Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Söylenmeyenleri söyleyen dizi" Bitti!

Televizyon dizileri arasında "söylenmeyenleri söyleyen dizi" olarak kabul edilen ve RTÜK ile AKP'yi rahatsız eden Behzat Ç...

Televizyon dizileri arasında "söylenmeyenleri söyleyen dizi" olarak kabul edilen ve RTÜK ile AKP'yi rahatsız eden Behzat Ç., dün gece sona erdi.
Televizyonda gösterilen diziler arasındafarklılığıyla ve hükümetin politikalarınadönük eleştirel tavrıyla, sık sık tartışılan ve izleyicileri tarafından baş köşeye oturtulan Behzat Ç., dün gece yayımlanan son bölümüyle veda etti.
Hükümete dönük eleştirileri, izleyiciler tarafından takdirle karşılanan, buna karşın AKP iktidarının baskılarına yol açan dizihakkında birçok kez para cezası kesilmişti. Dizinin planlanandan erken bitirilmesi ve zaman zaman yayınına ara verilmesi de AKP’nin yapımcıya ve kanala baskı yapıyor olmasına bağlanmıştı.
'Eyvallahsız gidiyoruz'
Dizinin senaristi Ercan Mehmet Erdem ile Behzat Ç. karakterinin yaratıcısı Emrah Serbes, "Kimseye eyvallah demeden geldik eyvallah demeden gidiyoruz" derken, dizinin son bölümünü Ankara'da yüzlerce kişi Sakarya Meydanı'ndaki dev ekrandan seyretti.
cam00671.jpg
Haksızlıkları konu edindi
Behzat Ç.’nin hafızalarda yer edenbölümlerinden bazıları şunlar: Dizinin 16. bölümünde Hrant Dink cinayeti işlenmiş, Ermeniler ve azınlıklar üzerindeki baskılar hatırlatılarak, Dink’in katilleri teşhir edilmişti. Profesör Büşra Ersanlı’nın KCK operasyonları kapsamında tutuklandığı dönem olayı anlatan dizi ekibi, anadilde eğitimi savunmuş ve dizide Ersanlı’ya atfen “Kübra Hoca’ya özgürlük” sloganları atılmıştı. Ayrıca, Cumartesi Anneleri, kadına yönelik şiddet, Festus Okey cinayeti, translara dönük saldırılar, kışlada şüpheli biçimde ölen askerler ve üniversitelerdeki özel güvenlik terörü de dizinin senaryosunda işlenmişti.