HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

İsrail, görevdeki gazetecileri vurdu: Gazze'de ölü sayısı 22 bin 800'ü aştı... Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi: Bütün yıl Gazze'de savaşacağız!

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Bütün yıl Gazze'de savaşacağız, orası kesin" dedi. İsrail'in düzenlediği saldırı...


İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Bütün yıl Gazze'de savaşacağız, orası kesin" dedi. İsrail'in düzenlediği saldırılarda, Gazze'de bir gecede 18 Filistinli öldürüldü.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana 22 bin 835 Filistinliyi öldürdüğü Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına 2024'te de tüm yıl boyunca devam edeceğini duyurdu. İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, işgal altındaki Batı Şeria’ya yaptığı ziyarette, ülkesinin Gazze’ye yönelik saldırılarına ilişkin konuştu.

AA'nın aktardığına göre, 2024’ün "zorlu" geçeceğini ifade eden Halevi, "Gazze'de savaşta olacağız. Bütün yıl Gazze'de savaşacağız, orası kesin" diye konuştu. Halevi, İsrail’in kuzeyinde yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşünden sorumlu olan ordunun bu görevi "Hizbullah üzerine baskı kurarak" gerçekleştireceğini, aksi takdirde "başka bir savaşa yol açılacağını" söyledi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde "Hamas’ın askeri yapısının tamamen dağıtıldığını" öne sürerek, ordunun Gazze Şeridi’nin orta kesimi ve güneyinde de "Hamas’ın dağıtılmasına" odaklandığını söylemişti.​​​​​​​

BİR GECEDE 18 FİLİSTİNLİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusunun, gece geç saatlerde Gazze Şeridi'nin orta kesimi ile güneyindeki kentlere düzenlediği saldırılarda en az 18 Filistinli hayatını kaybetti. Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail uçakları, Gazze'nin orta kesimindeki Deyr el-Belah ile güneydeki Han Yunus kenti ve Gazze'deki El-Megazi Mülteci Kampı'na saldırılar gerçekleştirdi.

İsrail savaş uçaklarının Deyr el-Belah kenti ile orta kesimlere düzenlediği saldırılarda çoğu çocuk ve kadın en az 18 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. Gazze'deki El-Megazi Mülteci Kampı'na yapılan saldırılarda da ölen ve yaralananlar oldu.

İşgal ordusuna ait bir insansız hava aracı da Han Yunus kentindeki Gazze Avrupa Hastanesi'nin bahçesi ile kentteki Bilim ve Teknoloji Fakültesine ait binaları bombaladı.

'6 BİN YARALI GAZZE DIŞINA ÇIKARILMALI'

Gazze'deki hükümet, İsrail ablukası ve saldırıları nedeniyle yaşanan insani felaketin gölgesinde 6 bin yaralının tedavi için acilen Gazze dışına çıkarılması gerektiğini açıkladı. Gazze Şeridi'nde 30 hastanenin hizmet dışı kaldığı ifade edilen açıklamada, İsrail saldırıları nedeniyle 7 Ekim'den bu yana 58 binden fazla kişinin yaralandığı belirtildi.

AA'nın aktardığına göre, yaralılardan 6 bininin durumunun kritik olduğuna dikkati çekilen açıklamada, "Mısır'daki kardeşlerimize Refah Sınır Kapısı'nı acilen açmaları, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin bu kadar hastaya müdahalede yetersiz olması nedeniyle kritik durumdaki 6 bin yaralının tedavi için ivedilikle Gazze dışına nakledilmesini onaylamaları çağrısında bulunuyoruz" ifadesi kullanıldı.

Günde sadece 10 ila 20 yaralının nakledilmesine izin verildiği, bunun da sayıları her geçen gün yüzer yüzer artan yaralı Filistinlinin maruz kaldığı sıkıntıları katladığı aktarıldı. Uluslararası topluma ve ABD'ye, İsrail güçlerinin savunmasız Filistin halkı aleyhinde yürüttüğü "soykırım savaşını" durdurması için bu ülkeye baskı uygulaması çağrısında bulunuldu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığının açıklamasında İsrail'in, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el-Balah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ni insansız hava araçlarıyla hedef alarak hizmet dışı bırakmaya çalıştığı belirtilmişti.


İsrail, görevdeki gazetecileri vurdu: Gazze'de ölü sayısı 22 bin 800'ü aştı... İsrail'in saldırılarında Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısı 22 bin 835'e yükseldi. Han Yunus'taki saldırılarda, 2 gazeteci öldürüldü.

İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda, öldürülen Filistinlilerin sayısı son 24 saatte 113 artarak 22 bin 835'e yükseldi. Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 93 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda, son 24 saatte 113 Filistinliyi öldürdüğü ve 250 kişiyi yaraladığı belirtildi. İsrail güçlerinin son 24 saatte "12 katliam" gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada, 7 Ekim'den bu yana düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 22 bin 835'e, yaralananların sayısının ise 58 bin 416'ya çıktığı kaydedildi.

2 GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında El Cezire muhabiri Vail ed-Dahduh'un oğlu gazeteci Hamza ed-Dahduh ve Mustafa Süreyya öldürüldü. Gazze'deki hükümetin basın ofisinden yapılan açıklamada, İsrail uçaklarının Han Yunus kentinde görev başındaki 2 gazeteciyi taşıyan bir aracı hedef aldığı ifade edildi. Saldırıda araç kullanılamaz hale geldi.

İsrail saldırılarının başından bu yana Gazze'de öldürülen gazeteci sayısının 109'a yükseldiği kaydedilen açıklamada, İsrail ordusunun gazetecilere yönelik saldırıları en sert şekilde kınandı. Açıklamada ayrıca medya birimleri ve insan hakları kuruluşlarına saldırıyı kınama, Filistin halkına yönelik soykırımının durdurulması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

Öte yandan Katar merkezli El Cezire televizyonu, Vail ed-Dahduh'un, en büyük oğlu Hamza'ya veda ettiği ve elini öptüğü görüntüleri yayınladı. Vail ed-Dahduh, İsrail'in 25 Ekim 2023'te düzenlediği saldırılarda eşi, oğlu, kızı ve torununu kaybetmişti. Dahduh, kendisi de aralık ayında düzenlenen İsrail saldırısında yaralanmıştı.

HASTANE PERSONELİ TAHLİYE EDİLİYOR

Öte yandan Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü abluka altındaki Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Aksa Hastanesi'ndeki personel ve ailelerini tahliye etme kararı aldı. MSF'nin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, Gazze’nin orta kesiminde süren çatışmalar ve İsrail’in MSF’nin çalıştığı Aksa Hastanesi çevresinin tahliye edilmesi ilanları dağıtmasının ardından, MSF’nin çalışan ve ailelerini bölgeden tahliye etme konusunda zor bir karar aldığı belirtildi.

Hastanenin yoğun bakım ünitesinin duvarına önceki gün bir kurşun isabet ettiği belirtilen açıklamada, son günlerde insansız hava aracı ve keskin nişancı saldırılarının da hastanenin sadece birkaç yüz metre uzağında yaşandığı kaydedildi. Açıklamada, MSF'nin Gazze'deki Acil Durum Koordinatörü Carolina Lopez’in, "İsrail'in, uluslararası insancıl hukuk uyarınca, Gazze'nin orta bölgesinde işleyen tek hastanede hala çalışan personel ve hastaları koruma yükümlülüğü olduğunu yineliyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, Gazze’de hiç kimse ve hiçbir yerin güvende olmadığına dikkat çekilerek ateşkes çağrısında bulunuldu. (DUVAR)

Business News