HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

4 milyar dolarlık hava savunma sistemi onay bekliyor

Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin 4 Temmuz'da yapılacağı duyurulan ama ertelenen toplantısında 4 milyar dolarlık hava ve füze savunm...


Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin 4 Temmuz'da yapılacağı duyurulan ama ertelenen toplantısında 4 milyar dolarlık hava ve füze savunma sistemine onay vermesi bekleniyor. Bugün ise Türkiye'nin Stinger füzelerini Suriye'ye doğru çevirdiği haberleri gündeme geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Savunma Sanayi Müsteşarı Murat Bayar'dan oluşan Savunma Sanayi İcra Komitesi, 4 Temmuz günü bir araya gelerek Türkiye'nin satın alacağı füze ve savunma sistemlerini onaylaması bekleniyordu. Ancak toplantının ertelendiği bildirildi.
4 milyar dolarlık uzun menzilli anti-füze sistemleri ihalesine ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin Patriot ile, AB menşeli Eurosam SAMP/T Aster 30 ile, Rusya'lı Rosoboronexport S-300 ve S-400 füzeleri ile, Çin'li CPMIEC ise HQ-9 ile katılacak. Bazı iddialara göre, Türkiye hava savunma sistemleri ihalesini NATO dışındaki bir ülkeye vermeyecek; ancak Rusya ve Çin'in ihaleye dahil olması, Türkiye'nin "fiyat kırmak" amacıyla yaptığı bir hamle. AB konsorsiyumu Eurosam'ın içerisinde Fransız şirketleri de bulunuyor. Türkiye, Fransa ile askeri ilişkilerini "soykırım" tartışmaları döneminde durdurma kararı almıştı.
Alınacak sistemlerin hedefi Suriye mi?
İhalenin nihai kararının Suriye ile yaşanan uçak düşürme krizi günlerine denk gelmesi dikkat çekiyor. Ancak alınacak anti-füze sistemlerinin Suriye ile ilgili olup olmadığı konusunda şüpheler var.
Türkiye'nin elinde bulunan hava savunma sistemlerinin en yenisi 80'li yıllarda üretimine başlanan Stinger füzeleri. Türkiye'nin bu ihaleyle birlikte hava savunma sistemini güçlendirdiği düşünülebilir. Ancak, ihaledeki sistemler, genel olarak helikopter veya uçak gibi araçlara değil, balistik füzelere karşı kullanılıyor.
Buradaki temel soru, Türkiye'nin anti-balistik füze sistemlerini kime karşı kullanacağı. Balistik füze gücünün, Suriye'den çok İran'a ait bir özellik olduğu biliniyor. Bu durumda Türkiye'nin ihale ile alacağı sistemler, orta vadede İran'a karşı kullanılacak bir silah anlamına geliyor.
Stinger füzeleri Suriye'ye çevrildi
DHA'nın haberine göre, Adana 6’ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı ile Gaziantep 5’inci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş’in de dün ziyaret edip inceleme yaptığı sınır bölgesine, Gaziantep ve İskenderun’daki 39’uncu Mekanize Tugay Komutanlığı’ndan sevk edilen askeri araçlar ve Stinger füzeleri yerleştirilmeye başlandı. Generallerin inceleme yaptığı 2’nci Hudut Taburu’na bağlı Öncüpınar Sınır Karakolu’na yerleştirilen Stinger füzesinin rampalarının Suriye’ye çevrilmesi dikkat çekti.

Business News