HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Halkevleri'nden imamlı protesto

AKP’nin “serbestlik” kisvesi altında kamuoyuna sunduğu fakat içeriğinde daha fazla sınırlama barındıran kılık kıyafet yönetmeliği Halke...


AKP’nin “serbestlik” kisvesi altında kamuoyuna sunduğu fakat içeriğinde daha fazla sınırlama barındıran kılık kıyafet yönetmeliği Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto edildi. Basın açıklamasından önce ortaya çıkan bir imam ise, eğitim politikalarının gelecek dönemlerine ilişkin ipuçlarını veren bir oyun sergiledi

AKP’nin eğitim sistemine dönük başlattığı gerici, ırkçı, cinsiyetçi politikalar 4+4+4 yasasından sonra kılık kıyafet değişiklikleri ile devam ediyor. Bakanlar Kurulu’nun “kılık kıyafet serbestliği” adı altında başlattığı düzenleme yeni bir baskı döneminin oluşturulduğunun sinyallerini verirken, bu düzenlemenin türbanı serbestleştirip, serbest kıyafete de sınırlama getirmesi Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi tarafından protesto edildi. Meclis üyeleri saat 12.00’da Milli Eğitim Bakanlığı önüne buluştu.

AKP’nin imamı sahnede
Basın açıklamasından önce ilk olarak imam kılığına girmiş bir meclis üyesi kısa bir oyun sergiledi. İmam “Ey cemaat, bu eylem nasıl olur burada anlamış değilim. Hani ileri demokrasi vardı. İleri demokrasi olsaydı bunlar bu eylemi yapamazdı, tövbe bismillah” diyerek sözlerine başladı. Eğitimde uygulanan gerici politikalardan örnekler veren imam, AKP politikalarının güzelliğinden ve başarısından söz etti.

İmam, ilerleyen dönemlerde kadınların tamamen kapanması için, karma eğitime son verilerek kadın ve erkek öğrencilerin birbirinden ayrı okullarda okuması için, çocuk işçilerin ve çocuk gelinlerin dine uygun bir biçimde yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaları başlatacaklarını söyledi. “Bunlar bilim de bilim diye tutturmuş. Yahu siz bilimle uğraşırken, evrimle uğraşırken, din her şeyi açıklıyor. Bakın Harun Yahya’ya” diyen imam, dünyanın pek çok ülkesinde papaz ve hahamların da eğitimde söz sahibi olduğunu dile getirdi.


Basın açıklaması yapılırken, imamın ters bakışları dikkat çekti
’Uygulama dayatmadır, baskıdır, kadın düşmanlığıdır’
Skecin ardından Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi adına Sıla Uzunpınar basın açıklamasını okudu. Yeni düzenlemede “İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez”, “Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez”, “Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez” maddeleri olduğuna dikkat çeken Uzunpınar, bunun yeni bir baskı döneminin işaretleri olarak niteledi.

“Bu bir dayatmadır. Bu dayatma zaten fiili şekilde sürerken artık yasalarla güvence altına alınmıştır. Önümüzdeki günlerde öğrencilerimizin kılık kıyafetinden, etek boyundan dolayı gördüğü her türlü baskının sorumlusu AKP’dir. Bu aynı zamanda AKP’nin kadın düşmanlığı politikasıdır” diyen Uzunpınar, düzenlemeyi okulların imam hatipleştirilmesinin ve türban zorlamasının bir adımı olarak gösterdi.

Açıklamada Çamlıca’ya ve Taksim’e cami yapılması, başbakanın dizilere saldırması eleştirilirken, AKP’nin her türlü politikada bataklığa saplandıkça sarıldığı şeyin din istismarı olduğuna dikkat çekildi. Uzunpınar basın açıklamasını şu sözlerle noktaladı:
“Bizler; yönetmeliği, bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi olarak tüm öğretmenleri, öğrencileri, ülkemizi AKP karanlığına teslim etmek istemeyen tüm yurttaşları konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz”.

Basın açıklamasının ardından tekrar sahneye çıkan imam, “Hele şu benim Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir resmimi çekin. Arkamda bakanlık olduğunu anlasın herkes” dedi.

Sendika.Org/ Ankara



Business News