HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

‘Alışın, Onur Yürüyüşü’nde on binleriz’

Onur Yürüyüşü’nde binlerce LGBTİ, buluştu. LGBTİ’ler gökkuşağı renklerindeki  yüzlerce araçla homofobiye, transfobiye, eşcinsel ve trans...


Onur Yürüyüşü’nde binlerce LGBTİ, buluştu. LGBTİ’ler gökkuşağı renklerindeki  yüzlerce araçla homofobiye, transfobiye, eşcinsel ve trans cinayetlerine karşı ses çıkardı. Geçen yıl isyanla daha da kitleselleşen Onur Yürüyüşü, bu yıl aynı heyecanı korudu. Yürüyüşün kitleselliği ve özgün içeriği sayesinde Onur Haftası coşku ile bitirildi.

21. Onur Haftası kapsamında Taksim İstiklal Caddesi’nde yapılan 12. İstanbul Onur Yürüyüşü’nde binlerce kişi “Alışın buradayız” dedi.
Yürüyüş nedeniyle Taksim Meydanı’na giriş polis barikatı ile engellendi. Taksim Meydanı’ndaki anıt sivil polis ile çevrelendi. Bu sırada belediyenin düzenlediği iftar için Taksim Meydanı’nın büyük bir bölümü de işgal edildi.
İstiklal Caddesi’nin girişinde başlayan yürüyüş, Tünel’e doğru gerçekleştirildi. Binlerce LGBTİ’nin geçen yıl Haziran İsyanı’nda yakalanan coşku ve kitleselliği bugüne taşıdığı eylemde “Neredesin aşkım? Buradayım aşkım” sloganları atıldı. “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganına aynı anda binlerce kişi eşlik ederken, “Homofobik Tayyip”, “Transfobik devlet” sloganları da atıldı.
Danslar, gösteriler, ritim dinletileri, ilgi çekici kostümlerin yer aldığı eylemde her zaman olduğu gibi “Velev ki ibneyiz”, “Velev ki dönmeyiz”, “Kadın kadına”, “Genel ahlaksız” dövizleri taşındı. Kortejin en önünde LGBTİ aileleri yer aldı “Annenim, yanındayım” “Babanım yanındayım” “Ben çocuğum rengarenk” dedi.

Trans cinayetlerinin, homofobi, transfobinin,  protesto edildiği eylemde, dev gökkuşağı bayrağı dalgalandırıldı. Duvarlara yazılamalar yapıldı, “Ne zaman heteroseksüel olduğunuzu fark ettiniz?” diye yazıldı, Haziran İsyanı’nda simgeleşen duvar yazılamalarından “Freddie Mercury’nin askerleriyiz” tekrarlandı, “Sevişe sevişe kazanacağız”, “Koşulsuz aşk mümkün” denildi.(SENDİKA.ORG)
ONBİNLER KATILDI
Bu sene 22. kez düzenlenen LGBTİ Onur Yürüyüşü’nde on binlerce kişi transfobiye, homofobiye ve nefret söylemlerine karşı yürüdü.

23 Haziran günü başlayan LGBTİ Onur haftası bugün Taksim’de yapılan Onur yürüyüşüyle son buldu. 2013 yılında teması Gezi eylemleri nedeniyle ‘Direniş’ olan Onur Yürüyüşünün bu yılki teması da Gezi Direnişindeki farklı kesimlerin ortak mücadele edişini vurgulamak amacıyla ‘Temas’ oldu. Onbinler 12. LGTİ Onur Yürüyüşünde, “2013 Onur Haftası bittiğinde biz kendimizi bir daha asla yalnız hissetmeyeceğimizi biliyorduk. Bugün bizler bir avuç olmaktan çıkıp kapanan gözlere, tıkanan kulaklara inat şiddetli bir haykırışa dönüşüyoruz. Yansak da dokunuyoruz. Temas ediyoruz” dedi.

POLİS ENGELLEMESİ

Eylemden dakikalar önce polis Taksim meydanını ablukaya aldı ve LGBTİ’lerin meydanda toplanmasına izin verilmedi. Fransız Konsolosluğu önünde toplanmak zorunda kalan LGBT’liler polisi alkış ve sloganlarla protesto etti.

MÜZİK, DANS, SLOGAN
Buradan İstiklal Caddesi boyunca Tünel’e kadar yürüyen onbinler, sık sık “Faşizme karşı bacak omuza”, “Genel ahlak, kimin ahlakı” sloganlarını attı.İstiklal Caddesi, LGBTİ hareketini simgeleyen gök kuşağı renklerinin olduğu bayraklarla dolup taşarken, Onur Yürüyüşleri’nin vazgeçilmez sloganı “Nerdesin aşkım, burdayım aşkım” sloganı da yürüyüş boyunca Taksim’de yankılandı.

Trampetler, bendirler eşliğinde çalınan müzikler ve müzik eşliğinde yapılan danslar da eyleme oldukça renk kattı.

AİLELER DE KATILDI 

LGBTİ’leri aileleri de yalnız bırakmadı. Aileler, “Koşulsuz sevgi mümkün”, “Annenim, yanındayım” dövizleriyle kortejdeki yerini alırken, çok sayıda siyasi parti, kitle örgütü ve sendika da yürüyüşe katıldı.

Yürüyüşte Kürtçe, Türkçe, Ermeni, Arapça gibi faklı dillerde dövizler taşınarak halkların kardeşliği mesajı verildi.

‘ŞİDDETLİ BİR HAYKIRIŞIZ’

Yürüyüşün ardından Tünel Meydanında açıklama yapıldı. Açıklamayı LGBTİ Bireyi Şevval Kılıç ve LGBTİ Aileleri ve Yakınları Grubu’ndan Semra Yakar okudu. Yapılan açıklamada Gezi Direnişine dikkat çekilerek, “Kısacık bir aya ve ve küçücük bir parka bir dünya sığdırdık. Hepimiz direnişçiyiz. Onurlu bir yaşamın yolu direnmekten geçiyor. Gezi direniişinde birbirimize dayanışmayla, aşkla dolandık. Birbirimiz için sustuk, konuştuk, bağırdık. Ölenlerimiz için yas tuttuk. Ahlak, normal ve namus denilen baskı araçlarının gölgesinde kalmamak için hep birlikte bağırdık.” Açıklamada, LGBTİ’lerin artık daha güçlü olduğu dile getirilirken, “2014’te 22 senelik örgütlü mücadelenin kazanımını meydanlarda görüyoruz. Ama hala nefret tohumunun hızla yeşerdiğini de biliyoruz” denildi. AKP’nin LGBTİ’leri görmezden geldiğine de vurgu yapılan açıklamada, LGBTİ’leri çalışma, barınma ve temel olarak yaşam haklarının sağlanması gerektiği ifade edildi. Açıklamanın ardından eylem, müzik, dans ve sloganlarla devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

Business News