HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

İsrail saldırısı tırmanıyor, Erdoğan ilişkileri değil, hafızayı sıfırlıyor

İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatı başlayalı 24 Filistinli öldü, yaralı sayısı 200… Katliam tırmanırken farklı cephelerden açıklam...

İsrail’in Gazze’ye yönelik kara harekatı başlayalı 24 Filistinli öldü, yaralı sayısı 200… Katliam tırmanırken farklı cephelerden açıklamalar da gelmeye başladı. Almanya Başbakanı Merkel İsrail’le beraber olduklarını söyledi. Erdoğan, AKP’nin İsrail ile geliştirdiği 5 milyar dolarlık ticari ilişkileri ‘unutarak’ İsrail ile ilişkilerin sıfırlandığını söyledi. Mısır Erdoğan’ı ve Katar’ı suçlarken Erdoğan da Mısır’ı suçluyor. Netenyahu İsrail saldırısının tırmanacağını “Benim orduya talimatım, yapabildiği oranda kara operasyonunu genişletme doğrultusundadır” diyerek ilan etti ve 18 bin yedek İsrail askerini daha göreve çağırdı
Al Jazeera’de yer alan bilgiye göre İsrail’in kara harekatını başlatmasından bu yana 24 Filistinli hayatını kaybederken, yaralı sayısı da 200’e yükseldi. İsrail cephesi de 1 askerinin öldüğünü duyurdu. İsrail ordusu daha önce sınır bölgesine gönderdiği 30 bin askere ek olarak 18 bin yedek askeri daha göreve çağırdı. Netenyahu kara harekatının Hamas’ın tünellerini hedeflediğini ve Hamas’ın ateşkesi reddetmesiyle başladığını söyledi: “Ordumuz terörizme karşı savaşıyor ve Hamas bunun bedelini ağır ödeyecektir. Kayıplardan Hamas sorumludur. Benim orduya talimatım, yapabildiği oranda kara operasyonunu genişletme doğrultusundadır. Uluslararası toplum, gerilimi arttıran tarafın sadece Hamas olduğunu anlayacak. Hamas’ın İsrail’e açılan tünelleri ancak bombalanarak yok edilir. Kara operasyonu Hamas’ın ateşkesi reddetmesiyle başladı.”
Almanya Başbakanı Angela Merkel de Netenyahu’ya açık desteğini açıkladı: “Hamas’ın elinde yeni silahlar var. Saldırıya uğrayan ülkenin kendini savunma hakkı bulunuyor. Barış için iki taraf da tavizler vermeli ancak kendini savunma hakkı söz konusu olduğunda biz İsrail’in tarafında yer alacağız”
Hamas: ‘İsrail ordusunu Hasinat’tan püskürttük’
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, yazılı bir açıklamayla, Refah’ın doğusundaki Hasinat bölgesine girmeye çalışan İsrail özel güçlerine karşı yüz yüze çatıştıklarını ve İsrail askerlerinin büyük kayıp vermesi üzerine geri çekildiklerini duyurdu.
Hamas’ın yanı sıra FHKC de sahada İsrail saldırılarına karşı silahlı direniş sergiliyor.
Erdoğan ilişkileri değil hafızayı sıfırladı
Tayyip Erdoğan AKP iktidarı boyunca İsrail ile ikili ilişkilerin giderek geliştiğini, AKP’nin Hamas’ı direniş ekseninden  koparıp Katar’ın peşine takarak bölgede yalnızlaştırdığını ‘unutarak’ saldırıdan Mısır’ı sorumlu tuttu ve aradan sıyrılmaya çalıştı. İsrail’in OECD üyeliğine onay verilmesi, Mavi Marmara saldırısının ardından pek çok ülkenin İsrail ile ticari ilişkileri gerilerken Türkiye’nin istisnai ülke olup İsrail ile ticaret yapan ülkeler listesinde 5. sıraya yükselmesi AKP iktidarı döneminde olmuştu (Erdoğan’ın iddiasının aksine AKP ile gelişen Türkiye- İsrail ilişkileri ile ilgili haber için). İsrail ile ilişkilerin maslahatgüzarı seviyesine çekildiğini söyleyen Erdoğan konuşmadan önce, İsrail çoktan hamlelerini yapmış ve diplomatik ilişkileri asgariye çekmişti.
“Ben görevde bulunduğum sürece hiçbir zaman İsrail’le olumlu bir şey düşünemem. Başkaları düşünebilir, beni enterese etmiyor” diyen Erdoğan, “Şu anda maslahatgüzar seviyesinde devam eden sürecin bundan sonraki yol haritasında şüphesiz Türkiye olarak, bir devlet terörü estiren İsrail’e olumlu bakmamız mümkün değil” dedi. Erdoğan, “Türkiye olarak bizim İsrail’e karşı tavrımız net. İsrail’le olan ilişkiler noktasında ilişkimizi sıfırlaştırmış noktadayız. Normalleşmenin olması bundan sonra mümkün değil” diye konuştu.
Erdoğan: ‘Mısır suçlu’, Mısır: ‘Türkiye ve Katar suçlu’
İsrail’in Hamas ile Fetih Hareketi arasında birlik hükümeti kurulmasını arzu etmediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, “Bir başka hesap daha var. Mısır’la görüşmelerde Hamas’ı dışlama gayretidir. Mısır taraf değildir ki. Gazze’dir, Hamas’tır, Filistin’dir taraf” dedi.
Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, ateşkes çabasını baltalamak için AKP Hükümeti ve Katar’ın komplo kurduğunu söyledi.
Sendika.Org, El Jazeera