HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Londra'da binler Gazze için yürüdü: 'İsrail'i silahlandırmaya son verin'

İngiltere'nin başkenti Londra'daki yürüyüşe katılan Steve, "Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin. Sadece barış ist...


İngiltere'nin başkenti Londra'daki yürüyüşe katılan Steve, "Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin. Sadece barış istiyoruz" dedi. Eylemciler, İsrail'e silah satışının sona ermesini istedi.

İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatını protesto eden on binlerce kişi, başkent Londra'da düzenledikleri yürüyüşte, Gazze'de soykırıma ortak olmakla itham ettikleri hükümetten 'İsrail'e silah satışına son vermesi' talebinde bulundu.

Ülkedeki çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve insan hakları örgütünün çağrısıyla başkentteki Russell Meydanı'nda toplanan göstericiler, ellerinde Filistin bayrakları ve pankartlarla Parlamento Meydanı'na yürüdü.


AA'nın aktardığına göre, Filistin'e desteklerini dile getiren göstericiler, yürüyüş güzergahı boyunca "Gazze'de soykırımı durdurun", "İngiltere İsrail'in suç ortağı" ve "Özgür Filistin" sloganları atarak Gazze'de acil ateşkes çağrısı yaptı. Eylemcilerin elinde "İsrail'i silahlandırmaya son verin' ve 'Katliamı durdurun' yazılı pankartlar da taşıdı.

Filistin destekçilerinin yürüyüşü sırasında bir grup İsrail yanlısı da Bush House isimli tarihi bina yakınlarında ellerinde bayraklar ve pankartlarla karşı gösteri düzenledi. İngiltere polisi iki grubun karşı karşıya geldiği güzergah boyunca yoğun güvenlik önlemleri aldı. 

Filistin'e destek göstericilerden 31 yaşındaki Steve, "İsrail yıllardır o kadar çok insan öldürdü ki uluslararası toplum bu konuda hiçbir şey yapmıyor, bu yüzden yapabileceğimiz tek şey sesimizi duyurmak" diye konuştu.


Steve, Filistin topraklarının gerçek sahibi olan Filistinlilere geri verilmesi çağrısında bulunarak, "Filistin'i özgür bırakın, işgali sona erdirin. Sadece barış istiyoruz" dedi. İngiltere'nin İsrail'e silah ihracatına da değinen Steve, "Eğer İsrail'e silah sağlayarak uluslararası hukuku ihlal ediyorsak... buna bir son vermeliyiz" ifadesini kullandı.

İngiltere'de hükümet, aralarında 3 İngiliz'in de olduğu uluslararası yardım kuruluşu Dünya Merkez Mutfağı'nın (World Central Kitchen-WCK) çalışanlarının 1 Nisan'da İsrail'in Gazze'deki saldırısında öldürülmesinin ardından İsrail'e silah ihracatının askıya alınması yönünde artan baskılarla karşı karşıya. Ülkede insan hakları örgütleri, bağımsız kuruluşlar ve bazı milletvekilleri, Gazze'de uluslararası insancıl hukuku ihlal eden İsrail'e silah satışını durdurmadığı gerekçesiyle İngiltere'yi 'İsrail'in savaş suçlarına ortak olmakla' eleştiriyor.

İngiltere, önceki yıllarda İsrail'e silah satış lisanslarını iki kez askıya almasına rağmen İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, şimdiye kadar bunun yeniden yapılması çağrılarını reddetti. Başbakan Sunak, ülkesinin bağlı kaldığı 'çok dikkatli' ihracat lisanslama politikası olduğunu savunuyor. (GAZETE DUVAR)

Business News