HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Katliamın üzerinden 21 yıl geçti: Yakanların iktidarı sürüyor...

Sivas’ta 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı’nın üzerinden 21 yıl geçti. Alevi örgütleri ve demokratik kitle örgütleri de ...


Sivas’ta 35 kişinin yakılarak öldürüldüğü Sivas Katliamı’nın üzerinden 21 yıl geçti. Alevi örgütleri ve demokratik kitle örgütleri de katliamın yıl dönümü olan 2 Temmuz günü ülke çapında gerçekleşecek mitinglere çağırıyor
2 Temmuz günü gerçekleşecek eylemler:
SivasToplanma yeri: Pir Sultan Abdal Cemevi/ Seyrantepe- Sivas
Miting yeri ve saati: Madımak Oteli 12.00
AnkaraToplanma yeri ve saati: Toros Sokak 16.00
Miting yeri ve saati: Kolej Meydanı 17.00
İzmirToplanma yeri ve saati: Basmane Meydanı 19.30
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) ortak bir çağrı ile herkesi 2 Temmuz günü Madımak önünde buluşmaya davet etti. Çağrıda Ortadoğu’da terör estiren IŞİD’in Sivas’ta alevileri yakanlarla aynı zihniyete sahip olduğu belirtilirken AKP’nin Sivas davasında adaletsizliği getirdiği ifade edildi. Açıklamada şöyle denildi:
Madımak Oteli önünde toplanarak “yakın ula yakın” bağrışları içinde oteli yakarak katliamı yapan 15 bin kişinin zihniyetiyle, 21 yıl sonra Musul’da, Irak’ın ve Suriye’nin köylerinde, kentlerinde kafa kesen ve katlettikleri insanların ciğerini yiyen IŞİD teröristlerinin zihniyet aynıdır!
Değişen yalnızca adlarıdır: Bu ad, bazen El Kaide, bazen Müslüman Kardeşler, bazen Nusra olur! Sivas’ta olduğu gibi bazen isimleri bile olmaz!
AKP iktidarı, ülke tarihinin en ayrıştırıcı, bölücü ve mezhepçi bir iktidarı oldu. Suriye üzerinden bölgede yaratılan mezhepçi politikalar sonucu, Musul’u işgal eden IŞİD, T.C. Konsolosluğunda tutuklananlara öncelikle “aranızda Alevi var mı” diye sordu. Çünkü bugün İslami terör örgütleri tarafından Alevi ve Şii olmak katledilmek için yeterli bir neden olabiliyor! Tıpkı, Osmanlı’dan bu yana Anadolu topraklarında kerelerce yapıldığı gibi…
AKP iktidarının açtığı mezhepçi yol, bölgeden sonra Türkiye’yi bir kez daha hızla yeni Sivaslara doğru sürüklüyor.  Oysa ülkemiz yeni katliamları engellemek için kaostan, şiddetten ve savaştan mutlaka uzak durmalıdır!
Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, Halkevleri sitesindeki “Sözümüz” köşesinde  yayımlanan yazısında, 2 Temmuz günü sokakta olmaya çağırdı. Ersoy, AKP’nin katilleri aklamak için elinden geleni yaparak Sivas davasının zaman aşımından düşmesini sağladığını hatırlattı.
AKP’nin “Alevi düşmanlığı” üzerinden mezhepçilik yaptığını ifade eden Ersoy yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan ve Ekmeleddin İhsanoğlu’nun adaylığına karşı Alevilerin taleplerinin gericilik karşıtı bir mücadele olarak örgütlenmesi gerektiğini de vurguladı:
İçeride bizzat Tayyip Erdoğan’ın şahsında simgeleşen neoliberal sistemin ve gericiliğin krizi, sınırların hemen ötesinde mezhep savaşı yaşanırken ülke “Cumhurbaşkanlığı seçimi”ne gitmektedir. İktidarını devam ettirmenin yolunun Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmak olduğunu bilen Tayyip Erdoğan’ın karşısına CHP tarafından başka bir “İslamcı aday” çıkarılarak, “Sünni dinciliğin” siyasetteki hegemonyası ileri bir meşruluk aşamasına taşınmıştır. Açıktır ki ülkede, “Ilımlı İslam modeli”nin yukarıdan aşağıya uygulanmasına yönelik emperyalist siyaset CHP tarafından da desteklenmekte ve sahiplenilmektedir. Laikliği artık ancak halkın bağımsız siyasetine yaslanan sol güçlerin savunacağı bir siyasal tablo açığa çıkmıştır.
İki İslamcı adayın dayatıldığı “Cumhurbaşkanlığı seçimi” sürecinin sonucunda; “Sünni dinciliğin” siyaset alanında referans alınmaya başlandığı bir sistemde Aleviler daha da dışlanacaktır. Bu nedenle “Alevilerin Eşit Yurttaşlık Hakkı” için mücadelenin, gericilik karşıtı bir mücadele olarak örgütlenmesi önemlidir.
Gericiliğe ve mezhep ayrımcılığına karşı 2 Temmuz’da mahallelerimizde, sokaklarımızda, bulunduğumuz her yerde mücadeleyi büyütecek, alanlarda olacağız!
Diğer illerdeki eylem programları da netleştikçe eklenecektir. Bildirimler için: bilgi@sendika.org

Business News