HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

M. Ali Şahin'in mesnetsiz açıklamasına HSYK'dan cevap!

Yargıtay, eski Adalet Bakanı Mehmet ali Şahin'in ''Cemaatin imamı'' olarak bilinen bir Yargıtay üyesinin baktığı bir ...

Yargıtay, eski Adalet Bakanı Mehmet ali Şahin'in ''Cemaatin imamı'' olarak bilinen bir Yargıtay üyesinin baktığı bir dosyayı Fethullah Gülen'e göndererek görüş ve talimat aldığı iddialarına ilişkin olarak ''somut bilgiler olmaması'' nedeniyle herhangi bir soruşturma açılmadığını duyurdu.

Açıklamada, yasal girişim yapılmasını sağlayacak ve yeterli sonuca ulaşmayı temin edecek somut bilgiler geldiğinde yasal işlemlerin başlatılacağı ifade edildi.

"YARGITAY KİMSEDEN TALİMAT ALMAZ"
Yargıtay adına yapılan basın açıklamasında Yargıtay'ın da adının geçtiği bir kısım yorum ve açıklamalar yapıldığı belirtilerek "Demokratik toplumlarda ifade özgürlüğünün bir gereği olarak, yargı her türlü eleştiriye açıktır. Ancak, polemiklere neden olacak, eleştiri niteliği taşımayan, yeterli bilgi içermeyen ve yargının bağımsızlık ve tarafsızlığını zedeleyici sonuçlar doğurabilecek açıklamaların da kabul edilmesi mümkün değildir" denildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Yakın zamanda bir siyasi parti temsilcisi tarafından, Yargıtay aşamasındaki bir davaya ilişkin olarak; usul kurallarına aykırı, yasa dışı bir sürecin işletildiğine dair bazı iddialar ileri sürülmüştür. Yargıtay; her aşaması denetime tabi, keyfilik ve kişisel eğilimlere dayalı tasarrufların en kısa sürede giderildiği mekanizmalarla donatılmış bir yüksek yargı kurumudur. Yapısındaki idari ve adli denetim araçlarının tümünü de etkin bir biçimde çalıştırmaktadır.

Yargıtay olarak, Anayasanın 138. maddesinde yer alan "hiçbir organ makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" hükmü ile bağlıyız ve bu hükmün anlam ve önemine inanıyoruz. Bu inanç ve anlayışla, aynı madde çerçevesinde "bağımsız; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak" vicdani kanaatlerimize göre hüküm vermekteyiz.
"SOMUT BİLGİ VE BELGE İBRAZI ŞART"
Kamuoyunda yer aldığı şekliyle bu iddialar, kurumumuzca yasal girişim yapılmasını sağlayacak ve yeterli bir sonuca ulaşmayı temin edecek somut bilgiler içermemektedir. Somut bilgi ve belge ibrazı halinde gerekli yasal işlemler derhal başlatılacaktır."
ESKİ BAKAN ŞAHİN NE DEMİŞTİ?
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin 29 Aralık'ta Karabük'te yaptığı konuşmada şu iddiaları dile getirmişti:
"Cemaat, Fethullah Hoca cemaati dediğimiz bizlerin kardeşleri, ancak acaba yargı içerisinde bu cemaate sempati duyanlar, bir takım yargıçlar bu projede görev üstlenmiş olabilirler mi? Buna ihtimal verebilir misiniz? Burada ilk defa açıklıyorum, önemli bir holdingin başında bulunan bir kişi hakkında bir ceza davası var ve mahkum olmuş. Dosya Yargıtay' a gelmiş. Yargıtay'da "cemaatin imamı" diye nitelendirilen kişi, ismi bende saklı kendisini tanıyorum. Bu önemli kişinin dosyası ile ilgili ne karar verilmesi gerektiği hususunu dosyanın kısa bir özeti ile birlikte Pensilvanya'ya göndermiş. Bir savcı, bir hakim bir şey yapabilir mi? ..Kamuda görevli bir takım işgüzarlar var... Hocaefendi, "Adalet neyi gerektiriyorsa ona göre karar verin"demiş, Allah razı olsun. Ama oraya sempati duyan bir takım kamu görevlileri malesef belki yaranmak, belki başka nedenlerle bu tür yanlışlar yapabiliyorlar...", "Bir tarikat, mezhep, manevi liderle gönül bağınız olabilir, ondan dersler alabilirsiniz. Bu normaldir. Ama... Ben bağlı bulunduğum tarikat liderine bir sorayım" diye düşünürseniz orada disiplin olmaz. Ama malesef bizim yargımızda da emniyetimizde de böyle bir yapı oluştu."

Business News