Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

“Sizden bilgi alacak değiliz, termiğin zararını biliyoruz”

Karabiga’da Alarko şirketinin yapmak istediği termik santral ve kül depolama alanının taşınması için yapılmak istenen ÇED toplantısı kö...

Karabiga’da Alarko şirketinin yapmak istediği termik santral ve kül depolama alanının taşınması için yapılmak istenen ÇED toplantısı köylülerin protestosuyla karşılandı. Jandarma yaşam alanlarına sahip çıkan köylülere saldırdı. Köylüler, ÇED toplantısı yapılamadığı halde toplantının yapıldığına dair tutanak tutan Çanakkale Çevre İl Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu
Çanakkale’de Alarko şirketi Karabiga’da termik santrali yapmak ve kül depolama alanını taşımak için bugün (4 Mayıs) Karabiga Nikah Salonunda ÇED toplantısı gerçekleştirmek istedi.  ÇED toplantısını yapılacağı haberini alan Karabiga halkı sabahın erken saatlerinde nikah salonu önünde bir araya gelerek toplantıyı yaptırmayacaklarını dile getirerek şirket yetkililerini beklemeye koyuldu. Saat 11.00′e kadar nikah salonu önünde sloganlara eylemlerine bir an olsun ara vermeyen köylüler, “Termik santral istemiyoruz, toplantıyı yaptırmayacağız” dedi.
Yaşam alanlarına sahip çıkan Karabiga halkının eylemine Çanakkale Halkevi, Öğrenci Kolektifleri ve Çanakkale Çevre Platformu üyeleri de destek verdi.
‘Sizden bilgi alacak değiliz, termiğin zararını biliyoruz’koylulercedcanakkale
Köylülerin ÇED toplantısına karşı eylemi sürerken saat 11.00’de şirket yetkilileri jandarma eşliğinde nikah solonu önüne geldi. Köylüler şirket yetkililerini “Sizden bilgi alacak değiliz, termiğin zararlarını biliyoruz ve toprağımızı doğamızı size yedirmeyeceğiz. Defolun gidin köyümüzden” diyerek toplantı salonuna sokmadı.
Şirket yetkililerine ÇED toplantısı yaptırmayan Karabiga halkı, Çanakkale Çevre İl Müdürü ve yetkililerden, ÇED toplantısının köylülerin istememesi nedeniyle yapılamadığına dair tutanak tutmalarını istedi.
Halkın termik santral istemediği şeklinde tutanak tutulması için köylüler, kendilerinin de görebileceği şekilde hazırlanması için  toplantı salonu önüne masa açtılar. Çevre İl Müdürü Namık Güven ve şirket yetkililerin tutanak hazırlamaları için koyulan masa jandarma tarafından çembere alındı.
Hukuksuzca hazırlanan tutanağı almak isteyen köylülere jandarma saldırdı
koylulercedcanakkale1Karabiga Çevre Platformu sözcüsü Aslı Badem hazırlanan tutanağı köylülere okumak istedi. Tunağın Çevre İl Müdürü Namık Güven tarafından  ’toplantı yapılmıştır’ şeklinde hazırladığının görülmesinin ardından köylüler avukatlarının gelerek tutanakta yapılan usulsüzlüğe müdahale etmesini istedi. Köylülerin avukatlarını çağırması üzerine Güven, hazırladığı “ÇED toplantısı yapılmıştı” tutanağına imza atarak çantasına koydu.
Namık Güven’in hazırladığı hukuksuz tutanağı almak isteyen köylülere jandarma saldırdı. Saldırıda fırsat kollayan şirket yetkilileri de Karabiga’dan kaçtı. Jandarmanın saldırısı sırasında köylülerden 1 kişi yaralandı.
Köylüler termik santrale onay veren Karabiga Belediyesi’nin kapısına dayandı
Şirket yetkililerinin olay yerinden jandarma eşliğinde çıkarılmasının ardından köylüler, şirket yetkilileri ile anlaştığını söyledikleri Karabiga Belediye Başkanını istifaya çağırarak belediye binasına doğru yürüyüşe geçti. Belediye binası  önüne gelen köylüler Belediye Başkanının dışarı çıkmasını istediler. Belediye binasının kapısına barikat kuran jandarma, binaya girmek isteyen köylülere izin vermedi.
Belediye önünde toplanan köylülere bir açıklama yapan Karabiga Çevre Platformu sözcüsü Aslı Badem, yapılan hukuksuzluğa karşı dava açmak üzere Çanakkale Barosu ile beraber savcılığa gideceklerini söyledi.  Badem, ayrıca hukuksuz evrak düzenleyip olay yerinden kaçan Çanakkale Çevre İl Müdürü Namık Güven hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Açıklamanın ardından köylüler suç duyurusunda bulunmak için Savcılığa gitti.
Sendika.Org/Çanakkale