Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Hava-iş, THY'nin 'ahlaksız' teklifini reddetti!

Hava-İş, THY’deki grevinde üçüncü günü geride bırakırken THY'nin sözleşme imzalama çağrısına Hava-İş Sendikası'ndan yanıt geldi....

Hava-İş, THY’deki grevinde üçüncü günü geride bırakırken THY'nin sözleşme imzalama çağrısına Hava-İş Sendikası'ndan yanıt geldi. Hava-İş THY'nin kendi sözleşmesini dayatmaya çalıştığını ve sendikanın tüzel kişiliğine saygı duymadığını belirterek teklifi reddetti. Greve katılımlar da sürüyor.
Güncelleme 16:36
THY yönetimi grevdeki işçileri sürekli arayarak işe geri dönmeleri yönünde çağrılar yapıyor.
Bir THY işçisinin telefonuna gelen arama:
img_6755.jpg

THY'deki grev 4. gününe girdi. Yönetim reddetse de THY uçuşlarında aksamalar, iptaller yaşanıyor. THY Yönetimi'nin dün Hava-İş Sendikası'na yaptığı sözleşme imzalama çağrısına yanıt geldi.
"Dayatmaları kabul etmeyeceğiz"
Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin yaptığı açıklamada şunları dile getirdi, "Greve yeni katılımlar oluyor. Yaptığımız her şey yakından izleniyor. Birilerinin göründüğü kadar rahat olmadığını biliyoruz. İşveren özellikle medya ile hakkımızda yanlı ve yanlış haberler yapıyor. Bizi teslim almaya çalışıyorlar ama bizde teslim olmak diye bir şey yok. Buradaki mücadele isteklerimizi aldığımız yerde bitecek. İstediklerimizi alacağız.
Sendikal Güçbirliği Platformu’nun toplantısından geliyorum. Çok büyük kitlesel destek geliyor. Medya bizi unutturmak istiyor. Biz de toplantı da bir karar aldık. Onlar bizi unutturmaya çalıştıkça biz de unutturmayacağız. Biz büyüdükçe yol kısalacak. İşverenden sendikaya bir çağrı geldi. Biz işçiden başka kimseden talimat almayız. Bize dayatma yapmaya çalışıyorlar, gelin bizim şartlarımızı imzalayın diyorlar. Ama bunu kabul etmeyeceğimizi THY öğrenecek."
"Toplu sözleşme ve sendika hakkını hiçe sayan teklifi reddediyoruz"
Hava-İş tarafından yapılan açıklamada ise THY'nin yaptığı teklifin sendikanın yönetim kurulu tarafından değerlendirildiği, ancak teklifin bir toplu iş görüşmesi teklifi olmadığı ve yönetim tarafından hazırlanan toplu iş sözleşmesi metninin tehditle dayatılmak istendiği vurgulanarak, "Bu yaklaşımı 6356 sayılı yasanın çizdiği özgür toplu pazarlık haklarını ve yasal çerçeveyi hiçe sayması, THY çalışanlarına ve sendikamızın tüzel kişiliğine saygı duymayan bir nitelikte olması sebebi ile reddediyoruz" denildi.
Açıklamada ayrıca, Hava-İş sendikasının THY ile karşılıklı saygıyı zedelemeden uyuşmazlık maddelerinin kaldığı yerden ve grevin sonuçlandırılmasını sağlayacak şekilde müzakere etmeye hazır olduğu belirtildi.
"THY grevi bırakın sözleşmemizi imzalayın"
THY Yönetiminden yapılan açıklamada ise grev kararına çalışanların itibar etmediği ileri sürülmüş, Hava-İş sendikası toplu sözleşmeye davet edilmişti. THY tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedilmişti:
"15 Mayıs’tan bu yana yaşananlar sonucu oluşan tablo, çalışma arkadaşlarımızın iradesinin de konunun anlaşma ile sona erdirilmesi yönünde olduğunu göstermektedir. Bu çerçevede Hava-İş" Sendikası’nı 22 Mayıs 2013 tarihine kadar 24. Toplu İş Sözleşmesi’ni imzalamaya davet ediyoruz.
Bu tarihe kadar 24. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalanamadığı takdirde Türk Hava Yolları, Sendika üyesi olsun olmasın tüm çalışanlarımızın 23. Dönem TİS ile sağlanan mevcut çalışma koşullarından, sosyal ve özlük haklarından kesinlikle hiçbir geriye gidiş olmaksızın; uçucu arkadaşlarımızın uçuş planlamaları ile ilgili 23.Dönem toplu iş sözleşmesinde yer alan tüm kurallar ve limitler aynen geçerli olacak şekilde uygun bir ücret artışı yapmayı kararlaştırmıştır.”
Greve katılım artıyor
Öte yandan medya tarafından pompalanan grevin güçsüz olduğu yönündeki haberlere karşın uçuşlarını tamamlayan pilotların ve hosteslerin de aralarında bulunduğu THY çalışanlarının greve katılımı sürüyor. Son olarak Los Angeles ve Cezayir uçaklarından 2 kaptan 4 kabin memuru greve katıldı.
THY yönetiminin greve katılımı düşük göstermek için greve katılan çalışanları sistemde greve katılmamış gibi gösterdiği belirtiliyor.
(soL-Haber Merkezi)