Page Nav

HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Binler, Gezi Parkı Direnişini Yeni Güne Taşıyor

Gezi Parkı Direnişi sekizinci günü geride bıraktığı saatlerde Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’ndaki binler direnişi yeni güne taşıyor. Ge...

Gezi Parkı Direnişi sekizinci günü geride bıraktığı saatlerde Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’ndaki binler direnişi yeni güne taşıyor.
Gezi Parkı’ndaki sayı akşam saatlerinde giderek arttı. Pek çok insandan “işten çıkıp buraya geliyoruz” sözleri duyuluyor. Ancak saatler ilerledikçe artan sayıda, insanların birbirini bulması zorlaşıyor. Burada da parkı dolduran pankartlar devreye giriyor; “Tayyip istifa”nın, "Devrimin oradayım" ve benzeri cümleler birbirini bulmada yardımcı oluyor.
İlk günden itibaren süren direnişteki şiddetsizlik vurgusu devam ediyor. John Lennon sözünü söylüyor:

Günlerce yükselen gazın yerini köfte arabalarından, mısırcılardan yükselen dumanlar almış. Gezi Parkı içinde oluşturulan yemekhane önünde kuyruk var, Park’ın pek çok yerinde yiyecek içecek masaları var. Pek çok  insan Park'ta ellerinde çöp torbaları ile  gezerek dolan çöp poşetlerini değiştiriyor. Meydan'da ise elleriyle çöpleri topluyor.

Etrafta polis yok ama gaz maskeleri ve solüsyonlar da hazır, Park’a girenlerin çoğu önce bu malzemelerin dağıtıldığı masalara yöneliyor. “Bugün gaz yemedik, bağımlılık yaptı” sözleriyle saldırılar “yad ediliyor”.
Park yapılırken taşınan Surp Hagop Ermeni Mezarlığı için Nor Zartonk temsili bir mezarlık yapılmış, "Mezarlığımızı aldınız, parkınızı alamaycaksınız" yazıyor üzerinde.

Direniş sırasında öldürülen Mehmet Ayvalıtaş ve Abdullah Cömert’in resimleri ve isimleri pankartlarda ve insanların yakalarında taşınıyor.

Reyhanlı ve Roboski’de öldürülenlerin isimleri de Gezi Parkı’nın ağaçlarında asılı.

Ülkeye yayılan direnişe ise şehirlerin isimleri tek tek okunarak selam gönderildi.

İnsanlar sohbet ediyor, halay çekiyor, uyuyor, kütüphaneden aldıkları kitapları okuyor...

Gezi Park’ında öğrenciler, sanatçılar, kadınlar, erkekler, yaşlılar, gençler, LGBTT’ler, taraftarlar var. Park içinde siyasi partilerin pankartları yok. Daha çok sendikaların, sivil toplum örgütlerinin, öğrenci örgütlerinin pankartları ile Türk bayrakları bulunuyor. Siyasi parti ve örgütlerin pankartları Meydan’da görülüyor.

Sık sık, ıslıklar ve alkışlar yükseliyor. “Faşizme karşı omuz omuza”, “Her yer Taksim her yer direniş”, “Tayyip istifa” sloganları atılıyor.

Bir gece sosyal medyada “Gezi Parkı’nda dozer girmiş” haberiyle başlayan Gezi Parkı Direnişi sekizinci gününü  ülkeye yayılmış bir ayaklanma halinde, binlerle uğurluyor. (BK/HK)