Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Sınırda uçan 12 pilot sorgulandı

Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında görev uçuşu yapan ve PKK hedeflerine karşı hava operasyonlarına katılan 12 savaş uçağı pilotu, 9-1...

Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında görev uçuşu yapan ve PKK hedeflerine karşı hava operasyonlarına katılan 12 savaş uçağı pilotu, 9-10 Mart tarihlerinde Ankara Adliyesinde sorgulandı. Sorguda pilotlara bölgede yaptıkları uçuşlarla ilgili sorular sorulduğu öğrenildi. Sorgulamayı yapan savcıların özel yaşamları, ailevi durumları ve eşleriyle ilgili sorduğu sorular ve gösterdiği bazı fotomontajlı fotoğraflar pilotları sinirlendirdi. Savcıların tahrik edici tavrını sürdürmesi üzerine bir pilot sinir krizi geçirdi ve hastaneye kaldırıldı.

EMEKLİ KOMUTAN: HABERİMİZ OLDU

Olayla ilgili görüşlerini sorduğumuz emekli bir komutan, “Sorgulamayı biz de duyduk. Belli ki şimdi Hava Kuvvetleri de hedefte. Gizli bir el Türk ordusunu dağıtıyor” dedi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yürütülen soruşturmalarda da benzer yöntemler kullanıldığını belirten emekli general, pilotlara özel hayatları ve eşlerine ilişkin soruların sorulmasının, pilotları itibarsızlaştırma çabasının bir parçası olduğunu belirtti. Bu yöntemlerle çok sayıda subaya casus damgası vurulduğunu ve fuhuş iddialarına muhatap yapıldığını belirtti.

KANDİL’E OPERASYON

Abdullah Öcalan'ın Murat Karayılan'a teslim edilmesi için verdiği mektubu Kandil'e götürmek üzere BDP heyetinin yola çıktığı 1 Mart günü, Türk savaş uçaklarının Kandil'deki PKK kamplarına düzenlediği hava operasyonları tartışma yaratmıştı. 10'un üzerinde savaş uçağıyla gerçekleştirilen 7 saatlik hava operasyonun ardından PKK/BDP çevreleri ile liberal isimler, TSK'yı sözde "barış süreci"ni sabote etmekle suçlamıştı. "Öcalanlı açılım"a destek veren çevreler, bombaların “açılıma” atıldığını öne sürmüşlerdi. Bölgede uçuşlara katılan 12 pilotun, böyle bir dönemin hemen ardından sorgulanması dikkat çekiyor.

'TSK OPERASYONLARINI BDP DURDURDU'

PKK yöneticisi Murat Karayılan, BDP heyetiyle Kandil'de yaptığı görüşmeden sonra çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu. BDP heyetinin, TSK'nın bölgede gerçekleştirdiği hava ve kara operasyonları nedeniyle önce bekletildiğini söyleyen Karayılan, daha sonra BDP'lilerin kendisine, "İlgili yerlerle konuşuldu, hava saldırısının olmayacağı" söylediğini belirtti. Heyet, operasyonlar durduktan sonra Kandil'e girebildi.
Karayılan şunları söylemişti: "Heyet tarafından mektubun getirildiği gün, Türk devleti tarafından da uçakların gönderilme durumu yaşandı. Bu nedenden dolayı biz heyeti bu biçimde kabul edemeyeceğimizi ifade ettik. Bu nedenle heyet Süleymaniye’de bekledi ve sonradan bize ilgili yerlerle konuştuklarını, hava saldırılarının olmayacağını, alanın güvenlikli olduğunu ve gelmek istediklerini bildirdiler. Biz bunun üzerine “eğer durum öyleyse gelebilirsiniz' dedik."

BAKAN PİLOT İSTİFALARINI DOĞRULADI

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 110 pilotun istifa ettiğini doğruladı. Aydınlık'ın 4 Şubat'ta manşetten "100 pilot istifa etti" başlığıyla duyurduğu haber gündeme oturmuştu. Devamında 10 pilotun daha istifa ettiği ortaya çıktı. Ardından Hava Kuvvetleri bünyesinde görev yapan 200 kadar subay hakkında özel hayatlarını hedef alan ve iffetsiz olma, şans oyunu oynama, alkol kullanma gibi isnatlarla soruşturma yürütüldüğü ortaya çıkmıştı. Havacı subayların bu yöntemlerle istifaya zorlandığı anlaşılmıştı. MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, 28 Şubat soruşturması hariç, bin 56 General-Amiral ve subayın tutuklu olduğunu söyledi. Yeniçeri, "100’den fazla savaş uçağı pilotu istifa etti. TSK’ya yönelik operasyonların amacının, İmralı açılımı yapıp, Öcalan’ı devletle muhatap etmek olduğu ortaya çıktı. Kahramanları kahredenler, Yüce Divanda hesap verecek" dedi.
Yeniçeri’nin konuşmasına önceki gün yanıt veren Milli Savunma Bakanı Yılmaz, pilotların istifa ettiği iddiaları ile ilgili iddiaları yanıtlarken, “Daha önceden yılda 40-45 kişi istifa ederken bu yıl 100’e yakın pilot istifa etti. Bunda mecburi hizmet süresinin 15 yıldan 10 yıla indirilmesi de etkili oldu” diye konuştu. Yılmaz, pilotların emeklilik işlemleriyle ilgili işlemlerinin devam ettiğini ifade etti.

GENELKURMAYDAN YALANLAMA

Genelkurmay Başkanlığı'ndan, "Irak ve Suriye sınırında görev yapan 12 pilotun Ankara Adliyesi'nde sorgulandığı" iddiasının gerçek dışı ve maksatlı olduğu bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Aydınlık gazetesinde yer alan "12 pilota açılım sorgusu" başlığıyla yer alan haberde, birtakım iddialara yer verildiği belirtildi. Açıklamada, "İddialar gerçek dışı ve maksatlıdır" ifadeleri kullanıldı.

SON YAZIDAN