HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Aile hekimleri: Bakanın söylediği gibi nezle değil, Covid geçiriyoruz

Hastaneleri dolup taşıran salgını değerlendiren TTB Aile Hekimliği Kolu, "Yaşadığımız şey Sağlık Bakanı'nın dediği gibi nezle değil...


Hastaneleri dolup taşıran salgını değerlendiren TTB Aile Hekimliği Kolu, "Yaşadığımız şey Sağlık Bakanı'nın dediği gibi nezle değil. Hastalarımız Covid geçiriyor" açıklamasında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) son haftalarda yaşanan çoklu salgına dair açıklama yaptı. Online yapılan açıklamada söz alan AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, "AHEK olarak en son ekim ayında bir açıklama yapmış ve her 3 kişiden birinin rapor aldığını, çocukların okula gidemediğini söylemiştik. Bugünün dünden farkı; tedbirler alınmadığı için salgın yükseliş hızı azalmıyor. Günlerce seyrediyor. Biz sağlık çalışanları olarak biliyoruz ki; hastalarımız Covid geçiriyor. Sağlık Bakanının ifade ettiği gibi yaşadığımız şey nezle değil!" diye konuştu.

SALGIN VAR KORUNMA YOK

Evrensel'in haberine göre "Salgın var, korunma yok! Hastalıklar var, tedbir yok! Ölümler var, Sağlık Bakanlığından ses yok!" diye başlayan açıklamayı AHEK Sekreteri Dr. Sibel Uyan okudu. Ülkemizde bir aya yakın süredir hız kesmeden süren Influenza, COVID-19, RSV başta olmak üzere Adenovirüs, Rotavirüs gibi mevsimsel virüslerin kaynaklık ettiği salgın, toplumu ve sağlık emekçilerini adeta esir alarak, oldukça önemli bir toplumsal sağlık sorunu haline geldiği söyleyen Dr. Uyan; "Toplumdan ve sağlık emekçilerinden gizlenen, yok sayılan salgın, geçtiğimiz yıllara göre her gün onlarca fazladan ölüme neden oluyor. Günlerdir hasta yataklarında bir türlü iyileşemeyen yurttaşlarımız işlerine gidemiyor, öğrenciler derslerinden geri kalıyor. Başta yaşlılarımız ve risk grubunda olan insanlarımız salgının ağır etkisi altında zor günler yaşıyor. Bu günlerde gücünün üstünde hasta bakan sağlık emekçileri yorgun düşmüş, bir kısmı salgının etkisiyle hasta olmuştur" dedi.

'İŞÇİLER PATRON BASKISI İLE İSTİRAHAT EDEMİYOR'

Salgını önleyici yöntemler tercih edilmeyince; hastane polikliniklerinde hastalar yığılmaya, yoğun bakımlarda hasta yatağı bulmada zorluklar yaşanmaya başlandığını ifade eden Dr. Uyan; "Hastaneler dolmuş durumda, servislerde yer bulunamıyor. Randevu almak imkansız. Hastane poliklinikleri için randevu bulamayan yurttaşlarımız acillere ve aile sağlığı merkezlerine (ASM) akın ediyorlar" dedi.

"Okullarda dersler durmuş halde. İşçiler hasta halde işe gidiyor toplu taşıma kullanıyor, salgın yayılıyor" diyerek açıklamaya devam eden Dr. Uyan; "Son bir aydır gördüğümüz tabloda tüm okullar hastalıktan kırılıyor, iş yerlerinde çalışanlar hastalıktan kırılıyor. Okullarda sınav dönemi olması, iş yerlerinde ise çalışma şartları ve patron baskısı nedeniyle yurttaşlarımız istirahat edemiyor, çalışmaya, hasta hasta çalışmaya, işe ve okula bu şartlarda gitmeye ve kendileri ile birlikte okul ve işyerlerinde ya da toplu taşıma araçlarında çevrelerinde olan kişilere de salgını yaymaya devam ediyor" diye ifade etti.

'BAKANLIĞIN ELİNDE VERİLER MEVCUT'

Sağlık Bakanlığı'nın bu salgına dair yaptığı açıklamalarda, salgının toplumda yarattığı olumsuz etkiyi önemsiz göstermek için grip, Covid-19 salgını yerine sıradan mevsimsel nezleden bahsetmekte olduğuna konuşmasında dikkat çeken Dr. Uyan; "Oysa Sağlık Bakanlığı'nın elinde mevcut salgına ilişkin veriler mevcutken, salgının kapsamı ve toplumda yarattığı tahribat bilinmekte iken bunu kamuoyundan gizleyerek toplumun salgından korunması için alınması gereken tedbirlerden kaçındığı açıktır. Yaşadığımız bahar nezlesi değil, ölümcül Influenza ve Covid salgınıdır" diye konuştu. (DUVAR)

Business News