HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Maden ocaklarında Temmuz bilançosu: 8 ÖLÜ!

Temmuz ayı maden ocaklarında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçlarını açıklayan Dev Maden-Sen, “Maden ocaklarında ve işçilerin evlerinde kan ve ...

Temmuz ayı maden ocaklarında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçlarını açıklayan Dev Maden-Sen, “Maden ocaklarında ve işçilerin evlerinde kan ve gözyaşı Temmuz ayında da eksilmedi” dedi.En az 8 kişi adına “iş kazaları” denilen güvencesiz ve tehlikeli çalışma koşullarında hayatını kaybetti. 

DİSK’e bağlı Dev Maden-Sen, Temmuz ayı maden ocaklarında yaşanan “iş kazaları” ve sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Madencilik sektöründe “iş kazaları”nın Temmuz ayı içinde de sürdüğüne dikkat çeken Dev Maden-Sen, ”Ne yazık ki; ülkeyi yönetenlerin ‘üzüntüleri’ ile yeni çıkan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da bu cinayetleri durdurmaya yetmedi. Sonuçta egemenler ve onların siyasal temsilcileri madencilerin ölümlerine, ‘kader’ diye dursunlar, yer altında güneşe hasret gidenlere, ‘güzel öldü’ desinler, hayat kaldığı yerden devam etti. Maden ocaklarında ve işçilerin evlerinde kan ve gözyaşı Temmuz ayında da eksilmedi” dedi.

Temmuz ayı içinde gerçekleşen 11 “kaza”nın meydana geldiğini ve bu “iş kazası”larında 8 kişinin yaşamını yitirdiğini 14’ünün ise yaralandığını belirten Dev Maden-Sen’in madencilik sektörüyle ilgili açıkladığı Temmuz ayı içinde yaşanan “iş kazaları” ve sonuçlarının bazıları şöyle:

“1 Temmuz: Diyarbakır'ın Çermik ilçesi Kuyu köyü mevkiinde faaliyet gösteren Asenka mermer işletmesine ait ocakta iş makinesinin meydana getirdiği kazada Ferit Topdemir (54) ağır yaralandı. Arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılan Topdemir tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 

5 Temmuz: Denizli’nin Acıpayam İlçesine bağlı Karaismailler Köyü yakınlarında, özel sektöre ait bir krom ocağında meydana gelen göçükte, İlyas Gün (25) ile Nazmi Kaplan (34) arkadaşları tarafından ağır yaralı olarak kurtarıldı. 

7 Temmuz: Zonguldak'ın Gelik beldesi Dereiçi mevkiinde özel sektöre ait maden ocağında gaz sıkışması sonucu oluşan grizu patlamasında işçilerden Hüsnü Çetin (48), Mustafa Hasıl (21), Ahmet Bekar (40) ve Bilal Kocaoğlu (50) yaralandı. 4 maden işçisinin vücutlarının çeşitli yerlerinde yanıklar oluşurken, yaralılar ambulansla önce Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'ne, orada yapılan ilk müdahaleden sonra Yanık Merkezlerinin bulunduğu kentlere sevk edildi.

11 Temmuz: Zonguldak'ın Asma Mahallesi Fabrika Sokak'ta bulunan Soma Kömür İşletmesi'nde kaynakçı olarak çalışan S.G, çalışırken gözüne demir çapağı kaçması sonucu yaralandı ve kaldırıldığı hastanede tedavi altına alındı. 

13 Temmuz: Kütahya Tavşanlı’da, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü'ne bağlı Garp Linyitleri İşletmesi (GLİ) Müessesesi'nin Bozbelen Köyü’ndeki kömür eleme tesislerinde meydana gelen kazada Cengiz Oruç (45) yaralandı. Oruç, kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. 

17 Temmuz: Manisa'nın Soma İlçesi'ne bağlı Yağcıllı Köyü'nde, özel sektöre ait linyit ocağında çalışan 32 yaşındaki Arif Dalaklı, evinden çıkıp servise yetişmek isterken yolda geçirdiği kazada yaşamını yitirdi. 

21 Temmuz: Edirne’nin Keşan İlçesine bağlı Yenimuhacir Beldesi'nde Özarslan Taşocağı'nda dinamit patlatılması sırasında parçalanan taşların altında kalarak ağır yaralanan ateşlemeci Bekir Doğan (50) yaşamını yitirdi. 

24 Temmuz: Zonguldak merkeze bağlı Elvanpazarcık Beldesi'nde İnce Madencilik şirketine ait taşkömürü ocağında, üretim noktasına ahşap merdivenden inerken ayağı kayarak 70 metre aşağı yuvarlanan işçi Satılmış Çamlı yaşamını yitirdi.

30 Temmuz: Hatay'ın Amanos dağlarındaki krom madeninde göçük altında kalan Musa Ersin (28), arkadaşlarının yardımı ile hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. 

31 Temmuz: Şırnak’a bağlı Cizre İlçesi Kurtuluş Köyü’nde özel sektör tarafından işletilen kum ocağında meydana gelen toprak kaymasında kumların altında kalan 17 yaşındaki İlhan Sansak yaşamını yitirirken 7 yaşındaki Abdurrahim Tümer, yaralı olarak kurtarıldı.”

Business News