Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

'Sayın Bakan'ın üslubu ve yaklaşımını doğru bulmadım!'

''Sayın Bakanın üslubunun ve yaklaşımının AK Parti hükümetine ve AK Parti’ye ait bir yaklaşım ve üslup olmadığı ortadadır” ( AA) A...

''Sayın Bakanın üslubunun ve yaklaşımının AK Parti hükümetine ve AK Parti’ye ait bir yaklaşım ve üslup olmadığı ortadadır” (AA)

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, ”Sayın İçişleri Bakanımız İdris Naim Şahin’in dün bir televizyon programında Uludere ile ilgili yaptığı açıklamaların önemli bir bölümüne katılmıyorum. Orada hayatını kaybeden insanlarla ilgili elde herhangi bir delil yokken onları PKK’nın figüranları olarak nitelendirmek doğru olmamıştır” dedi.

Hüseyin Çelik, Uludere’de yaşananlarla ilgili olarak İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in dünkü açıklamalarına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden insanların acılarını hep paylaştıklarını, başsağlığı dileğinde bulunduklarını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere tüm yetkililerin meseleye böyle yaklaştığını belirtti.

Çelik, şunları söyledi:

”Herkes bilir ki bu bölgede kaçakçılık yapanlar öyle veya böyle birilerine rüşvet vererek bu işi yapıyorlar. Bu eskiden beri böyledir. Orada, özellikle Kuzey Irak’ta, oradaki PKK varlığından dolayı, PKK’nın kaçakçılıktan bir şekilde pay aldığı, beslendiği bilinmektedir. PKK’nın kaçakçılıktan beslenmesi ve kaçakçılıktan pay alması, sadece rızkını kazanmaya çalışan, ama illegal yolla da olsa ekmek parası çıkarmaya çalışan bu insanları PKK’nın
figüranları yapmaz. Başından beri bu meselede partimizin ve hükümetimizin duruşu budur.

Biz hayatını kaybeden bu insanların acılarını hep paylaştık, başsağlığı dileğinde bulunduk. Başta Sayın Başbakanımız olmak üzere tüm yetkililerimiz meseleye böyle yaklaştılar. Sayın Bakanın dünkü üslubunu ve yaklaşımını doğru bulmuyorum, ayrıca insani de bulmuyorum. Burada bir yanlışlık var ki, burada bir hata vardı ki mesele şu anda yargıya intikal etmiştir. Esasen hükümetin bu insanlara tazminat öngörmesi, tazminat ödemesi de bu insanların terörist olmadığını veya PKK’nın figüranları olmadığını göstermektedir.”

”Uludere’de acıları paylaşmak herkesin görevi”

Uludere’de ölen insanların hayatta kalan akrabalarının acılarını paylaşma ve azaltmaya çalışmanın herkesin görevi olduğunu belirten Çelik, olması gerekenin bu olduğunu, AK Parti ile hükümetin bugüne kadar konuya bu doğrultuda yaklaştığını dile getirdi.

Hüseyin Çelik, şunları kaydetti:

”Bunlar kaçakçılık yaptığı için tabii ki suçludur. Ancak kaçakçılık suçuna verilecek ceza bellidir. Meselenin bu çerçevede ele alınması gerekiyor.

Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamaların önemli bir kısmına katılmıyorum. Sayın Bakanın bu yaklaşımını ve üslubunu insani bulmuyoruz. Sayın Bakanın üslubunun ve yaklaşımının AK Parti hükümetine ve AK Parti’ye ait bir yaklaşım ve üslup olmadığı da ortadadır.”

BİR AÇIKLAMA DA SAVCILIK'TAN

ŞIRNAK’ın Uludere İlçesi Irak sınırında düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı yetkilileri, soruşturma kapsamında şu ana kadar bölgedeki komutanlar dahil hiç bir askeri yetkilinin ifadesinin alınmadığını söyledi. Soruşturmayla ilgili bilgi ve belgeleri toplayan ve bir kısmını halen Genelkurmay Başkanlığı’ndan bekleyen savcılığın, bilgi ve belgeler geldikten sonra ifade alma aşamasına geçebileceği belirtildi.

Uludere’nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen ve 34 kişinin ölümüne neden olan hava operasyonuyla ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı, dosyanın Uludere’deki soruşturmanın ardından kendilerine geldikten sonra, başta bölgedeki askeri yetkililer olmak üzere hiç kimsenin ifadesine başvurmadığını açıkladı. Başta mağdurlar olmak üzere bazı ifadelerin, dosya Diyarbakır’a gelmeden Uludere Savcısı tarafından alındığını belirten savcılık yetkilileri, ellerindeki bilgi ve belgeleri tamamladıktan sonra ifade alma aşamasına geçilebiliceğini söyledi. Soruşturmayı yaşanan olayın sonundan itibaran ele alan ve Genelkurmay Başkanlığı ve MİT dahil bir çok kurumdan belge ve bilgi isteyen savcılığın halen bazı bilgi ve belgeleri beklediği kaydedildi.

BASINDA ÇIKAN HABER VE YAZILAR DOSYALANIYOR

Yetkililer, bölgedeki Jandarma, Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına bağlı ilgili birimlerden talep edilmesi gereken bilgi ve belgelerin direk Genelkurmay Başkanlığı’ndan istendiğini, Genelkurmay’ın da bu belgeleri ilgili kurumdan istemesi nedeniyle sürecin uzadığını belirtti. Yetkililer, TBMM’nin savcılıktan istediği bilgi ve belgelerin soruşturma savcısının yoğunluğundan dolayı henüz gönderilmediğini söyledi. Şu aşamada basında emir verdiği gerekçesiyle adları açıklanan komutanlarla ilgili bir çalışmanın da olmadığını belirten savcılık yetkilileri, ancak basında yer alan bütün haber ve küpürler ile köşe yazılarının, Uludere ile ilgili yazalarının da soruşturma için toplandığı ve klasörlere alındığını kaydetti.

CHP’Lİ GÜLER : BAKAN ŞAHİN İSTİFA ETMELİ VEYA GÖREVİNDEN ALINMALI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Birgül Ayman Güler, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in istifa etme erdemini göstermesini veya görevinden alınması gerektiğini söyledi.

Bakan Şahin’i istifaya çağıran Güler, "Uludere’de yaşamını yitiren 34 vatandaşımızı ’dolap beygiri’ne benzeten, onları ’PKK’nın figüranı’ ilan eden ve ’Ölmeselerdi de yargılanacaklardı’ diyen bir kişinin, bırakalım bakanlığı, insani duyguları olan biri olduğunu bile söyleyemeyiz. Hükümet, ülkemizin sınırlarını korumaktan acizdir. Gençlerimize istihdam olanağı sağlama görevinin kendisinin asli görevi olduğunu unutmuştur. Hükümet eliyle çaresizliğe teslim edilmiş insanlarımızın kaçakçılık yapmalarına göz yuman yine hükümetin kendisi olmuştur. Hükümet, kaçakçılığın işbirlikçisi durumuna düşmüştür" diye konuştu.

"Vatandaşlarımız yine hükümet eliyle yaşamdan koparılıp alınmıştır" diyen CHP’li Güler şunları söyledi:

"Bütün bu gerçekler karşısında, ’Biz Uludere’de yaşamını yitiren 34 kişiyle ilgili olarak yapacağımız her şeyi yaptık’ diyen birine, ülkemizin ve insanımızın güvenliği teslim edilemez. Bu nedenle İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ya istifa etme erdemini göstermeli veya görevinden alınmalıdır. Bu istifa veya görevden el çektirme siyasi iktidara da sorumluluğunu hatırlatmalıdır. Bir kez daha anlaşılmıştır ki, AKP’nin zihniyeti, Başbakan’ın ve Bakanlarının olaylara yaklaşımı hem insan ve demokrasi odaklı değildir, hem de sorunları çözücü değil, derinleştiricidir. AKP anlayışı Türkiye’ye de, insanımıza da yakışmamaktadır ve bu zihniyetin hesabı demokratik yollardan mutlaka sorulacaktır."

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN