Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Sokaklara 8 Mart geldi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde alanlara yine kadınların öfkesi ve coşkusu hakim oldu. Erkek egemenliğine, tacize, tecavüze, cinayetler...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde alanlara yine kadınların öfkesi ve coşkusu hakim oldu. Erkek egemenliğine, tacize, tecavüze, cinayetlere, şiddete, gözaltı ve tutuklamalara karşı kadınlar, dayanışmanın önemine işaret eden mitingler gerçekleştirdi
8martankara1
UŞAK
Ankara’da son yılların en kitlesel ve coşkulu 8 Mart Mitingi yaşandı. Ankara Kadın Platformu’nun çağrısıyla saat 12.00’dan itibaren Kolej Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, kortejlerini oluşturarak artık bir 8 Mart alanı olan Ziya Gökalp Caddesi’ne yürüdü. Feministlerden meslek örgütlerinden kadınlara, yoksul mahallelerdeki kadınlardan liseli kadınlara, engelli kadınlardan seks işçisi kadınlara, barınma hakkı için direnen kadınlardan yöre derneklerinden kadınlara, üniversiteli kadınlardan lezbiyen, gey, biseksüel, trans bireylere kadar yaklaşık 5 bin kadın hem öfkesini hem de coşkusunu sokaklara taşıdı.
8martankara2
‘Kadın dayanışmasını büyütüyoruz’
Rengarenk pankart ve dövizler taşıyan kadınlar, Ziya Gökalp Caddesi’ne geldikten sonra miting programını başlattı. Platform adına Türkçe ve Kürtçe okunan ortak basın açıklamasında kadına yönelik şiddetin erkek egemen sistemin var olduğu her yerde yaşandığının altı çizildi. Açıklamada şiddete karşı mücadelede kadın örgütlerini dışlayan AKP’nin kürtaj hakkını yasaklamaya karşı yükseltilen mücadelenin iktidara geri adım attırdığı hatırlatıldı.
AKP’nin gerici, cinsiyetçi, ırkçı ve kadın düşmanı politikalarından örnekler verilen basın açıklamasında “Bizler erkek egemenliğine karşı mücadele etmeye, kendi hayatımızda söz ve karar sahibi olduğumuzun bilinciyle 8 Mart’ta yine meydanlardayız. Bizlere dayatılan bu karanlığı reddediyor, istediğimiz dünyayı kendi ellerimizle kurmak için kadın dayanışmasını büyütüyoruz” denildi. Kadınlar taleplerini sıralayarak açıklamayı sonlandırdı. Açıklama metnini tam haline ulaşmak için tıklayın.
8martankara10 Üniversiteli Kadın Kolektifi: ‘Hesap soracağız’
Açıklamadan sonra halaylarını ve sloganlarını sürdüren kadınlar, eylemin son bulmasıyla birlikte dağıldı. Bu sırada Üniversiteli Kadın Kolektifi polis barikatına doğru yürüyüşe geçti. Barikatın önüne geldikten sonra bir açıklama yapan Üniversiteli Kadın Kolektifi üyeleri, 4 Mart günü İstanbul’daki Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’nü işgal eden üniversiteli kadınların, gözaltında işkence gördüğünü söyledi. Kadınlar, polislerin hepsinden tek tek hesap soracaklarını, AKP’ye meydan okumayı sürdürdüklerini haykırdı. Üniversiteli kadınlar ellerindeki su şişelerini polis barikatına fırlattı.
İSTANBUL

KESK’li kadınlar AKP’ye yürüdü
8 Mart’ın resmi tatil ilan edilmesi talebiyle iş bırakma eylemi yapan KESK’li kadınlar Şişli AKP önüne yürüdü. Şişli Cami önünde toplanan kadınlar, “8 Mart resmi tatil olsun”, “Siyasi kadın cinayetlerini kınıyoruz” yazılı pankart açtı. Burada Kürtçe ve Türkçe açıklama yapıldı. Türkçe açıklamayı okuyan Arzu Erdoğan Sendikal mücadele yürüttükleri ve emekçi kadınların haklarını korudukları, barışı yüksek sesle dile getirdikleri için çok sayıda sendikalı kadının tutuklandığını hatırlattı.
Erdoğan, “Tutuklu kadın arkadaşlarımızı serbest bırakılana, grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı önündeki engeller kaldırılana, 4+4+4 eğitim düzeni kaldırılana, kadın istihdamında tek seçenekmiş gibi gösterilen esnek- güvencesiz- kayıt dışı taşeron çalışmaya son verilene, kapatılmış kreşler tekrar açılana, eşitlik, özgürlük ve barış talebi ile mücadele yürüten kadınlara yönelik gözaltı ve tutuklamalar son bulana ve 8 Mart resmi tatil ilan edilene kadar” mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
Geceler de sokaklar da meydanlar da kadınların
İstanbul Feminist Kolektif çağrıcılığında bir araya gelen kadınlar, translar ve lezbiyenler her 8 Mart’ta olduğu gibi bu yıl da erkek egemen sisteme, cinsiyetçiliğe ve homofobiye meydan okudu. Eylem boyunca, AKP’nin kadın düşmanı politikalarına karşı “İsyan” sesi yükseldi.
“Bedenimiz, hayatımız, kararımız bizim aileniz sizin olsun” yazılı pankartın arkasında binlerce kadın Galatasaray Lisesi önünden Taksim Meydanı’na doğru yürüdü. Eylemde, gökkuşağı bayraklarıyla transseksüeller ve lezbiyenler de homofobiye ve heteroseksizme karşı seslerini yükseltti. Feminist Gece Yürüyüşü boyunca “Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan” , “Boşanmayı değil cinayeti engelle” , “Erkeklerin sevgisi kadınları öldürüyor” , “Aile değil kadınız feminist isyandayız” , “Trans cinayetleri politiktir” , “Erkek adalet değil gerçek adalet” , “Genel ahlak kimin ahlakı” sloganları atıldı. Geçtiğimiz yıl trans bir kadının erkek kabinine girmesini isteyerek taciz eden Mango mağazısının önünden geçerken de binlerce kişi “Homofobik, transfobik Mango” sloganı attı.
İstanbul
İstanbul
Taksim Meydanı’nda İstanbul Feminist Kolektif adına konuşan Meriç Eyüboğlu, “Geceleri de meydanları da sokakları da istiyoruz dediğimiz, ‘kürtaj haktır’ diye haykırdığımız bir yılı geride bıraktık” diye konuştu. Kadını aile olmadan görmeyenlere inat, isyanın sesini yükselteceklerini dile getiren Eyüboğlu, “Aileyi koruyacağınıza, cinayetleri engelleyin” dedi.
Kürtçe ve Türkçe okunan basın açıklamasını Elif Berk ve Begüm Hergüvenç okudu. Türkçe metni okuyan Hergüvenç, Türkiyeli kadınların son bir yıldır ailenin güçlenmesi adı altında aileye ve kocaya bağımlı kılınmaya çalışıldığını söyledi. Hergüvenç, AKP’nin kadınların bedenlerini nüfus artışı için çalışacak makineler olarak gördüğünü ifade ederek, kadın bedeni üzerinde baskı ve egemenlik kuran bu anlayışın kadının yaşam alanını daralttığını belirtti. Cinsel yönelim, cinsel kimlik gibi kavramların varlığının reddedildiğini doğal olarak lezbiyen ve trans kadınların yok sayıldığını söyleyen Hergüvenç, devletin kadınları heteroseksüel aileye mahkum etmeye çalıştığını dile getirdi. Hergüvenç, şiddetin kol gezdiği her gün 5 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü bu ülkede sığımak sayısının 103 olduğunu söylerken, “Nüfusun artması konusunda her türlü matematik hesabı yapabilen AKP, konu sığınak sayısı olunca hesabı kitabı unutuveriyor” dedi.
Türkiye’de otuz yıldır süren kirli savaşta barıştan taraf olduklarını belirten Hergüvenç, milliyetçi-cinsiyetçi politikalara ve militarizme karşı mücadele eden Kürt kadınlarının yanında olduklarını ifade etti. Hergüvenç, 8 Mart’ın kadınların mücadele ve dayanışma günü olduğunu dile getirerek, kadınların emek köleliğini, ömür boyu bakıcılığı, şiddeti ve baskıyı reva gören aile düzenini reddettiklerini söyledi.
Basın açıklaması sonrası, kadınların halaylarıyla eylem son buldu.
İstanbul
İstanbul
KOCAELİ
Şerif’in yasağı kadınlara sökmedi
kocaeli8mart4Kocaeli Valisi Ercan Topaca’nın bir süredir devam ettirdiği yürüyüş yasağı kadınlar tarafından delindi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kocaeli sokakları, Halkevci Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifleri ve Kocaeli Kadın Platformu’nun eylemleri ile renklendi.
İlk olarak Halkevci Kadınlar ve Üniversiteli Kadın Kolektifleri’nin açıklaması ve tiyatro gösterisiyle başlayan etkinlikler Kocaeli Kadın Platformu’nun yürüyüşüyle devam etti. Uzun bir süredir Kocaeli sol muhalefetine kapalı olan Yürüyüş Yolu, 8 Mart’ta da kapatılmaya çalışıldı. 8 Mart’tan 2 gün önce valilik, yerel basın aracılığıyla yürüyüş için izin alınması, bildirim yapılması gerektiğini deklare etti. Daha sonra polis aracılığıyla yürüyüşün izinsiz olduğunu ve olabilecek durumlardan sorumlu olmadıklarını bildiren bir evrak Kocaeli Kadın Platformu Sözcüsü Eğitim Sen Kadın Sekreterliğine tebliğ edildi ve defalarca telefonla yürüyüşün yapılmaması için yürüyüşün başlayıncaya kadar tacizde bulunuldu. Bütün baskılara rağmen kadınlar yürüyüşte kararlı davranarak yürüyeceklerini deklare ettiler.
Manipülasyon çabaları boşa çıktı
Yürüyüşün başlamasından sonra herhangi bir müdahaleyle karşılaşılmadı. Ancak yürüyüşün başlamasından az sonra toplum polisleri ve yunuslar Yürüyüş Yolu’nun iki tarafına dizilerek yürüyen kadınlara karanfil dağıtmaya çalıştı. Yürüyüş yolunun açılmasının valinin bir lütfu olarak sunmaya çalışan polisin bu çabası kadınların çiçekleri almaması ve polisin gerçek yüzünü teşhir etmesiyle boşa çıktı. Yürüyüş yolunun açılmasının bir lütuf değil kadın mücadelesiyle gerçekleştiği vurgulandı.
İnsan Hakları Parkı’na kadar yürüyen Kocaeli Kadın Platformu burada vali ve polisin tavrını kınayan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihsel misyonunu aktaran ve 10 yıllık AKP iktidarının kadına yönelik gerici, kadın düşmanı politikaları teşhir eden bir açıklama yapıldı. Açıklamanın ardından kadınlar şarkılar söyleyerek halay çekti.
Taşeron sağlık işçileri 8 Mart’ta etkinlik yaptı
Dev Sağlık İş Kocaeli  Bölge Temsilciliği Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında Kocaeli Üniversitesi, Derince Eğitim ve Araştırma, Alikahya Kadın Doğum ve Derince Diş Hastanesi’nde karanfil ve el ilanı dağıttı. Kadın Komisyonu geçen yıl da 8 Mart etkinlikleri kapsamında film gösterimi, Seka Devlet ve Derince Eğitim Araştırma Hastanesi’nde karanfil dağıtımı yapmıştı.
ANTAKYA
Savaş karşıtı kadınlara polis şiddeti
Antakya’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için sokağa çıkan kadınlara polis saldırdı. Antakya Kadın Platformu’nun, “Savaşa, kadın cinayetlerine, tecavüze, tacize, şiddete, kadın emeğini sömürenlere karşı yaşasın kadın dayanışması” çağrısıyla kadınlar yürüyüş için bir araya geldi. Ancak 1 Eylül 2012’de savaşa karşı düzenlenen mitingin ardından her türlü basın açıklamasının yasaklandığı Antakya’da polis kadınların yürüyüşüne izin vermedi. Kadınların yürüme konusundaki ısrarı ve kararlılığı karşısında polis yoğun biber gazı kullanarak kitleyi dağıtmaya çalıştı. Kadınlar polisin yoğun baskısına rağmen “Kadınlar savaş istemiyor” diyerek barikatı aştı. Antakya Eğitim Sen önünden yürüyüşe geçen kadınlar Ulus Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklama, kadınların yaptığı tiyatro ve müzik dinletisi ile son buldu.
TRABZON
Trabzon Demokratik Kadın Platformu’nun düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yürüyüşü coşkuyla gerçekleşti. Trabzon Merkez Postane önünde toplanan kadınlar şarkılar, sloganlar eşliğinde yaklaşık Meydan Parka yürüdü. Burada açıklamayı Demokratik Kadın Platformu adına Nurcan Üzgeç Mollaoğlu yaptı. Üzgeç, tarihten aldıkları güçle ayrımcılığa, güvencesizliğe, şiddete ve savaşa karşı bir araya geldiklerini belirtti.
Gericilik biçimleri ile sürekli yeniden üretilen şiddete, cinsiyetçiliğe ve ırkçılığa maruz kalıyoruz diyen Üzgeç, İstanbul Sirkeci karakolunda ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Üniversiteli Kadın Kolektifi’ne dönük saldırıları hatırlattı.
Farabi Hastanesi işçilerinin yılbaşından bu yana işlerini geri alma talebiyle direndiğini söyleyen Üzgeç, direnişin sembolü kadın işçilerin de hemen her gün özel güvenlik görevlilerinin fiziksel şiddetine ve tacizine maruz kaldığını ifade etti. Üzgeç “Biz kadınlar, haklı talepleri karşılanana kadar işçi kadınların yanında mücadele edeceğiz” dedi.
8marttrabzon
ADANA
Adana’da kadınlar meydanlarda
Adana’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü coşkuyla, zılgıtlarla, alkışlarla geçti. 18.00’da 5 Ocak Meydanı’ndan Atatürk Parkı’na yürüyen kadınlar, son zamanların en kitlesel eylemini gerçekleştirdi. Eylem boyunca erkek egemenliğine, savaşa, tacize, tecavüze, şiddete karşı sloganlar atıldı. Kadınlar basın açıklamasının gerçekleşeceği yere yürüdü. Atatürk Parkı’nda bir tiyatro gösterisi gerçekleştiren kadınlar sonrasında basın açıklamasını okudu. Açıklamanın ardından 300’ü aşkın kadın çekilen halayların ve söylenen şarkıların ardından dağıldı.
ANTALYA
8 Mart Antalya Kadın Platformu tarafından organize edilen bir yürüyüşle kutlandı. Aydın Kanza Parkı’nda toplanan kadınlar Yavuz Özcan Parkı’na yürüdü.
Güllük Caddesi kadınların şarkıları ve sloganları ile yürüyüş boyunca renkli görüntülere sahne oldu. Erkek şiddetine ve AKP gericiliğine karşı sloganların atıldığı yürüyüşün sonrasında Yavuz Özcan Parkı’nda kadınlar adına KESK-Tüm-Bel-Sen Yönetim Kurulu üyesi Birgül Yiğit Kabaklı’nın açılış konuşması yaptı. Ardından tertip komitesinde yer alan DİSK, TMMOB, Halkevi, CHP, ÖDP, HDK’lı kadınlar adına da birer konuşma yapıldı.
Yüzlerce kadının katıldığı eylemde düzenleyici kurumlar dışında, çok sayıda dernekte katılarak destek verdi.
antalya1
antalya3
İZMİR
KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla kadınlar, Konak YKM önünde buluşarak Eski Sümerbank önüne yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca ‘Susma haykır, kadınlar vardır’, ‘Vardık, varız, varolacağız’, ‘Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz’, ‘Güvenceli yaşam, güvenceli gelecek’, ‘Kadın cinayetleri politiktir’, ‘Jin, jiyan, azadi; kadın, yaşam, özgürlük’ sloganları atıldı.
Konak Eski Sümerbank önünde kurulan platformun önünde son bulan yürüyüş sonrası basın metni KESK, DİSK, TMOB ve TTB’nin temsilcileri tarafından ortak okundu. Açıklamada kadınlar başta 8 Mart tatil olması talebi olmak üzere birçok talebi dile getirdi.
izmir4
  izmir5
UŞAK
Uşak Üniversitesi’nde kadınlar, bir haftadır polisin ve ÖGB’nin tacizlerine ve baskılarına rağmen 8 Mart çalışmalarını sürdürdü. “Kadın cinayetine, tacize, tecavüze hayır” diyen kadınlar 8 Mart günü sokaktaydı. Belediye önünde toplanan kadınlar polisin engellemelerine rağmen sloganlarla, alkışlarla Valilik Konağı’na kadar yürüdü. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.
ESKİŞEHİR
Eskişehir’de Demokratik Kadın Platformu’nun çağrısıyla gerçekleştirilen 8 Mart eylemi, Hamamyolu Yediler Parkı’ndan başladı. Doktorlar Caddesi girişinde polisin engellemesiyle karşılaşan kadınlar, eylemlerini sürdürdüler. Adalar Migros önünde yapılan basın açıklamasında ülkede süre kirli savaşa karşı barışa, erkek egemen sistem ve AKP gericiliğine karşı sokağın önemine vurgu yapıldı. Kadına yönelik her türlü saldırının takipçisi olacaklarını belirten kadınlar, İstanbul’da Üniversiteli Kadın Kolektifi üyelerine karakolda yapılan işkencenin hesabını soracaklarını söylediler.
eskisehir-8-mart-polis-engeli
Sendika.Org/Ankara/Hatay/Trabzon/Kocaeli/Adana/Antalya/İzmir/Uşak/Eskişehir

SON YAZIDAN