HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Halkın iradesi 1 senedir tutsak!

12 Haziran seçimlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. O gün Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adaylarından Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selm...

12 Haziran seçimlerinin üzerinden tam bir yıl geçti. O gün Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adaylarından Gülser Yıldırım, Kemal Aktaş, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan ve Hatip Dicle milletvekili seçilmişlerdi. Hepsi hala cezaevinde.

Yüzbinlerce seçmenin oy verdiği 6 Kürt milletvekili bir seneden bu yana Kürtlerin ve demokrasi çevrelerinin ortaya koyduğu irade hiçe sayılarak cezaevinde tutuluyor. Bu süreç içinde Bloktan Diyarbakır milletvekili olarak seçilen Hatip Dicle’nin vekilliği düşürülürken, Kemal Aktaş’ın da vekilliğinin düşürülmesi için dosya Meclis Başkanlığına gönderilmiş durumda. Diğer vekillerin yargılandıkları davalarda ise hiçbir ilerleme yok. 

Tutuklu milletvekilleri sorunu sadece Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) sorunu değil. Hali hazırda Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) bir ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) iki seçilmiş milletvekili tutuklu bulunuyor. 

Tutuklu vekillerin mahkemeler tarafından serbest bırakılmamasının ardından BDP ve CHP Meclis açılışında yemin etmemiş ve seçilmiş arkadaşları Meclis’teki yerlerini almadıkça yemin etmeyeceklerini açıklamıştı. Ancak CHP yemin krizi konusunda AKP’yle uzlaşınca 11 Temmuz’da CHPli vekiller yemin etti. 1 Ekim 2011’de ise Meclis yeni yasama yılının başlangıcında BDPli vekiller de yemin metnini Meclis kürsüsünden okudu. 

AKP hükümetinin içinden değişik isimler ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek bu süreç içerisinde sık sık tutuklu vekiller konusunda açıklama yaparken CHP, BDP ve MHP sorunun çözüme kavuşacağı konusunda umutlandı. Her üç parti 26 Nisan’da Cemil Çiçek’le yaptıkları görüşmede Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bir değişiklik yapılarak tutuklu vekillerin önünün açılması formülünü benimsedi.

Ancak AKP hükümeti bu anlaşmayı kabul etmedi ve tutuklu vekiller sorununun yargının sorunu olduğu ve bunun yargı mekanizmaları tarafından çözülmesi gerektiği ifade edildi. Bu açıklamanın ardından tutuklu vekiller ile ilgili girişim sona ermiş oldu. 

Yargıtay tarafından 2 yıl 1 aylık cezası onandığı için milletvekilliğinin düşmesi gündemde olan Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş’ın dosyası Meclis’e ulaştı. Anayasaya göre, TBMM Başkanlığı’nın Kemal Aktaş hakkındaki yargı kararını Genel Kurul’da okutması durumunda oylamaya gerek kalmaksızın milletvekilliği otomatik olarak düşüyor.

Aktaş’ın vekilliğinin düşmesi durumunda temsil hakkı elinden alınan ikinci Kürt milletvekili olacak. Hatırlanacağı üzere 12 Haziran seçimlerinden hemen sonra Yüksek Seçim Kurulu Dicle’nin vekilliğini iptal etmiş yerine AKP’li Oya Eronat’a mazbata vermişti.

Business News