Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Avrupa’ya giden kuru incirlerde yüksek oranda Aflatoksin B1 tespit edildiğini duyur...
Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Avrupa’ya giden kuru incirlerde yüksek oranda Aflatoksin B1 tespit edildiğini duyurdu.
Diken’in peş peşe gündeme getirdiği pestisit haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmıştı. Bakanlık , Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini savunmuştu.
Bakanlığın açıklamasından sonra bildirimler devam etti.
Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin duyurduğuna göre İtalya, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kuru incirlerde Aflatoksin B1 tespit etti.
Sınırda yapılan analizlerde tespit edilen 22,7 ± 3,0 µg/kg – ppb. İzin verilen limitse 6 µg/kg – ppb. Yani 3,6 kat daha fazla zehirli madde tespit edildi.
Toplam Aflatoksin için izin verilen limitse 10 µg/kg – ppb. Analiz sonuçlarında tespit edilen miktar, 25,8 ± 3,1 µg/kg – ppb. Yani yaklaşık 2,5 katı.
Tarım ve Orman Bakanlığı sitesinde şu tanım yer alıyor: “Aflatoksinler, kuvvetli zehir ve kanserojen maddelerdir. En zehir etkili olanı hem kanser hem de gen yapısını değiştirebilen Aflatoksin B1’dir.”
Bakanlık sitesinden ayrıca, ‘tüketicilerin korunması için ithalat, ihracat ve rutin kontroller esnasında numuneler alındığını ve bakanlığa bağlı laboratuvarlarda analiz edildiğini’ belirtiyor: “Zararlı olabilecek miktarda aflatoksin içeren gıda ve yemler tüketime sunulmaz.”
Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) Türkiye’den Avrupa’ya ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildiğini duyurdu.
Son dönemde sıkça artan "gıda skandalı" haberlerine bir yenisi daha eklendi. Türkiye’den Norveç’e ihraç edilen susam tohumlarında salmonella tespit edildi.
Gündeme gelen pestisit haberleri üzerine Tarım ve Orman Bakanlığı açıklama yapmıştı.
Bakanlık , Avrupa sınırından ‘zehirli madde’ denerek geri gönderilen gıdaların yüzde 100 kontrol edildiğini, mevzuata uygun olmayan ürünlerin imha edildiğini savunmuştu.
Bakanlığın açıklamasından sonra bildirimler devam ediyor.
NORVEÇ GERİ GÖNDERDİ
Avrupa Komisyonu’nun gıdayla ilgili bildirimlerin yapıldığı veri tabanı RASFF’nin duyurduğuna göre Norveç, sınır kontrolünde Türkiye’den gelen kabuklu susam tohumlarında salmonella tespit etti.
Diken’in haberine göre; Norveç, tohumları ‘tehlikeli’ koduyla geri gönderdi.
SALMONELLA NEDİR?
Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Salmonella enfeksiyonu (salmonelloz), bağırsak yolunu etkileyen bakteriyel bir hastalık. Salmonella bakterileri tipik olarak hayvan ve insan bağırsaklarında yaşar ve dışkı yoluyla atılır. İnsanlara en sık su veya yiyeceklerle bulaşır.
Salmonella bakterisinin vücuda alınmasından yaklaşık 12-72 saat sonra ishal, ateş, bulantı, kusma ve karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. Hastalık genellikle dört-yedi gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir.
Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder. (DİKEN - CUMHURİYET)
Hiç yorum yok