HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Transların bilgi edinme hakkına TİB’den sansür

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, trans erkekleri bilgilendiren transsicko.blogspot.com bloguna 17 gün boyunca erişimi hiçbir gerekçe...

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, trans erkekleri bilgilendiren transsicko.blogspot.com bloguna 17 gün boyunca erişimi hiçbir gerekçe göstermeden engelledi
Trans erkekleri bilgilendiren “trans erkek bilgi bankası” olarak da adlandırılan www.transsicko.blogspot.com sitesi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından idari tedbir kararıyla 7 Ekim’de erişime kapatıldı ve 24 Ekim’de yeniden erişime açıldı.
Sitenin kapatılma gerekçesi olarak 5651 sayılı yasanın 8. maddesi gösterildi ancak erişim engellemenin bu maddede yer alan gerekçelerden (intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, müstehcenlik, fuhuş vb. suçları içeren bir niteliği) hangisine dayandırıldığı açıklanmadı.
Transsicko adına trans erkekler tarafından konuyla ilgili bir bildiri yayımlanarak erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu, kapatılan internet sitesinin trans erkeklerle ilgili yüzlerce soruya yanıt vermesi nedeniyle sağlık hakkı, adalete erişim hakkı gibi temel haklara yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.
Bildiride, TİB’in daha önce hosting firmalarına ve servis sağlayıcılara gönderdiği tebligatta site adlarında “gey, homoseksüel, eşcinsel, biseksüel, lesbian, lezbiyen, travesti” sözcüklerinin geçmesini yasakladığı hatırlatıldı ve şu ifadelere yer verildi:
“Genel ahlak”, “kamu ahlakı”, “kamu düzeni”, “müstehcenlik”, “milli ve manevi değerler” ibarelerinin LGBTİ bireyler aleyhine yorumlanması, temel hak ve özgürlüklere yönelik ağır ihlaller gerçekleştirilmesi, bizlerin eşit vatandaşlar olarak toplumda yer almamızın önünde engel teşkil etmektedir.
“TİB’in LGBTİ bireylere ve haberleşme ağlarına yönelik keyfi tavrına itirazımız var. Haklarımızı aramaktan vazgeçmeyeceğiz. Eşit vatandaşlar olarak tanınana kadar mücadele etmekten yorulmayacağız” ifadeleriyle son bulan bildiriyi SPoD (Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği), KAOS GL Derneği, Lambdaistanbul LGBTİ Derneği, T-Der (Trans Danışma Merkezi Derneği), Hebun LGBT Derneği, SOGEP (Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi Derneği), Erkek Muhabbeti, Kırmızı Şemsiye Cinsel Sağlık Ve İnsan Hakları Derneği, Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği, Ayı Sözlük, Morel Eskişehir, Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği, LGBT BLOK, Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi, Ataerkiye Karşı Erkekler, LİSTAG (LGBT Aileleri İstanbul Grubu), Queer Adana LGBTI İnisiyatifi, İTÜ Cins Arı, KeSKeSoR LGBT, MadiMar (Marmara Üniversitesi Homofobi, Transfobi ve Bifobi Karştı Öğrenci Topluluğu), luBUnya (Boğaziçi Üniversitesi Homofobi ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu), Rahatsız Erkekler, TODAP (Toplumsal Dayanışma için Psikologlar), Hêvî LGBTİ İnisiyatifi, Dersim Yeşil Ev Queer, Dersim LGBT Blok, Radar (İstanbul Üniversitesi Homofobi Ve Transfobi Karşıtı Öğrenci Topluluğu), ODTÜ LGBT Dayanışması, Gökkuşağının Kızılı, Uluslar arası Af Örgütü de destekledi.

Business News