HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

KANADA BÜYÜKELÇİSİ "BİZİM DEĞİL" DİYOR: İliç felaketine yol açan SSR Mining hangi ülkenin?

SSR Mining Kanada'nın Vancouver kentinde yerleşik, dolayısıyla Kanada Büyükelçisi'nin şirketin "Kanada'ya ait olmadığı"...


SSR Mining Kanada'nın Vancouver kentinde yerleşik, dolayısıyla Kanada Büyükelçisi'nin şirketin "Kanada'ya ait olmadığı" iddiası doğru değil. Ancak, SSR Mining Kanada dışında Türkiye dahil 5 ülkede daha maden işletiyor ve Artvin'deki Hod Maden'in yüzde 40'ının sahibi ve büyük ortağı Çalık Holding.

Kanada Büyükelçisi Kevin Hamilton, İliç'te dokuz işçinin heyelan altında kalmasına ve siyanürlü atıkların doğaya karışmasına neden olan altın madeni havuzunun çökmesi sonrasında bir açıklama yayınladı. 

Hamilton, bütün uyarılara karşın hükümetin yapımını teşvik ettiği ama sonunda kaçınılmaz bir çevre felaketine dönüşen altın madenciliği işletmesi SSR Mining'in "bir Kanada şirketi" olduğu yolunda sosyla medyada yaygınlaşan haberleri tekzip etti.

Hamilton sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada "Erzincan'daki maden işletmesi Kanada'ya ait değildir." dedi.

Hamilton'ın açıklaması sosyal medyada kendi bulgularını yayımlayan profesyonel habercilerin yanısıra bireysel sosyal medya kullanıcıları tarafından da gerçeği örtbas ettiği gerekçesiyle sert eleştirilerle karşılaştı.  Örneğin haberci Işın Eliçin X platformundan yayımladığı paylaşımda "Kanada Büyükelçisi İliç'teki madenin Kanadalı sahipliği yok diyor ama şirketin yüzde 80'ine sahip olan SSR madenciliğin Kanada Şirketler Kanuna tabi olduğunu sitesinden görebiliyoruz" dedi.

SSR Mining çok uluslu bir şirket, Kanada da bu uluslardan biri

Kısa bir araştırma, aslında hem Kanada Büyükelçisi'nin hem Işın Eliçin'in söylediklerinde hakikat payı olduğuna işaret ediyor. SSR Mining çok uluslu bir şirket. Kanada bu uluslar arasında ve şirketin merkezi Kanada'da yerleşik, ama SSR Mining'in faaliyet gösterdiği, dolayısıyla sermaye ortaklıkları kurduğu ülkelerin listesi daha uzun. SSR Mining'in sermaye, madenler, işletmeler ve bürolara sahip olduğu ve kâr amaçlı faaliyet gösterdiği ülkeler şunlar: 

Kanada: SSR Mining'in merkezi Kanada'nın Vancouver kentinde. Şirketin Kanada'da üç madeni ve bir işleme tesisi var.

ABD: SSR Mining ABD'de iki maden ve bir işleme tesisi sahibi.

Türkiye: SSR Mining Artvin'deki Hod Maden'in yüzde 40 hissesinin sahibi. Burada büyük ortak Çalık Holding. 

Meksika: SSR Mining, Meksika'daki Pitarrilla madeninin sahibi ve işletmecisi.

Peru: SSR Madencilik, Peru'daki Chala ve Yauricocha madenlerinin sahibi ve işletmecisi. 

Arjantin: SSR Madencilik, Arjantin'deki Pirquitas madeninin sahibi ve işletmecisi. 

SSR Mining'in emek bileşimi de sermayesi gibi çok uluslu, şirket birçok farklı ülkeden 4 bini aşkın çalışanı istihdam ediyor. (BİANET)

Business News