Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

AKP’nin LGBT nefreti meclis kürsüsünde...

LGBT bireylerin sorunları, CHP’li Binnaz Toprak’ın araştırma önergesi ile birlikte ilk defa TBMM kürsüsüne taşındı. CHP ve BDP önergeye...

LGBT bireylerin sorunları, CHP’li Binnaz Toprak’ın araştırma önergesi ile birlikte ilk defa TBMM kürsüsüne taşındı. CHP ve BDP önergeye destek verirken, AKP sıraları konuşmaları hakaretlerle kesti. AKP’li Türkan Dağoğlu LGBT’leri ‘normal dışı’ olarak nitelerken, önergeye de ‘toplumsal bozulmayı tetikler’ dedi
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak’ın önerisiyle LGBT bireylerin sorunları ilk defa TBMM kürsüsüne taşındı. Sunduğu önerge ile ilgili olarak kürsüdeki ilk konuşmayı yapan Toprak, LGBT bireylerle empati kurma çağrısı yaparak söze başladı. Toprak, “İnsanlar seçerek LGBT bireyi olmuyorlar. Başkaları tarafından kandırılarak da olmuyorlar. Bu bir hastalık değil, tedavi edilebilecek bir şey değil” dediği konuşmasında LGBT bireylerin sorunlarını araştırmanın da meclisin bir görevi olduğunu belirtti.
AKP sıralarından “O söylediğin ahlaksızlıktır” narası
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de çocukları LGBT olan ailelerin öykülerinin anlatıldığı “Benim Çocuğum” belgeselini aktardı. Eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selam Aliye Kavaf’ın “Eşcinselliğin tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu düşünüyorum” sözlerini hatırlatan Erdemir, önergeyi desteklediğini dile getirdi.
Erdemir’in konuşması sırasında AKP Düzce Milletvekili İbrahim Korkmaz, oturduğu yerden “Ahlaksızlıktır o” diye bağırdı. Korkmaz, Erdemir’in konuşmasını sürdürme gayreti üzerine “O söylediğin ahlaksızlık” diye bağırmayı sürdürdü. Oturum başkanı tarafından uyarılan Korkmaz, daha sonra genel kurul salonunu terk etti.
Kürkçü Erdoğan’ın ‘yasal güvence’ sözünü hatırlattı
Önergeye bir destek konuşması da BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’den geldi. LGBT’lerin toplumun geri kalanıyla eşit olmaları için güvence altına alınmalarını talep eden Kürkçü, Tayyip Erdoğan’ın 2002 yılında sarf ettiği “Eşcinsellere yasal güvence şart” sözlerini hatırlattı. Kürkçü, “Türkiye, Türkler Kürtlerin, heteroseksüeller eşcinsellerin, erkekler kadınların, yaşlılar gençlerin, hali vakti yerinde olanlar yoksulların hakkını savunduğu zaman hakikaten başka bir ülke olacak” dedi.
AKP’li Türkan Dağoğlu: ‘Önerge, toplumsal bozulmayı tetikler’
Üç konuşma devam ederken AKP sıralarından yükselen küfürler ve nefret, söz sırası AKP’li Türkan Dağoğlu’na geldiğinde kürsüye de yansıdı. Bir tıp doktoru olarak “LGBT denen durumun normal dışı bir davranış” olduğunu iddia eden Dağoğlu, önergenin genel halkın onaylamayacağı yaşam biçimlerine kapı araladığı için toplumsal bozulmayı tetikleyeceğini öne sürdü.
“Kadınla kadının, erkekle erkeğin evlenmesi bir hak değil, bilakis cinsel kalıpların ter yüz edilmesini marifetmiş gibi ortaya koyan toplumsal biz bozulmanın önünü açan bir uygulamadır” ifadeleriyle nefretini kusmaya devam eden Dağoğlu, Türkiye sağının on yıllardır sürdürdüğü “Bunlar Batı oyunu” tezlerine sarılmayı da ihmal etmedi.
‘Adım atalım’ dedi, tüm AKP’liler gibi ret oyu verdi
Dağoğlu, LGBT’lere yönelik ayrımcılığın sona erdirilmesi için nefret saldırıları ve cinayetlere yönelik önleyici tedbirler getirilmesi gerektiğini söyledi. Dağoğlu’nun adım atılması mesajıyla bitirdiği konuşmasının hemen sonrasında önerge AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
‘Biz bu konularda cahiliz’
TBMM Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu’nun toplantısında da LGBT bireyler tartışması yaşandı. Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Şener Aktürk’ün sunumu sırasında BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel “LGBT bireyleri diye saymışız” dedi.
Tuncel’in bu ifadesi üzerine AKP Afyon Milletvekili Halil Ürün “LGBT nedir?” diye sordu. Tuncel’in “Eşcinseller, biliyorsunuz” sözleri üzerine Ürün “Bilmiyorum kardeşim. Nereden bileyim? Biz bu konularda cahiliz” dedi. Tuncel de Ürün’e “Meclisin de bu cahilliğini gidermesi gerekir. Bu ülkede cinsiyet kimliğinden insanlar da var” diyerek tartışmayı noktaladı.
Sendika.Org