HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

CHP'nin zaferi Türk siyasetini nasıl etkileyecek?

Siyaset uzmanları, belediye seçimleri sonrasında Türkiye'de yeni bir durumun başlayacağını belirtiyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğa...


Siyaset uzmanları, belediye seçimleri sonrasında Türkiye'de yeni bir durumun başlayacağını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Ramazan Bayramı nedeniyle ilk kez telefonda görüştü. Özel'in Erdoğan'a "Diyaloğun açık olması iyi olur" dediği öğrenildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmaoğlu da Ramazan Bayramı nedeniyle memleketi Trabzon'u ziyaret etti. İmamoğlu orada seçimlerin ardından yeni bir dönemin başladığını duyurdu.

İmamoğlu, "Demokrasi hepimizi eşit kılar. Yeni bir umuda damganızı sandıkta bastınız. Artık yeni bir dönem başlayacak."


Türk toplumunda özellikle CHP'li liderler arasında İmamoğlu'nun 4 yıl sonra Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı olması tartışılıyor. Seçimin sonucuna bağlı.

CHP, 47 yıl sonra Türkiye'de ilk kez yüzde 37,77 oy alarak birinci parti oldu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) 22 yıl sonra oyların yüzde 35,49'unu alarak ikinci parti oldu.

Türkiye'de 81 şehir var; CHP 21 ili kazandı, AKP ise 12 ili kazandı. Ancak CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim sonrasında oylarının bir kısmının güven oyu olduğunu açıkladı.

Belediye seçimlerinin üzerinden henüz bir ay bile geçmedi ve sonuçlar tartışılıyor. CHP'nin başarısı daha önemli. Soruluyor CHP nasıl bu kadar başarılı oldu?

Siyaset bilimci Emrah Gülsunar, CHP'nin bu başarısının kodlarını Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi. Artık Türkiye'nin temel sorununun ekonomi olduğunu söylüyor. Ona göre ekonomi artık muhalefeti birinci parti, hükümeti ise ikinci parti haline getirebilir.

Gülsunar, "Türkiye'de verimli bir ortam var. Bu ortam artık öyle bir hale geldi ki, birçok kişi futbol takımlarının taraftarı olarak partiler düzenliyor. Bana göre bunun nedeni Türkiye'nin ekonomik durumudur. Bu seçimin sonucu da bunu doğruladı. Hükümetin de buradan bir karar aldığına inanıyorum."


Bazı siyaset uzmanları CHP'nin başarısını ekonomik duruma ve hükümetin taleplerine bağlıyor. Uzun vadeli iktidarların birçok insanı olumsuz etkilediğini, AKP'nin 22 yıldır aralıksız iktidarda olduğunu ve halkın artık değişim istediğini aktarıyorlar.

O yüzden Özel, "Artık cam tavan kırıldı" diyor. AKP iktidarının sona erdiğini savunuyor.

Siyaset bilimci Suat Özçelebi de Amerika'nın Sesi'ne CHP'nin başarısını ve bu seçimlerin geleceğini yorumladı. Özçelebi'ye göre CHP artık eski kalıplarını kırarak yeni bir politika başlattı.

Özçelebi, "Bu seçim CHP'nin tartışmasız zaferidir." CHP son 5 yılda güvenli bir ortam oluşturarak seçmen üzerinde büyük bir etki yarattı. Belediye üyelerinin profilleri de iyi tanımlanmış ve seçmenleri etkilemiştir. Ekram İmamoğlu ve Mansür Yavaş bunun iki önemli örneğidir.

Türkiye'nin geleceği hem Türk basınında hem de siyasette tartışılıyor.

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleri zamanında yapılırsa, Türkiye yasalarına göre Recep Tayyip Erdoğan artık cumhurbaşkanı adayı olamaz. Bu nedenle bazı siyaset uzmanları ve CHP liderleri Ekrem İmamoğlu'nu geleceğin cumhurbaşkanı olarak görüyor. (EYYÜP DEMİR - VOA)

Business News