HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Farkla kazanan Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı! (VİDEO)

DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika ...


DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından mesai bitimine 5 dakika kala yapılan itiraz üzerine geri alındığını duyurdu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Van Büyükşehir Belediyesi seçimlerine dair yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, partinin Van'da "tarihte eşine az rastlanır bir zafer" kazandığı vurgulanarak, "Van halkı, Büyükşehir Belediyesi dahil toplamda 14 belediyenin tümünü DEM Parti’ye kazandırmış, İl Genel Meclisinde ise büyük farkla birinci parti haline getirmiştir. Van halkı iradesini net ve en güçlü şekilde sandığa yansıtmıştır. Bu güçlü irade, aynı zamanda kayyım rejimine verilen bir cevaptır" denildi. 

ZEYDAN'IN MEMNU HAKKI KARARINA DAİR AÇIKLAMA

Açıklamada, Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının iadesi kararının hiçe sayıldığı vurgulandı. Açıklamada, konuya dair şu bilgiler paylaşıldı: "Bilindiği üzere; Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan, tüm hukuki prosedürlerini tamamlayarak Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmuş, adaylığı yapılan incelemeler sonucu YSK tarafından kabul edilmiştir. Zeydan, Van’da halkın büyük çoğunluğunun desteğini alarak seçilmiştir.

Ancak 29 Mart 2024 Cuma günü mesai bitimine 5 dakika, seçime ikin gün kala Adalet Bakanlığı idari bir karar ve yazıyla, 2022 yılında memnu haklarını alan ve tüm yasal denetimlerden geçen Zeydan’ın memnu haklarına itiraz etmiştir. Yetkili savcılık, talimat niteliğindeki bu idari itiraz yazısı üzerine kesinleşmiş memnu hak kararını veren mahkemeye yeniden başvurmuştur. Mahkeme aynı gün kesinleşmiş memnu hak kararını geri almış ve memnu hak talebini reddetmiştir. Karar henüz kesinleşmeden, yani itiraz ve temyiz hakkı kullanılmadan hemen YSK'ye bildirimde bulunmuştur.

Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iadesini kabul kararını veren aynı mahkeme, aldığı kararı çiğnemiş ve hukuk güvenliği hakkını yok etmiştir. Bu girişim halk iradesini yok sayan bir anlayışın ürünüdür.

Abdullah Zeydan Van halkının Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır. Herkesi bu gerçeğe saygı duymaya davet ediyoruz. Alınan bu yanlış karardan derhal geri dönülmelidir. Van halkının iradesini hiçe sayan bu girişim hukuk dışıdır. Bu girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz. Demokrasileri var eden temel ilke halk iradesine saygı duymaktır. İktidarı halkın iradesine saygı duymaya davet ediyoruz! Halkımızın iradesini gasp etmeye heves edenleri uyarıyoruz."

ZEYDAN - DEMİRTAŞ

Zeydan’ın memnu haklarının kaldırılmasına Van milletvekillerinden tepki... Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Zeydan'ın memnu hakkının alınmasına, milletvekilleri tepki gösterdi: “Ankara’da ‘halkın iradesi’ olarak kabul ediliyor. Peki Van’da, halkın iradesi değil midir?”

Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı olarak seçimi kazanan DEM Partili Abdullah Zeydan'ın memnu hakları, Adalet Bakanlığı'nın yaptığı itiraz üzerine geri alındı.

DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu tarafından konuyla ilgili duyuru yayımlanmasının ardından tepkiler de gelmeye başladı. DEM Parti Van Milletvekilleri, kararın hukuksuz olduğunu belirterek, muhalefete çağrıda bulundu.

‘BEKLENTİMİZ BU İRADEYE SAYGI DUYMALARIDIR’

DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 2019'da Van’ın Edremit ilçesinde belediye eşbaşkanı seçilmiş, ancak daha sonra KHK’li olduğu gerekçesi ile mazbatası ikinci olan partiye (AK Parti) verilmişti.

Zeydan’la neredeyse aynı süreci yaşamış olan Sayyiğit, tepkisini şöyle dile getirdi: “Biz AKP ve MHP faşizminin 2016’dan bu yana, irademiz üzerinde oynamış olduğu kirli politikaları artık kabul etmiyoruz. Van halkı da 2016’dan bugüne kadar iradesine kayyım atanmasına rağmen, 31 Mart’ta tarihi bir zafere imza attı. Van halkı, 14 belediyenin tamamını kazanarak, bu çürük sisteme, bu kayyım politikalarına, bu düşman hukukuna karşı ciddi bir duruş sergiledi ve oyunu DEM Parti’den yana kullandı. Bizim hukuktan ve YSK’dan beklentimiz bu iradeye saygı duymalarıdır.”

DEM Van milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit

‘BUGÜNE KADAR BU İRADE GASPINA BOYUN EĞMEDİK’

2019 yılında Van’ın Edremit, Tuşba ve Çaldıran ilçelerinde de iktidarın aynı politikalarla belediyeleri ele geçirdiğini vurgulayan Sayyiğit, “Abdullah Başkan’ın memnu hakları ile ilgili bir sıkıntı yokken, cuma günü mesai bitimine 5 dakika kala, kirli bir oyunu devreye sokarak, irademizi gasp etmeye çalışıyorlar. Biz bugüne kadar bu irade gaspına boyun eğmediysek, kirli politikalara karşı nasıl güçlü bir duruş sergilediysek, bu saatten sonra da boyun eğmeyeceğiz. Van’da kayyım politikaları tarihin çöp sepetine atıldı” diye konuştu.

HERKES BU MAHKEME KARARINA ORTAK OLUR

Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı ve DEM Parti Van Milletvekili Sinan Çiftyürek ise demokratik kitle örgütlerine ve tüm siyasi partilere bir çağrıda bulundu. “Sandıktan çıkan sonuç halkın iradesidir” diyen Çiftyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bütün siyasi partiler çağrımıza kulak vermelidir. Sayın Zeydan’a yapılan, başta Ankara ve İstanbul’da, ‘bize de yapılmıştır’ denmezse bu mahkeme kararına herkes ortak olur. Bu asla kabul edilemez. Van halkının, büyük bir kararlılıkla almış olduğu sonuç hazmedilmelidir. Sandıktan çıkan sonuç Ankara’da ‘halkın iradesi’ olarak kabul ediliyor. Öyle de olmalıdır. Peki Van’da, Diyarbakır’da, Mardin’de çıkan sonuç, halkın iradesi değil midir?”

‘BU HAKİKATEN TUZUN KOKMASIDIR’

Üçüncü kez yapılacak olan bir kayyım uygulamasının iktidar için çözüm olmayacağını belirten Çiftyürek, “İki dönemdir uygulanan kayyım politikaları, Kürt halkına çok daha güçlü bir tutumla ‘kayyıma hayır’ demeyi öğretti. Bu Van’dan Urfa’ya kadar yansıdı. Sabahtan akşama kadar ‘çadır devleti’ değil kanun devleti olduklarını söylüyorlar. Eğer Türkiye Cumhuriyeti gerçekten kanun devletiyse, YSK neden bütün kanuni süreçlerinden geçmiş olan Sayın Zeydan’ın memnu haklarını elinden almak için bir süreç başlatılıyor? Neden mahkeme kararını geri alıyor? Bu hakikaten tuzun kokmasıdır. Yasaların alenen çiğnenmesidir” ifadelerini kullandı.

DEM Van milletvekili Gülderen Varlı

‘GEREKİRSE BELEDİYELERİN ÖNÜNE ETTEN DUVAR ÖRERİZ’

DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı da hukuksuzluk yapıldığını belirterek, muhalefete çağrıda bulundu: “Bu büyük bir yanlıştır. Bir an evvel bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Van halkı kararını vermiş ve 14 belediyesinin tamamının belediye eş başkanlarını seçmiştir. AKP, her türlü hukuksuzluğu yapmaya devam ediyor. Bu ülkede adaleti öldürüp gömmeye çalışıyorlar. Buna göz yummak istemeyen demokratik çevrelerin buna göz yummaması gerekiyor. Muhalefet, artık sesini yükseltmelidir. Bu gaspa ‘dur’ denmesi gerekiyor. Biz belediyelerimize kayyım atanmasına müsaade etmeyeceğiz. Gerekirse belediyelerimiz önünde etten duvar öreceğiz ama onları içeri sokmayacağız.”

DEM Parti'den Abdullah Zeydan açıklaması: Bu tür girişimlerde bulunacaklarını tahmin ediyorduk... DEM Parti sözcüsü Ayşegül Doğan, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınması hakkında açıklama yapıyor.

DEM Parti'nin 14 ilçenin tamamında seçimi kazandığı Van'da Abdullah Zeydan da oyların 55,48'ini alarak Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçildi. Ancak seçimden hemen önce 29 Mart günü mesai bitimine 5 dakika kala Zeydan'ın memnu hakları geri alındı.

DEM Parti, Abdullah Zeydan ile ilgili son duruma ilişkin açıklama yapıyor. Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:


"Kayyım rejimine verilen net cevaba karşı mesai bitimine dakikalar kala Abdullah Zeydan şahsında tekrar bir irade gasbıyla karşı karşıya bırakıldık.

DEM Parti'nin buna dair herhangi bir sorumluluğu yok, bu tür girişimlerde bulunacaklarını tahmin ediyorduk, DEM Parti tarafından herhangi bir boşluk bırakılmadı. Aday belirleme sürecinde ön seçimin yanı sıra işte bununla karşılaşacağımızı da bildiğimiz için titizlikle hareket ettik.

Zeydan bütün hukuki prosedürleri tamamlayarak YSK'ya başvuruda bulundu, başvurusu kabul edildi. Tüm incelemeleri yapılmış, tüm prosedürler hukuka uygun bulunmuş, seçime saatler kala Adalet Bakanı aracılığıyla yapılmak istenen irade gasbına gereken cevabı halk veriyor, verecek.

Kürt sorununu güvenlikçi politikaların çözeceğini düşünerek yanıldınız, hala bu yanlış içindesiniz. Kürt sorununu çözemeyen diğer iktidarlar gibi, bu iktidar da erimeye mahkumdur.

Biz bu halkın ortaya koyduğu iradenin yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Kürt halkı verdikleri oyları korumak için günlerdir ayakta. 

Halkın iradesine saygı duymak zorundasınız, bu bir lütuf değil. Biz hakkımız olanı, alnımızın teriyle, büyük bedellerle ve özgüvenle ortaya koyduğumuz hakkın gasbedilmesine izin vermeyeceğimizi ifade ediyoruz.

Tüm demokratik kamuoyunu sorumluluk üstlenmeye ve dayanışmaya davet ediyoruz. Biliyoruz ki bu sadece DEM Parti ile sınırlı kalmayacak. Bir ülkenin bir bölgesinde ortaya çıkan böyle bir hukuksuzluk karşısında dayanışmazsak demokrasi ve hukuktan bahseden kimsenin inandırıcılığı kalmaz. (DUVAR) 

Business News