HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

SÜLEYMAN SEBA HAYATINI KAYBETTİ...

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Süleyman Seba için Cuma günü...

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Süleyman Seba için Cuma günü Vodafone Arena Stadı'nda tören düzenlenecek. Cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında da efsane başkanın naaşı Feriköy Mezarlığı'na defnedilecek.

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba (88) hayatını kaybetti. 5 Nisan 1926 doğumlu olan Süleyman Seba, uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle hastanede tedavi görüyordu.
HASTANEDEN AÇIKLAMA
Sebanın uzun süre tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi ölümüyle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada "4 Mart 2014 tarihinden bu yana kronik hastalığı nedeniyle hastanemizde takip ve tedavi edilmekte olan Sayın Süleyman Seba saat 20:37'de hayatını kaybetmiştir" ifadelerine yer verildi.
CENAZE TÖRENİ CUMA GÜNÜ
Süleyman Seba için Cuma günü Vodafone Arena Stadı'nda tören düzenlenecek. Cuma namazının ardından kılınacak cenaze namazı sonrasında da efsane başkanın naaşı Feriköy Mezarlığı'na defnedilecek.

BEŞİKTAŞ CAMİASI HASTANEYE AKIN ETTİ
Süleyman Seba'nın vefat haberini alan Beşiktaşlılar, efsane başkanın hayatını kaybettiği Amerikan Hastanesi'ne akın etti.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, eski başkan Serdar Bilgili, eski asbaşkanlardan Murat Aksu, Beşiktaşlı Futbolcular Derneği eski başkanı Haluk Özgerçek, Kabataşlılar Derneği Başkanı Anıl Cansızoğlu, eski kalecilerden Mete Bozkurt, eski yöneticilerden İsmail Ünal, Metin Keçeli, Nükhet Kalkavan, Beşiktaşlı sporcular, genel kurul üyeleri ve çok sayıda taraftar, Amerikan Hastanesi'ne geldi.

FEYYAZ UÇAR'IN 2 ŞUBAT 2014'TE SÜLEYMAN SEBA'YA YAZDIĞI MEKTUP 
Ayda yılda bir gelirdi. Yeter de artardı bu geliş. Hepimizi karşısına alır, lafını ortaya söylerdi. Unutulmayacak sözler miydi yoksa onun sözleri mi unutulmazdı, anlamazdık. Sık değiştirmediği kahverengi ceketinin üst cebindeki mendili hep biz kirletirdik. ya akan burnumuzu ya da kaçan gollerin ardında döktüğümüz gözyaşlarımızı silerdi o mendil. Çocuktuk işte… ama büyük başkan bizi adam yerine koyar o şanlı formayı ısrarla bize giydirirdi. Adalelerimiz gözüksün diye kısa tuttuğumuz şortumuzu ve malzemeci Ahmet abimizden “ne eeedecen” deyip verdiği tozlukları giyip, çivili kramponlarımızı da yandan bağladığımızda hakikaten koca adamlar gibi dururduk. Aslında bizi adam yapan o formaydı. “Şeyini şey yaptınız” dediğinde biz neyi kastettiğini bilirdik. Lafını kısa keser, söylediğini de unutmazdı. Belki de hiçbir şeyi unutmadığı için unutulmaz olacak sayın Seba. Ekranı da pek sevmezdi. Ne önünü ne de arkasını. Onu yazmak o kadar zor ki… niye ki bu çabam? Onu altın harflerle yazan tarihten daha iyi anlatamam ki… Ben, Metin-Ali’nin Feyyaz’ı, Rıza’nın ön direk takipçisi, Şifo’nun pas duvarı, Les Ferdinand’ın çapraz koşucusu, Samet abinin kibarı ben… Seni o aramıza giren herkesten çok seviyorum ve biliyorum ki sende bu başına buyruk, inatçı evladını seviyorsun… Gitme büyük başkan sakın gitme… Çünkü ben sana gelemedim…


Beşiktaş Kulübü, Süleyman Seba'nın vefatının ardından resmi siteden açıklama yayınladı...

İşte Beşiktaş'ın açıklaması...
Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını siyah-beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlıların içinde yaşayacak... Hatıraları ise asla akıllarımızdan çıkmayacak. Süleyman Seba'nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem gönüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı. Onursal Başkanımız Süleyman Seba'nın toprağı bol, ruhu şad olsun... Tüm hakkımız kendisine helal olsun... Süleyma Seba'ya Allah'tan rahmet, tüm Beşiktaş Camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül
"Süleyman Seba; beyefendi duruşu, yapıcı ve müspet yaklaşımı, etik değerlere verdiği önem, insana ve rakiplerine duyduğu saygı, onlarla kurduğu sıcak ilişkilerle tüm spor camiasında sembol olmuş, taraflı tarafsız herkesin sevgisini kazanmış örnek bir kişilikti. Bütün hayatını Beşiktaş’a ve Türk sporuna adayan Süleyman Seba, sadece kendi kulübüne hizmet etmemiş, Türk sporuna da çok değerli katkılarda bulunmuştur. Eylemleri ve söylemleriyle sporun bir dostuk ve kardeşlik olduğunu ortaya koyan Süleyman Seba, her zaman saygıyla hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet diliyor, Beşiktaş Kulübü’ne ve tüm spor camiasına taziyelerimi iletiyorum."
BAŞBAKAN RECEP Tayyip Erdoğan
''Beşiktaş Jimnastik Kulübü Eski Başkanlarından Süleyman Seba’nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Efsane Başkan Süleyman Seba, sadece Beşiktaşlıların değil tüm Türkiye’nin sevgisini ve saygısını kazanmış, Türk futboluna çok değerli hizmetlerde bulunmuş önemli bir spor adamıdır. Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet diliyor, Beşiktaş ailesine, spor camiamıza ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.''
GALATASARAY KULÜBÜ BAŞKANI ÜNAL AYSAL
Galatasaray Camiası olarak, Beşiktaş Onursal Başkanı Süleyman Seba’yı kaybetmenin büyük hüznünü yaşıyoruz. Kendisi, Türk sporuna yaptığı hizmetler ve sportmen duruşuyla ilelebet hatırlanacaktır. Başta Beşiktaş camiası olmak üzere yakınları ve Türkiye’de farklı renklerle spora gönül vermiş milyonlara başsağlığı diliyorum.
GALATASARAY KULÜBÜ'NÜN AÇIKLAMASI
Türk sporunun ve Beşiktaş’ın unutulmaz başkanlarından, Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba’nın yaşamını yitirdiğini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. Ülkemiz, sportmenlik ve centilmenlik dendiğinde akla gelen ilk isimlerden birini, çok değerli bir spor adamını kaybetmiştir. Süleyman Seba ismi, centilmen duruşu ve Türk sporuna yaptığı katkılar ile sonsuzluğa kazınacak, her daim hatırlanacaktır. Süleyman Seba’ya Allah’tan rahmet, başta Beşiktaş Kulübü olmak üzere tüm Türk spor camiası ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.
FENERBAHÇE KULÜBÜ BAŞKANI AZİZ YILDIRIM
Değerli büyüğüm, kıymetli ağabeyim, Türk Sporu’nun temel taşı, Beşiktaş Kulübü’nün Onursal Başkanı, Süleyman Seba ağabeyimin vefatını derin ve onarılmaz bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayım. Bu siyah beyaz tarifi imkansız üzüntümüz ve kederimiz ile seni uğurlarken, özlemimizin her gün biraz daha artacağını bilerek, başta kederli ailen olmak üzere Beşiktaş camiası ve Türk Sporu’nun yeri dolmaz acılarını en kalbi duygularımla paylaşırım.
FENERBAHÇE KULÜBÜ'NÜN AÇIKLAMASI
"Beşiktaş Kulübü'nün Onursal Başkanı ve Türk sporunun büyüğü Sayın Süleyman Seba'nın vefatını derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Türk futboluna kazandırdığı değerlerle daima hatırlanacak ve hiçbir zaman unutulmayacak Sayın Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, ailesine, Beşiktaş Spor Kulübü'ne, Türk spor camiasına ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz."

Süleyman Seba'nın vefatı sosyal medyada da büyük üzüntüye neden oldu... Ayrıca NTV Spor canlı yayınına katılan Fenerbahçe Kulübü Eski Başkanı Ali Şen'in yorumu sosyal medyada en çok paylaşılan sözlerden biri oldu: "Belki zengin bir iş adamı değildi ama çok büyük itibarı vardı."

İşte Süleyman Seba'nın vefatı hakkında yapılan yorumlar ve atılan tweetlerden bazıları...
Ali Şen:Süleyman abi bi yere girdiğinde herkes ceketini iliklerdi..Zengin, iş adamı değildi belki ama çok büyük itibarı vardı. Süleyman Seba iyi insandı, hatta çok iyi insandı. Sadece Beşiktaş'ın değil tüm Türkiye'nin başı sağolsun.
Metin Tekin:
Bazı devirler böyle insanları kaybedince kapanıyor. Beşiktaş'ta maalesef bir dönem kapandı. allah rahmet eylesin. Beşiktaş camiasının başı sağolsun. Çok önemli bir dönemdi. Daha çok fazla şey söylenecek ama bugün çok konuşmak istemiyorum. En farklı yönü kişiliğiydi.
Ercan Taner:
Türk sporu büyük bir kişiliği kaybetti. Her zaman büyükle büyük küçükle küçük olan biriydi. Taraflı tarafsız herkes Süleyman ağabeyi çok seviyordu. Onun için en büyük öncelik ahlaktı. Herkese saygı gösterirdi, herkesten de saygı duydu.
Mesut Özil
"Türk futbolunun efsanesi ve Beşiktaş'ın onursal başkanı Süleyman Seba'nın ölüm haberini duymaktan dolayı çok  üzgünüm"
@hakansukur
Türk futbolunda nezaket ve centilmenliği ile efsane olan Sn.Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet dilerim.Mekanı cennet olsun.Başımız sağolsun..
?@ibrahimseten
futbol, son iyi adamını kaybetti.. nur içinde yat süleyman abi..
@_ertemsener
ne siyah ne beyaz ne sarı ne kırmızı ne lacıvert ne bordo ne mavi ne yeşil ne beyaz ACIMIZIN RENGİ YOK
@ismailer
İnsanlık, Beşiktaşlılık,başkanlık,liderlik, sporculuk,sevgi,aşk,yaşamda yeryüzüne örnek oldun ruhun şad olsun Süleyman baba
?@nejatsayman
Türkiye'nin gelmiş geçmiş en muhteşem Başkanlarından Süleyman Seba'yı kaybettik.Mekanı cennet olsun...Beşiktaş Camiasına baş sağlığı dilerim
@MeteAktas76
Çocukluğumuzun efsânelerinden, Beşiktaşlılar kadar herkesin başkanı olan Süleyman Seba da göçtü gitti :( Allah gani gani rahmet eylesin...
@aysenurafyon 
Ne diyeceğimi bilemiyorum, çok üzüldüm :( efsane başkan, mekanı cennet olsun!
@Muratozen1903
Telefonu alinca bogazim dugumlendi. Hala inanamiyorum. Ne soylenir bilemiyorum. Mekanin cennet olur insallah
@tanerkrmn
Türk futbolunun başı sağ olsun. Bir efsane daha kanatlandı.

Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın hayatını kaybetmesinden sonra Fenerbahçe Kulübü Televizyonu, Galatasaray Kulübü Televizyonu ve Bursaspor Kulübü Televizyonu da yayınlarını keserek Süleyman Seba belgeseli yayınladılar...

Türk futbolunun en önemli değerlerinden biri olan Süleyman Seba'nın hayatını kaybetmesi sadece Beşiktaş Kulübü değil tüm Türkiye'yi yasa boğdu.
Siyah beyazlı kulübün ezeli rakipleri GalatasarayBursaspor ve Fenerbahçe de kulüp kanallarındaki yayınları keserek taziye mesajları verip Süleyman Seba belgeseli yayınladı.
SÜLEYMAN SEBA...
Süleyman Seba (d. 5 Nisan 1926, HendekSakarya; ö. 13 Ağustos 2014 İstanbul), Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1984 ile 2000 yılları arasında kesintisiz başkanlığını yapan Türk spor adamı ve yönetici. Hakkı Yeten ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün iki onursal başkanından biridir. Uzun süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 13 Ağustos 2014 akşamı saat 21.00 sularında vefat etmiştir.
5 Nisan 1926 tarihinde Hendek'te doğan Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya'da okuduktan sonra liseyi okumak için İstanbul'a geldi. İki yıl Galatasaray Lisesi'nde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne geçti. Mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi'nin futbol takımında futbola başladı. Lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı'na girdi. Beşiktaş'ta oynadığı sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne başlamasına rağmen eğitimine devam etmedi.
Seba, 1946'da Refik Osman Top döneminde A takıma yükseldi. 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olanFenerbahçe derbisiyle çıktı. 4-3 yenildikleri maçta bir gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atmıştı. O sezon Millî Küme'de şampiyonluk yaşayarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı.
1947-48 sezonu Seba'nın geçirdiği en etkili sezondu. Sezona Başbakanlık Kupası'yla başlasalar da Seba o maçta forma şansı bulamamıştı. Ancak İstanbul Ligi'nde 14 maçta 8 gol atıp, takımının en golcü ikinci ismiydi. Ancak İstanbul ikincisi olmuşlardı.
1949-50 sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandı. 14 maçın hepsinde forma giyen Seba, bir gol atmıştı. Bu sezondan sonra 1950-51 ve İstanbul Profesyonel Ligi adına geçiş yapılan 1951-52 sezonunda da forma şansı buldu. Ancak 1951-52 sezonunda sakatlığı nedeniyle sadece 3 maç forma giyebilmişti. 1952-53 sezonunda da 9 maçta forma giyip 2 gol kaydetti. 1954'de 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bıraktı.
1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılışı sebebiyle Beşiktaş ile İsveç'in AIK takımı yapılan maçta bu stattaki ilk golü atarak tarihe geçti. 1950'de Beşiktaş'ın ABD turnesinde de yer aldı.
Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı nedeniyle sadece 15 Mayıs 1952'de Yunanistan karşısında Türkiye Milli Futbol Takımı forması giydi. Türkiye'nin 1-0 kaybettiği maçın önemi Futbol Federasyonu'nun Milli Takımı temsil etme hakkını Beşiktaş'a vermiş olmasıydı.
1957'de Beşiktaş'a üye oldu. Altı sene sonra 1963'de ilk kez yönetim kurulunda yer aldı. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yöneticilik yaptı. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya'dan yönetimi devraldığı başkanlık görevini 2000 yılına kadar devam ettirdi.
16 yıl süren Başkanlığı boyunca 8 kongrede rakiplerine sürekli üstünlük sağladı. Süleyman Seba başkanlığı döneminde kazanılan kupalar şu şekildedir:
Bu başarılar dışında istikrarlı bir şekilde başarıyı daim kılarak şampiyon olmadığı sezonlarda dahi futbol kulübü her zaman ilk iki içinde yer aldı. Futbol takımının altın dönemini yaşadığı bu dönemde Süleyman Seba'ya gelen eleştiri, amatör branşlara aynı ilgiyi göstermemesi olmuştur.
Sportif başarılar dışında 1980'lerin başında maddi yönden son derece sıkıntılı olan kulübü yönetimi boyunca tesis zengini ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline gelmiştir. Seba döneminde Akaretler'deki BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadı da, 1998'de 49 yıllığına Beşiktaş'a devredildi.
Beşiktaş'a büyük hizmetlerde bulunan Seba, 1999-2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili seçilmiştir. Bu kongrede kongre üyeleri oybirliği ile Hakkı Yeten'den sonra Beşiktaş'ın ikinci onursal başkanı olarak Süleymen Seba'yı seçmiştir.
Başkanlığı bıraktığı 2000 yılında anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi.
Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev yaptı.13 Ağustos 2014 tarihinde bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü hastanede, 88 yaşında hayatını kaybetti.

Business News