Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

11 Eylül’den sonra yaşanan en büyük saldırı

11 Eylül’den sonra yaşanan en büyük saldırı 29 bin kişinin katılımıyla coşku içinde başlayan Uluslararası Boston Maratonu 11 Eylül’den...

11 Eylül’den sonra yaşanan en büyük saldırı

29 bin kişinin katılımıyla coşku içinde başlayan Uluslararası Boston Maratonu 11 Eylül’den sonra ABD’de yaşanan en büyük saldırının hedefi oldu.
Finiş çizgisinin hemen yakınında 12 saniye arayla patlayan ev yapımı bombalar ortalığı kan gölüne çevirdi. 3 kişi öldü, 17’si ağır 144 kişi de yaralandı.
Düdüklü tencerelere gizlenen bombalardan fırlayan metal bilyeler en az 25-30 kişinin kol ve bacaklarını kopardı. Dehşetin sorumlusu belirsiz.

Takvimler 11 Eylül 2001 tarihini gösterdiğinde, New York’ta İkiz Kuleler ve Washington DC’de Pentagon’a çarpan uçaklar ABD’ye tarihinde görülmemiş bir dehşeti yaşatmıştı. O gün sadece ABD için değil tüm dünya için bir dönüm noktası oldu. Birçok alanda özgürlükler güvenlik gerekçesiyle kısıtlandı.

Bush yönetimi Afganistan ve Irak operasyonlarının gerekçesi olarak hep bu güvenlik kaygısını gösterdi. Saldırının sorumlusu olan El Kaide örgütü ise defalarca tehdit etmesine rağmen ABD içinde yeni bir saldırıya imza atmayı başaramadı. Ta ki önceki güne kadar.

Taliban: Biz yapmadık

ABD’nin Massachusetts eyaletinde düzenlenen Uluslararası Boston Maratonu’na yaklaşık 29 bin kişi katılmıştı. Türkiye’de Avrasya Maratonu sırasında yaşananlara benzer coşku görüntüleri yaşanıyordu. Profesyonel atletlerin koşusunun sona ermesinin üzerinden tam 2 saat 50 dakika geçmişti. Halk koşusu ise sürüyordu. Yüzlerce Bostonlu, yakınlarını finiş çizgisinde bekliyordu. 42 kilometrelik maratonun finiş çizgisine birkaç yüz metre arayla yerleştirilen bombaların 12 saniye farkla patlamasının ardından coşku, yerini büyük bir paniğe bıraktı.

Siyah çanta

Görgü tanıkları, kopan kol ve bacakların havada uçuştuğunu söylerken bir yandan da yeni patlamalardan duyulan korku ile binlerce kişi kaçışmaya başladı. Panik sona erdiğinde bilanço korkunçtu. Saldırıda 3 kişi ölmüş, 17’si hayati tehlikesi bulunan 144 kişi de yaralıydı. 10 kişi kol veya bacaklarını kaybetmişti. Olayın ardından gözlerin çevrildiği radikal İslamcılardan saldırıyı üstlenen olmadı. Taliban, ‘Biz yapmadık’ dedi.

Polis etkisi artsın diye bilye ve çivilerle desteklenen bombaların 6 litrelik düdüklü tencereler içine gizlendiğini ortaya çıkardı. Patlayıcıların Irak ve Afganistan’da yol kenarına yerleştirilen bombalara benzediği ve siyah sırt çantalarının içinde çöpe bırakıldığı belirlendi.

Evlenme teklif edecekti finişte büyük acı yaşadı

Maraton faciasındaki ölümlerin her birinin ardından dramatik bir öykü çıktı. Finiş çizgisine 30 metre kala patlayan bomba 8 yaşındaki minik Martin Richard’ın canını aldı. Martin, maratonda yarışan babası Denis’i karşılamak için çizgide annesi ve kız kardeşiyle birlikte bekliyordu. Patlayan bombadan fırlayan şarapnellere minik bedeni karşı koyamadı. Küçük çocuk oracıkta öldü. Bir başka dram ise ismi açıklanmayan ancak sosyal medyada büyük yankı uyandıran 20’li yaşlarındaki genç kızın sonu oldu.

Kendisini finiş çizgisinde bekleyen sevgilisi, ona büyük bir sürpriz hazırlamıştı. Herkesin huzurunda cebinden çıkaracağı yüzüğüyle ona finişte evlenme teklif edecekti. Ancak hayali kabusa dönüştü. Ağır yaralanan genç kızın daha sonra hayatını kaybettiği iddia edildi.

Terör ASALA’yla başlamıştı

Boston, terörle ilk kez 4 Mayıs 1982’de tanışmıştı. Türkiye’nin Boston Fahri Konsolosu Orhan Gündüz, ASALA teröristleri tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Boston’da MIT Üniversitesi’nin odalarını sınıf olarak kullandığı okul, 1970’li yılların sonunda Türkiye’nin fahri konsolosu Orhan Gündüz tarafından kurulmuş, ancak Gündüz 1982 yılında Ermeni teröristlerin saldırısı sonucu öldürülünce okul da kapanmıştı. Orhan Gündüz Okulu 1994’te kapılarını öğrencilere tekrar açtı.

‘Müslümanlar’ın hepsini öldürün’

ABD’nin muhafazakar haber sitesi World Net Daily sitesinde köşe yazarlığı yapan ve Fox News kanalına sık sık konuk olan Erik Rush, Boston’da meydana gelen patlamaların ardından Twitter’da yazdığı mesajlarla tepkilere neden oldu. Suudi kökenli bir kişinin gözaltına alındığı haberi üzerine, Twitter’da ‘herkes ulusal güvenlik donanması pozisyonuna geçsin! Daha çok Suudi’yi güvenlik kontrolü yapmadan ülkeye sokalım!’ mesajı yazdı. Boston’la ilgili Müslümanları mı suçladığı sorulunca da ‘Evet, Müslümanlar kötüdür. Hepsini öldürün’ yanıtını verdi. Mesajını daha sonra silmesine rağmen özür dilemekten kaçındı.

İŞTE TEK ŞÜPHELİ

Boston’daki saldırı sonrasında insan avı başlatan polisin elindeki tek şüpheli 20 yaşındaki Suudi öğrenci Abdurrahman Ali Alharbi (solda)... Görgü tanıklarının ‘barut kokuyordu’ dediği Alharbi’nin olayda yaralandığı ve tedavi gördüğü hastanede FBI tarafından sorgulandığı açıklandı. İki arkadaşıyla kaldığı evde de arama yapıldı. Arkadaşları ‘Böyle bir canavarlık yapmış olamaz’ dedi.

Obama’ya taziye mesajı gönderdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boston’daki saldırıları şiddetle kınadığını belirtti. Erdoğan, Boston Maratonu’nda gerçekleşen bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için ABD Başkanı Barack Obama’ya taziye mesajı gönderdi. Saldırıların yalnızca Amerikan halkını değil dünyada barış ve esenlik içerisinde yaşamayı amaçlayan tüm halkların huzurunu hedef aldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, mesajında, “Şiddet eylemlerinde yitirilen her can, insanlığın ortak vicdanında ve hafızasında derin bir yara bırakmaktadır” ifadesini kullandı. Erdoğan, Obama’ya hitaben kaleme aldığı mesajında, şu ifadelere yer verdi: “Boston Maratonu sırasında gerçekleşen bombalı saldırıda 3 kişinin hayatını kaybettiğini ve bir kısmının durumu ciddi olmak üzere, çok sayıda kişinin yaralandığını teessürle öğrendim. Bu eylemi şiddetle kınıyor ve acınızı yürekten paylaşıyoruz. Türkiye, bu kederli günde, Amerika Birleşik Devletleri’nin yanındadır. Siz değerli dostuma, bu trajik saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve tüm ABD halkına, milletim, hükümetim ve şahsım adına en samimi taziyelerimi iletiyor, yaralılara acil şifalar diliyorum”

Hiç yorum yok