Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Tutuklu vicdani retçi Işık için AKP önünde açıklama

Tutuklu vicdani retçi Işık için AKP önünde açıklama   Vicdani reddini açıkladığı için tutuklanan ve 7 gündür açlık grevinde bulunan Tar...

Tutuklu vicdani retçi Işık için AKP önünde açıklama
 

Vicdani reddini açıkladığı için tutuklanan ve 7 gündür açlık grevinde bulunan Taraf gazetesi yazarı Ali Fikri Işık için bir araya gelen vicdani retçiler yaşanan hukuksuzluğa dikkat çekti.

9 Haziran 2012 tarihinde vicdani reddini açıkladığı için tutuklanan, 4 buçuk ay sonra çıkarıldığı mahkemede Kürtçe vicdani reddini açıklayan ve tahliye olan Taraf gazetesi yazarı Ali Fikri Işık, 27 Şubat'ta hakkında verilen 1 yıl 15 gün hapis cezası nedeniyle bir kez daha tutuklanmıştı. Vicdani retçilerin oluşturduğu "Ali Fikri Işık'la Dayanışma İnisiyatifi" üyeleri AKP İstanbul İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. Ali Fikri Işık'ın fotoğrafının üzerinde olduğu, "Tutuklu vicdani retçi Ali Fikri Işık'a özgürlük. Açlık grevinde 7'nci gün" pankartını açan inisiyatif üyeleri, "Askere gitme kardeş kanı dökme", "Barış için vicdani ret", "Ali Fikri Işık onurumuzdur" sloganları attı. Açıklamaya Işık'ın ailesi de katıldı.

'Yıllarca hürriyetimiz gasp edildi'

Grup adına açıklama yapan vicdani retçi Muhammet Serdar Delice, yürütülen hukuksuzluğa karşı 27 Şubat'tan beri açlık grevinde bulunan Ali Fikri Işık'ın arkasında olduklarını ve onu desteklediklerini söyledi. Avrupa Konseyi'nin 47 üyesi içinde anayasasında vicdani ret hakkının yazılı olmadığı tek ülkenin Türkiye olduğuna vurgu yapan Delice, "Anayasa'nın 90. maddesi gereği AİHM kararlarının uygulanması bir zorunluluktur. Hükümet bu zorunluluğa uymamakla Anayasayı da çiğnemektedir. Bu süreçte yaşananlar bir devlet terörü ve hukuk tanımamazlık olmakla birlikte bir insanlık suçudur" dedi. Vicdani retçiler olarak yıllarca alakasız suçlardan yargılandıklarına dikkat çeken Delice, "Cezaevlerinde yıllarca hürriyetimiz gasp edildi. İşkence seansları ve ikna odalarından geçtik. Şu anda ise Ali Fikri Işık şahsında tüm vicdani retçileri temsilen buradayız. Yılmadık, yorulmadık ve davamızın takipçisiyiz" diye konuştu. Vicdani reddin Türkiye için bir keyfiyet değil bir sorumluluk olduğunu ifade eden Delice, AKP hükümeti ve TBMM'ye seslenerek, "Şu anda sizler sıcak yataklarınızda yatarken hiçbir suçu olmayan arkadaşlarımız ya sivil ölüme terk edilmiş ya da Ali Fikri Işık gibi hürriyetinden yoksun bırakılmıştır. Bizler öldürmemek için, silah sıkmamak için, anaların ağlamaması için çaba sarf etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Ali Fikri Işık'ın oğlu Arda Işık ise, bu davanın sadece babası şahsında olmadığını, tüm vicdani retçiler ve evrensel hukuku ilgilendiren bir dava olduğunu ifade etti. Babasının yaşanan hukuksuzluktan ötürü açlık grevinde olduğunu belirten Işık, "Bizler de bu hukuksuzluk sona erene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi. İHD İstanbul Şube Yöneticisi Osman Özkan ise, vicdani reddin insani bir hak olduğunun altını çizerek, "Türkiye'de hukuksuzluk tavan yapmıştı" diye belirtti.

SON YAZIDAN