriktiriyor” ifadelerini kullandı.

“ANADOLU YAKASI, İSTANBUL’UN EN GÜVENLİ YERİ”

Beklenen İstanbul depremine ilişkin tarih vererek açıklamada bulunan Ercan, “2045’ten önce beklemiyorum. Hatta bu 2075 yılına kadar kayabilir. Yaklaşık 24 yıldır bu konuda yanılmadım. Deprem, İstanbul’un Avrupa Yakası bölümünde olacaktır. Özellikle Fatih ilçesi başta olmak üzere, Zeytinburnu, Bakırköy, Esenler, Küçükçekmece, Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Kumburgaz ve Silivri’yi etileyecek. İstanbul’un en güvenli yeri Anadolu Yakası’dır” diyerek İstanbul’da tehlike altında bulunan ilçelere dikkat çekti.

“BÜYÜK BİR DEPREMİ TETİKLEMEZ”

5.1 büyüklüğündeki depremin İstanbul’da büyük bir depremi ise tetiklemeyeceğini öne süren Ercan, “İstanbul’daki kuzey, bu ise güney kod. Kuzey kod şu anda büyük bir deprem üretecek gerginlikte değildir. Kuzey kod üzerinde de ileride ana deprem gelmeden önce 5’lik, 5.5’lik, 6’lık depremler bekleyeceğiz” açıklamasında bulundu.

“SİLİVRİ YÖNÜNDE 7.3’LÜK DEPREM BEKLİYORUM”

Silivri’de beklenen depreme ilişkin uyarıda bulunan Ercan, “6.4’lük deprem İstanbul’da çok yıkıcı olmaz. İstanbul’un yıkımı 6.5’ten sonra başlar. İstanbul’un Kuzey Marmara kırığının kuzey kolunun Küçükçekmece’de 6.4’lük bir deprem olmasını bekliyorum. Daha büyüğünü yapacak bir kırık yok ama Silivri yönünde 7.3’lük bir deprem bekliyorum. Depremin hangi mevsimde ve saatte olacağı da hasarı belirler” dedi.

“ÇELİK YAPILI SİSTEME GEÇMEMİZ GEREKİYOR”

Depremin yıkıcı etkisini önlemek için alınması gereken tedbirleri dile getiren Ercan, “Kötü yerde yapılaşmış yapıların sağlam yerlere aktarılması gerekiyor. Kent taşımak için de yeterli ormansız alan olması ve ulusal ekonominin güçlü gerekiyor. Gemlik, dağlara doğru kaldırılmalı. İlerde olacak bir deprem Gemlik’te yıkıcı olacaktır. Aynı olayı Mudanya ve Bandırma için de söyleyebiliriz. Bizim çelik yapılı sisteme geçmemiz gerekiyor. Çünkü çelik yapılar depreme karşı en dayanıklı yapılardır. Bunun yanısıra Marmara’da göç akınını durdurmamız gerekiyor. Nüfus artışı yetmiyormuş gibi bir de bunların üzerine sığınmacılar ve şimdi de Filistinliler yığılıyor. Yani burası ipi koparılmış bir şehir artık. İstanbul’un kurtarılması çok zor” diyerek sözlerini noktaladı.


Marmara’da peş peşe iki deprem! Naci Görür'den ilk açıklama: Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir!

Marmara denizinde Gemlik körfezi bölgesinde peş peşe meydana gelen 2 depremin ardından Naci Görür sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir.  Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun" (CUMHURİYET)

Business News