HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Van'da binler tutuklamaları protesto etti

Van'da düzenlenen operasyon kapsamında aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10 Kürt siyasetçinin tutuklanması...

Van'da düzenlenen operasyon kapsamında aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 10 Kürt siyasetçinin tutuklanması binlerce kişi tarafından protesto edildi. Bulunduğu cezaevinden mektup gönderen Kaya, "Şunu açıkça söylemeliyim ki; bundan öncekiler gibi, bu operasyonun da hiçbir hukuki zemini ve meşruluğu yoktur. Bu operasyonlar dün nasıl ki halkımızın mücadelesini geriletmediyse bugünde bunu başaramayacaklar" dedi.

Van'da 7 Haziran’da düzenlenen operasyon sonrası aralarında Van Belediye Başkanı av. Bekir Kaya'nın bulunduğu 10 Kürt siyasetçinin tutuklanması bugün binlerce kişinin katıldığı bir gösteri ile protesto edildi. 

BDP Van il binası önünde toplanan ve aralarında BDP milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, BDP Van İl Başkanı Mihriban Şah ve Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş'in de aralarında bulunduğu binlerce kişi, belediye binasına kadar yürüdü. 

Belediye çalışanları da tutuklananların fotoğraflarının bulunduğu tişörtleri giyerek Mavi Plaza önünden belediye binasına yürüdü. İki koldan yapılan yürüyüşün ardından Van Belediyesi önünde bir araya gelen binlerce yurttaş, tutuklanan BDP'lilerin fotoğrafları ile "İnadına örgütlenme inadına direniş, inadına serhildan", "İnadına inadına Van halkı direniyor, iradesine sahip çıkıyor" ve "İrademe dokunma" yazılı pankartlar taşıdı. Sık sık "Kürdistan sizinle gurur duyuyor", "Biji Serok Apo" ve "Bekir Başkana uzanan eller kırılsın" sloganları atıldı. 

OPERASYON OLACAĞINI ANLAMIŞTIK

Burada konuşan BDP Van Milletvekili Üçer, Kürt halkının yıllarca zulme karşı verdiği mücadeleyle bu günlere geldiğine dikkat çekti. Yıllardır cezaevlerinde Kürtlerin özgürlük içim mücadele ettiğini belirten Üçer, "Dün özgürlük kervanına 10 arkadaşımız daha eklendi" dedi. Van'da düzenlenen operasyondan sonra Hakkari ve Doğubayazıt'ta da operasyon düzenlendiğini hatırlatan Üçer, "Erdoğan ne zaman ki çıktı 'Ben Van'ı, Diyarbakır'ı ve Mardin'i istiyorum' dedi, biz anladık operasyon olacağını. Onlar Kürt halkını tutuklayarak bitirebileceklerini sanıyor. Cumhuriyet Caddesi'nde tek bir Kürt kalıncaya kadar mücadele devam edecek" dedi. Kürt halkının özgürlüğü sağlanmadan hiçbir halkın özgürleşemeyeceğine dikkat çeken Üçer, dağlara yapılan imha operasyonlarının, KCK operasyonlarının derhal durdurulmasını ve tutuklu bulunan Kürtlerin serbest bırakılmasını istedi. 

214 BİN KİŞİNİN İRADESİ TUTUKLANDI

74 bin Vanlının Kaya'ya, genel seçimlerde 214 bin yurttaşın BDP'ye oy verdiğine dikkat çeken Üçer, yapılan tutuklamalarla Van halkının iradesinin de tutuklandığını söyledi. Gözaltına alınanlara savcının "neden miting yaptınız", "neden halkla beraber yürüyüş yaptınız", "neden yol yaptınız" ve "neden HPG'lilerin cenazesine katıldınız" gibi soruların sorulduğuna dikkat çeken Üçer, "Soruyorum buradan mitin yapmayan, halkla yürüyüş yapmayan parti mi var. HPG'liyi öldürmek suç değil de cenazesinde Fatiha Suresi'ni okumak mı suçtur" diye sordu. 

BEKİR KAYA’DAN MEKTUP: TALİMATIN NERDEN GELDİĞİ BELLİ

Açıklamada, Van Belediye Başkanı Kaya'nın cezaevinden gönderdiği mektubu BDP Merkez İlçe Başkanı Rafet Taş tarafından okundu. Yerel seçimlerden sonra partilerinin elde ettiği başarıdan sonra bölge belediyelerine yönelik operasyonların aralıksız devam ettiğine dikkat çeken Kaya, "Halkımızı ve partimizi yok etme ve soykırımdan geçirmek isteyen AKP hükümeti, son olarak Van'da bir kez daha sahneye çıkmıştı. Bizzat Başbakan ve AKP hükümeti tarafından yapılan açıklamalar talimatın kimler tarafından verildiğini ortaya koyuyor" dedi. AKP hükümetinin yaptığı açıklamalarla BDP'li belediyeleri hedef gösterdiğine işaret eden Kaya, "AKP, BDP'li belediyelere 'Kendilerine dikkat etsin' şeklinde tehditlerde bulunmuştur. Bu açıklamalardan kısa bir süre sonra ben ve 13 arkadaşım gözaltına alındık. Operasyonun siyasi olduğunu ve bizzat hükümet tarafından yönetildiğini bildiğimiz için ifade vermeyi reddettik. Nihayetinde 9 arkadaşımla birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildik" dedi. 

NE MEŞRULUĞU NE DE HUKUKİ ZEMİNİ VAR

"Yaptığımız çalışmalarımızın takdirini tüm halkımıza bırakıyoruz" diyen Kaya, "Bugünde depremin yaralarını hala sarmamış olan halkımızın yaralarını sarmak, kentlerimizi yaşanabilinir bir hale getirmek için elimizden gelen tüm gücümüzü ortaya koymaya devam edeceğiz" dedi. Yıllardır tutuklanan Kürtlere dönük yapılan suçlamalarla kendilerine dönük yöneltilen suçlamaların aynı olduğunu kaydeden Kaya, "Şunu açıkça söylemeliyim ki; bundan öncekiler gibi, bu operasyonun da hiçbir hukuki zemini ve meşruluğu yoktur. Bu operasyonlar dün nasıl ki halkımızın mücadelesini geriletmediyse bugünde bunu başaramayacaklar" dedi. 

Yapılan açıklamadan sonra 15 Temmuz'da BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kente geleceği belirtilerek, halk karşılamaya davet edildi. 

VİDEO