HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Erdoğan Bayraktar ve 22 milyon dolarlık arsa!

Cumhuriyet’ten Çiğdem Toker, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 17 Aralık operasyonundan önce İstanbul Koşuyolu’nda ...


Cumhuriyet’ten Çiğdem Toker, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın 17 Aralık operasyonundan önce İstanbul Koşuyolu’nda aldığı 22 milyon dolarlık arsayı yazdı: Marmaray’ın açılışıyla değeri katlanan arsayı Gürsel Tekin iki gün önce TBMM gündemine taşıdı. İşte o yazı:
17 Aralık rüşvet-yolsuzluk operasyonu sonrası istifa ettirilen ve hakkkında “nüfuz ticareti” ve “görevi kötüye kullanma” iddialarıyla fezleke hazırlanan eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın, İstanbul Koşuyolu’nda 22 milyon dolar değerinde bir arsası varmış.
Yurt gazetesinin ortaya çıkardığı habere göre, 9 bin 642 metrekarelik arsa 25 Ekim 2013 tarihinde Bayraktar İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi’nce satın alınmış.
Marmaray’ın açılışıyla, değerinin katlandığı belirtilen bu arsaya ilişkin iddiaları, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin iki gün önce Meclis gündemine taşıdı.
Haber üzerine yapılan bazı yorumlar, Bayraktar’ın “bu kadar parayı nereden bulduğuna” odaklanıyor. Bayraktar kamu görevlisiymiş, bu kadar parayı nereden bulmuş falan…
Oysa her şeyi o kadar açık yapıyorlar ki. Kimseden saklanmaya ihtiyaç duymadan, herhangi bir yaptırım endişesi taşımadan öyle ayan beyan yürütüyorlar ki işlerini…
Bırakın fezlekeleri Meclis’te okutmamak için AKP’nin oynadığı bin türlü oyunu, Bayraktar’ın ortağı olduğu aile şirketinin nasıl büyüdüğüne bakmak bile bunu görmek için yeterli…
Bir kere, kamu görevlisi olunca özel işleri bırakmak, ortaklıktan ayrılmak gibi bir endişe taşımıyorlar.
Ticaret Sicili kayıtları, Bayraktar’ın şirketi Bayraktar İnşaat ve Taahhüt Limited Şirketi’nin 10 yılda beş kat büyüdüğünü gösteriyor.
Şirket sermayesi sırasıyla:
- 25 Ağustos 2004’te 475 bin TL’den 1 milyon 700 bin TL’ye
- 5 Şubat 2009’da 1 milyon 700 bin TL’den 5 milyon TL’ye
- 4 Aralık Aralık 2013’te de 5 milyon’dan 25 milyon TL’ye yükseltilmiş.
Şirket sermayesini beşe katlayan son değişikliğe, 17 Aralık operasyonundan yaklaşık iki hafta önce 4 Aralık 2013’teki toplantıda karar verilmiş.
6 Ocak 2014 tarihli Ticaret Sicili Gazetesi’ndeki yeni sermayenin dağılımda, yedi ortaktan biri olan eski bakan Bayraktar’ın payı 1 milyon 750 bin TL olarak ilan edilmiş. En büyük pay sahibi ise 14 milyon 500 bin TL ile Bayraktar’ın eşi Emine Bayraktar. Kalan tutarlar çocukları ve diğer aile bireyleri arasında dağılmış.
Erdoğan Bayraktar TOKİ Başkanlığı’na 2002 sonunda, yani AKP iktidara geldikten hemen sonra atandı. 2011 Genel Seçimleri’nde de milletvekili seçilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na getirildi.
Bayraktar’ın TOKİ Başkanlığı döneminde geliştirilen “Arsa Karşılığı Gelir Ortaklığı Modeli” (AKGO) dar gelirliye ucuz konut yapmak üzere kaynak yaratma hedefiyle öne çıkarıldı. Başta İstanbul olmak üzere, ülkenin dört bir yanındaki değerli arsalar rezidans AVM olmak üzere büyük müteahhitlere pazarlanırken; TOKİ projeleri yoluyla da arsaların değeri düşürülüp inşaat maliyeti aktarılarak orta ve küçük ölçekli müteahhitlere kamu kaynakları aktarıldı.
Sonuçta 2002’den bugüne kadar geçen süre boyunca, Bakanlığı sürerken bile İstanbul merkezli inşaat şirketinin ortaklığından ayrılma ihtiyacı duymayan Bayraktar şirketini büyütürken İstanbul’u bir AKGO kentine dönüştürdü.
“Bayraktar’ın bu kadar parayı nereden bulduğu” sorusunun cevabı; gözümüzün önünde ilerleyen iç içe geçmiş bu sürecin kendisidir.”

VİDEO