HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Şarkılar delil, söyleyenler terörist

AKP güdümlü Türk mahkemeleri son dönemde Kürtçe şarkılar ve şarkıcılara iddianamelerinde genişçe yer veriyor. Son olarak dün Bitlis’in Tatva...

AKP güdümlü Türk mahkemeleri son dönemde Kürtçe şarkılar ve şarkıcılara iddianamelerinde genişçe yer veriyor. Son olarak dün Bitlis’in Tatvan ilçesinde 16 ay önce tutuklanan 20 kişi hakkındaki iddianamede Oramar, Denge Gerilla, Destane Zape, Oy Kurdistan gibi şarkılar suç delili olarak yer aldı. Oramar şarkısı için savcının “sözde şarkı” deyimini kullanması da cabasıydı. 

Bitlis’teki iddianeme gündeme otursa da son dönemlerde Türk hukuku Kürt şarkılarıyla önemli bir sınav veriyor. Şarkıların delil söyleyenlerin terörist olarak gösterilmesi AKP’nin 12 Eylül uygulamalarını aratmayan bir odak olduğunun en büyük göstergesi. 

SEN MİSİN KÜRTÇE ŞARKI DİNLEYEN

25 Mayıs günü Diyarbakır’da özel halk otobüsü şöförü Kadri Pehlivan Kürtçe bir şarkı dinlediği için gözaltına alındı. Dağkapı semtinde işi başındayken gözaltına alınan Pehlivan Diyarbakır Emniyetine götürülerek sorgulandı. 

Geçtiğimiz hafta görülen bir davada ise katıldığı bir miting sırasında Herne Peş şarkısını söylediği için SES Merkezi Öğrenci Komisyonu üyesi Zülküf Akelma yargılandı. Akelma’ya yöneltilen suçlama “örgüt propagandası yapmak.” Tek delil de herkesin hep bir ağızdan söylediği şarkıya eşlik etmek. İşin trajik tarafı Akelma’nın mırıldandığı şarkının yazıldığı dili bilmemesi. Yanlış okumadınız, Akelma Kürtçe bilmiyor. 

Manisa’da ise2011 Newroz’unda şarkı söyleyen Koma Çiyayê Munzur üyesi iki genç 10’ar ay hapis cezasına çarptırıldı. Suçlamalar aynı: Örgüt propagandası yapmak. Delil: (sözde şarkı!) Oramar. 

Mersin’de ise 16 Mayıs günü Azat Tekin adlı bir müzisyen tutuklandı. Tutuklama gerekçesi ise Tarsus’ta düzenlenen Newroz kutlamasında Tekin’in şarkı söyleyerek örgüt propagandası yapması. 

KÜRTÇE ŞARKIYA 9,5 YIL CEZA

Nisan ayında ise Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu'nun Erzurum'un Karayazı İlçesi'nde 2 Haziran 2011 tarihinde düzenlediği seçim mitinginde 2 Kürtçe şarkı söyleyen Koma Gimgim'in üyesi Seyithan Karataş da "Örgüte üye olmak ve örgütün propagandasını yapmak" iddiası ile 9,5 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme Karataş’ın suçunu ispat için yine tanıdık bir delil gösterdi: Karataş etkinlikte içinde Kürt ve Kürdistan kelimeleri geçen iki şarkı söylemişti. 

Sanatçı Halit Bilgiç’e ise Nisan ayında 12 Haziran 2011 genel seçimleri öncesi Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu'nun düzenlediği mitingde seslendirdiği şarkılardan dolayı dava açıldı. Sanatçının “Özgürlük çiçeğimsin", "Oremar" ve "Heval'' parçaları seslendirmesi 5 seneye kadar hapis cezası almasına neden olabilecek. 

PINAR SAĞ DA ADLİYEDEYDİ

Dersim'de katıldığı bir konserde seslendirdiği bir şiir nedeniyle sanatçı Pınar Sağ hakkında "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla geçtiğimiz günlerde yargılandı. Dersim’de İbrahim Kaypakkaya anısına yazılan “Kırmızıgül” türküsünü seslendiren Sağ hakkında mahkemenin ne karar vereceği merak konusu. 

Business News