HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

"Bir elimizde çocuklarımız, bir elimizde karanfillerimizle 1 Mayıs alanlarına"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (...


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), 1 Mayıs' kutlamaları için "tüm kesimleri" Taksim'e davet etti.

Sendikalar ve emek örgütleri İstanbul, Beşiktaş İskele Meydanı’ndaki basın açıklamasıyla  tüm kesimleri Taksim'de yapılacak 1 Mayıs kutlamalarına davet etti. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Taksim'deki 1 Mayıs kutlamaları programını açıkladı. 

DİSK Genel Sekreteri Görgün: "Taksim 1 Mayıs alanı keyfiliğe karşı hukukun simgesidir" 

Basın açıklamasını düzenleyen kuruluşlar adına ortak açıklamayı sunan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, "Işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan bir Mayıs'ta dünyanın dört bir yanındaki sınıf kardeşlerimizle beraber demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umutlarımızı ve taleplerimizi aykıracağız. Türkiye 'nin dört bir yanında meydanlarda buluşacak ekmeğimizin her gün küçülmesine adaletin terazisinin tamamen bozulmasına en temel hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine hep bir ağızdan dur diyeceğiz" dedi. 

2024 1 Mayısında Taksim 1 Mayıs alanında

Görgün "2024 1 Mayısında Türkiye'nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim bir Mayıs alanında olacak. Milyonlarca kalp Taksim 1 Mayıs alanında atacak" dedi.

 "Bizler işçiler, emekçiler, emekliler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyoruz, bizler çalışıyoruz, bizler bu ülkenin tüm değer ve güzelliklerini emeğimizle var ediyoruz. Ve insanca yaşamayı sonuna kadar hak ediyoruz. Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak hayatta kalmak sahip giderek zorlaşıyor. Insanca yaşayamıyorsak bu ülke fakir olduğu için değil, ülkenin kaynakları yetersiz olduğu için değil." diyen Görgün, "Bu ülkenin kaynakları[nın] hepimizi insanca yaşatmaya yeteceğini" vurguladı: "Yeter ki kaynaklarımız bankalara, sermayeye, faize, saraya, şatafata, silaha, savaşa değil, işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın. Yeter ki çağrıları zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapmak için dönen bu bu düzene bir son verilsin." 

Ülkeyi yönetenlerin yoksuldan alıp  zengine, emekçiden alıp sermayeye kaynak aktarmayı görev bilidiğini, Bankalar, holdingler, şirketler kar açıklarken enflasyonun sebebi olarak emekçilerin gösterildiğini vurgulayan Görgün "zenginlerin ve muhtedirlerin hiçbir kurula  uymak zorunda olmadığı bir düzende milyonların ekmeği, hakları, gündözlülükleri gasp ediliyor. Örneğin TÜİK mahkeme kararlarına uymayarak empriyasyon verilerini nasıl hesapladığını hala açıklamıyor." dedi. 

DİSK Genel Sekreteri,  Dünyanın en uzun çalışan, en az izin kullanan, durmaksızın iş cinayetlerine kurban giden emekçileri olarak bu ülkede yaşam savaşı verdiklerini söyleyen Görgün Otoriter bir rejim ağır baskı altında hepimize kölece çalışıp asgari yaşama mahkum ediliyoruz. Bu nedenle demokrasi mücadelesi iki bin yirmi dört bin Mayıs 'ının en aslı günlemlerinin başında gelmektedir." diyerek 1 Mayıs gündemini vurguladı.

"Bir elimizde çocuklarımız, bir elimizde karanfillerimizle 1 Mayıs alanlarına"

 "1 Mayıs’ta alanlarda olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak hakkımıza, hukukumuza, gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır. 1 Mayıs’ta alanlarda olmak İstanbul Sözleşmesine, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO’nun 190 sayılı sözleşmesine sahip çıkmaktır." diyen Görgün Emekçileri alanlara çağırdı:  "Haydi, bu adaletsiz düzene karşı bir elimizde çocuklarımız, bir elimizde karanfillerimizle 1 Mayıs alanlarına.”

Business News