Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

THY'de grev 6. gününde

Çoğalarak büyüyen havayolu emekçisinin grevi 6. gününe girerken, THY Genel Müdürü Temel Kotil greve yönelik açıklamalarda bulundu. Hava...

Çoğalarak büyüyen havayolu emekçisinin grevi 6. gününe girerken, THY Genel Müdürü Temel Kotil greve yönelik açıklamalarda bulundu. Hava-İş ise grevin alınan olağanüstü tedbirler ve devletin resmi makamlarınca işverenin lehine tutumlarla başarısızlığa uğratılmaya çalışıldığını vurguladı.
Uçuşlarda sorun olmadığını iddia eden TYH Yönetimi, greve çıkan çalışanlarının yanı sıra yaklaşık bir yıl önce işten çıkardığı işçilerini dahi uçuşa gelme konusunda ikna etmek için aramaya devam ediyor.
Aynı şekilde grevin uçuşları hiç aksatmadığını iddia eden THY Genel Müdürü Temel Kotil ayın 20'sine kadar görüşmelerin olmaması durumunda, THY'nin kendi insiyatifiyle çalışanlarına dönük güzel bir paket sunacağını ifade etti. THY’nin 80. kuruluş yıldönümü kapsamında Taksim’de düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kotil, THY’nin 80 yıl sonra kıtaları birbirine bağlayan bir hava yolu değil gezegenleri bir birine bağlayan bir hava yolu olacağını iddia etti.
untitled-1.jpg
Kotil'den güzel paket vaadi
THY’nin yalnızca global bir oyuncu değil, aynı zamanda ana oyuncu da olduğunu ileri süren Kotil, “10 yıl sonra yani 2023 yılında Allah’ın izniyle hem uçak sayısı ve ekip sayısı olarak, hem de dünyadaki bağlantı sayısı olarak THY Avrupa’daki en büyük hava yollarından daha da büyük olacak” dedi.
THY’nin çevik kuvvet ve TOMA’lar ile müdahale etmeye çalıştığı grevle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kotil, “Ayın 20’sine kadar görüşmeler olmazsa THY kendi inisiyatifi ile çalışanlarına dönük olarak güzel bir paket sunacak. Grev süresince de bütün arkadaşlarımız uçuşa devam etti. Birinci günden bugüne kadar bir aksamamız yok. Bütün çalışanlar şunu söyledi: ‘Türkiye havacılıkta ana oyuncu.’ Ana oyuncuya yakışanda hiçbir zaman var olan şeyi bırakmamak olur” diye konuştu.
Kural gereği 6 gün uçuş verilen işçinin tekrar uçuşa gönderilemeyeceğini ve yerine yeni bir personelin görevlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken grevdeki havayolu emekçileri, önümüzdeki birkaç günün THY için kritik olduğunun altını çizdi. Grevdeki işçiler, daha önce THY tarafından telaffuz edilen 22 Mayıs tarihinin de sıkışan THY için önemli olduğunu vurguladı.
thy-ic.jpg
Hava-İş: “Bu ülkede hukuk kimden yana?”
Öte yandan Hava-İş Sendikası ise Fındıklı'da bulunan İstanbul Bölge Çalışma Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması yaptı.
15 Mayıs 2013 tarihinde başlayan grevin daha başından itibaren olağanüstü güvenlik tedbirleri ile işçiler üzerinde greve katılmamalarını sağlamak için tehdit ve baskılar oluşturulduğunu belirten Hava-İş, grev için büyük öneme sahip olan 8 bine yakın kabin memuru ve pilotun bulunduğu Dış Hatlar girişinin polisçe tamamen işgal edildiğine dikkat çekti.
353 gündür direnen 305 işçinin bulunduğu alanın zor ile dağıtıldığını kaydeden Hava-İş, THY Genel Müdürlüğü önüne grev çadırı kurulmasını dahi kurulmasına izin verilmediğini ifade etti. Söz konusu bu fiili ve psikolojik baskıların yanı sıra 6356 sayılı yasaya aykırı birçok grev kırıcılığına göz yumulduğunu belirten Hava-İş, “Bu ülkede hukuk kimden yana” diye sordu.
“Bu grev bu kararlıkla sürdükçe kazanan biz olacağız”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevli Makamına, Bakırköy İş ve İstanbul İş Mahkemelerine 15 Mayıs 2013 tarihinde yapılan tüm grev kırıcılığı tespit ve önleme taleplerinin iletildiğini belirten Hava-İş, o tarihten bu yana görevli makamlarca herhangi bir işlem yapılmadığına dikkat çekti.
Hava-İş kendi imkanları ile tespit ettiği ve SHGM’ne bildirdiği ihlalleri şöyle sıraladı:
“Uçuşların minimum kabin ekipleri sayısı altında yapıldığı sertifikalarına uygun uçuşlar planlanmıyor,
THY A.O’nun Ortaklık el kitabı ve normatif hükümleri geçerli toplu iş sözleşme hükümlerince belirlenmiş uçuş görev ve dinlenme süreleri ile uygulama esasları ihlal ediliyor,
Eğitimlerini yeni tamamlamış 2 iç hat, 2 dış hat alıştırma uçuşunu tamamlamamış part time kabin ekipleri uçuş görevine veriliyor,
Grev çıkan işçilerin uçuş programlarını başka işçileri görevlendirerek yasaya aykırı biçimde gördürdüğü yönünde denetim yapılmıyor”
Hâlâ hiçbirine yanıt alamadığını belirten Hava-İş, grevin devletin resmi makamlarınca da işverenin lehine tutumlarla başarısızlığa uğratılmaya çalışıldığını dile getirdi.
THY ‘nin onurlu grevcilerinin her türlü baskı ve engelleye karşı insanlık onuru ve sendikal haklar için mücadelelerini sürdürmeye devam ettiğini belirten Hava-İş, THY’nin ise grevi kırmak için yolcuların uçuş emniyetini ortadan kaldıran ihlal ve kuralsızlıklara devam ettiğini kaydetti. “Bu grev bu kararlıkla sürdükçe kazanan biz olacağız” diyen Hava-İş, devletin tarafsız olması gereken kuruluşlarını, bağımsız yargıyı göreve davet etti.