Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Cemaat'ten Erdoğan'a "Başkanlığı unut, cumhurbaşkanlığına bile adaylığını koyma"

Gülen cemaatinin gayri resmi sözcüsü olarak da bilinen Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce'den Erdoğan'a mesaj: "Başkanlı...

Gülen cemaatinin gayri resmi sözcüsü olarak da bilinen Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce'den Erdoğan'a mesaj: "Başkanlığını unut!"
Zaman gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce bugünkü yazısında Başkanlık Sistemi ve Anayasa tartışmaları ile ilgili dikkat çekici ifadeler kullandı. Gülerce yazısında Erdoğan'a "başkanlığı unut" mesajı verirken, Cumhurbaşkanlığı'na bile adaylığını koymamasının daha iyi olacağı sinyalini verdi.
Gülerce'nin yazısının konuyla ilgili kısımları şu şekilde:
"Dört partiden oluşan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmalarından bir sonuç çıkmayacağı artık anlaşıldı.
...Şimdi ne olacak?
...AK Parti’nin BDP ile birlikte anayasa metni hazırlaması ise AK Parti’ye büyük zarar verir. Hele çözüm sürecinin de devam ettiği bir sırada, AK Parti için siyasi yıkım da gelebilir. “AK Parti, başkanlık sistemi karşılığında İmralı ile pazarlık yaptı” damgası, kazımakla bile çıkmaz… Geriye mecburi istikamet olarak C planı kalıyor. Yani AK Parti kendi anayasa taslağını Meclis’e getirecek.
... C planı aslında AK Parti için en doğru ve hayırlı yol olabilir. AK Parti öyle bir demokratik, sivil, özgürlükçü taslak ile karşımıza çıkar ki, bu taslağa hayır demek, bütün partileri sıkıntıya sokar… Ancak böyle bir hamle, AK Parti’nin başkanlık, yarı başkanlık sistemlerinden vazgeçmesine bağlı. ...bütün bir sistemi başkanlık ya da yarı başkanlık için yapılandırmanın, ikna ve zamanlama açısından artık mümkünü yok.
Geriye AK Parti’nin ısrar edeceği tek husus olarak “partili cumhurbaşkanı” kalıyor. Ben bu ısrarı haklı görüyorum.
Bugün AK Parti’ye Sayın Erdoğan’ın şahsından dolayı oy verenlerin oranı büyük yekûn tutar. Bu seçmen kitlesi küserse, AK Parti ciddi bir sarsıntı geçirir. Belki C planı içerisindeki sürpriz hamle, Başbakan Erdoğan’ın, cumhurbaşkanlığına adaylığını koymamasıdır. Sayın Başbakan, bugüne kadar aday olacağını söylemedi. Aday olmazsa, o zaman partili cumhurbaşkanına da ihtiyaç kalmaz..."
"Erdoğan güç zehirlenmesi yaşıyor"
Gülerce'nin bu yazısı geçtiğimiz günlerde Gerçek Gündem yazarı Barış Yarkadaş'ın bir yazısında geçen iddiaları hatırlattı. Yarkadaş'ın iddiasına göre ABD'ye götürülen dokuz gazeteci, yaklaşık 15 gün önce Gülen ile görüştü. Gülen bu görüşmede yayınlanmaması kaydıyla Erdoğan için oldukça sert ifadeler kullandı. Yarkadaş 5 Mayıs tarihli yazısında Gülen'in Erdoğan için "Güç zehirlenmesi yaşıyor" dediğini aktarırken 7 Mayıs tarihli yazısında "Türkiye bir diktatörlüğe gidiyor" ifadeleri kullandığını iddia etmişti.