Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Reha İsvan'ın ardından...

Yaşamını yitiren barış mücadelesinin simgelerinden Cumhuriyet Reha İsvan'ın ardından Barış Derneği ve İsvan'ın mücadele arkadaşı...

Yaşamını yitiren barış mücadelesinin simgelerinden Cumhuriyet Reha İsvan'ın ardından Barış Derneği ve İsvan'ın mücadele arkadaşı Şefik Asan açıklama yaptı.
12 Eylül darbesi sonrasında kapatılan Barış Derneği'nin yöneticilerinden ve 12 Eylül’de kadın tutukluların, direniş ve umudun simgelerinden Reha İsvan yaşamanı yitirdi. Barış Derneği Yönetim Kurulu ve Reha İsvan’ın Barış Derneği’nden mücadele arkadaşı Şefik Asan Reha İsvan’ın anısına açıklama yaptılar.
"Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz"
Barış Derneği Yönetim Kurulu’nun açıklaması:
"Reha İsvan'ın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz
12 Eylül sonrası Barış Derneği davası sanıklarından, Türkiye ilerici hareketinin ve barış mücadelesinin simge isimlerinden biri olmuş Reha İsvan'ı yitirdik.
Kendi köklerini Reha İsvan'ın parçası olduğu o büyük harekette gören Barış Derneği olarak anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Barış Derneği Yönetim Kurulu"
"Boyun eğmeyen, dik yürüyen ve dik duran..."
Reha İsvan ile birlikte barış mücadelesi yürüten ve 12 Eylül’de birlikte yargılanan Şefik Asan, Reha İsvan ile ilgili şöyle konuştu:
"Reha İsvan 1980’e kadar Barış Derneği Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesiydi. Yönetim Kurulu’nda birlikte yer aldık. 12 Eylül’den sonra Barış Derneği mahkemeye verildi. Uzun yıllar sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandık. 38 ay tutuklu kaldık. Reha İsvan içimizdeki tek kadın sanıktı ve bizden farklı hapishanedeydi. Ama duruşmalarda birlikteydik.
Duruşmalarda gösterdiği tutum hepimizi hayran bırakmıştı. Boyun eğmeyen, dik yürüyen ve dik duran bir barış mücadelecisiydi. Yeri geldiğinde yargıçları, savcıları azarlayan, ders veren bir barış savaşçısıydı. Reha İsvan İstanbul Eski Belediye Başkan’ı Ahmet İsvan’ın eşiydi. O barış davasından tutuklu iken eşi Ahmet İsvan da DİSK davasından tutukluydu. Reha İsvan Atatürk’ün silah arkadaşı General Kemal Doğan’ın kızıydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında doğduğu için ilk adı Cumhuriyet’ti yani Cumhuriyet Reha İsvan’dı. Cumhuriyetin kadınları onun yiğit devrimci duruşunu örnek almalı. O arkadaşımız, ablamız ve yoldaşımızdı. Işıklar içinde yatsın. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."