HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Mahkemenin yayın yasağını reddediyoruz: İşte Muammer Güler ifade tutanakları!

TBMM Soruşturma Komisyonu’na ifade veren eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Rıza Sarraf ve oğlu  Güler’in izlenip izlenmediği konusund...

TBMM Soruşturma Komisyonu’na ifade veren eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, Rıza Sarraf ve oğlu  Güler’in izlenip izlenmediği konusunda Emniyet istihbarata talimat verdiği iddiasıyla ilgili olarak “DHKP-C’den tehdit mektubu aldım. Çocuklarımın güvenliğinden endişe ettim, istihbarata çocuklarımın izlenip izlenmediklerinin tespiti için talimat verdim” dedi. Rıza Sarraf’la bir akrabaları aracılığıyla tanıştığını anlatan Güler, “Görüşmeden önce sordum, soruşturdum, araştırma yaptım. Problemli birisi olmadığına kanaat getirdim” dedi. Güler, Sarraf hakkında haber yapılmaması için devreye girdiği iddası üzerine ilgili gazetenin yetkilisi Fatih Karaca’yı aradığını söyledi. 4 eski bakanın rüşvet aldığı iddiasıyla kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu, TBMM Soruşturma Komisyonu’na, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın ardından dün de eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ifade verdi. Edinilen bilgiye göre, Güler, dosyada yer alan tapeleri “Bazıları montajlanmış, bazıları cımbızlanmış, yasal değil. Bir bakan takip edilemez” diyerek birçok soruya yanıt vermezken, Aralık soruşturmasını “darbe girişimi, kumpas, komplo” olarak nitelendirdi.Komisyonda, zaman zaman Güler ile Başkan Hakkı Köylü arasında gerilim yaşandığı öğrenildi.

Sarraf’a referans mektubu verdim
İki avukatla komisyona gelen Güler, Rıza Sarraf’a verdiği Çin’deki bankalarla kredi sorununu çözmesi
için referans mektubu için “Bize böyle talepler gelir, milletvekillerine de gelir. Hangi işadamı bize gelse
biz yardımcı oluruz” dedi. Sarraf’ın akrabalarının Türk vatandaşlığına geçirilmesi konusunda “Bakanlığım döneminde 30’u İranlı 700 kişi Türk vatandaşlığına geçti. Bu sayı daha önceki daha fazlaydı. Bunları menfaat karşılığı yapmadım” ifadesini kullandı. Sarraf’a trafikte geçiş üstünlüğü sağlanması ve koruma tahsisiyle ilgili de Güler, bu konunun valiliğin yetkisinde olduğunu, normal prosedürler içinde böyle bir kolaylığın sağlanabileceğini sağlanabileceğini belirterek, “Benim bir şey yapmama gerek yok, normal prosedür” dedi.

‘Oğlumla ilgili yazılı yanıt vereyim’
Güler, Komisyon Başkanı Köylü’nün oğlu Barış Güler’in mal varlığıyla ilgili sorusu üzerine, oğlunun İngilizce ve Rusça bilen başarılı bir genç girişimci olduğunu söyledi. Güler, Sarraf’a ayda 30 bin dolar karşılığı danışmanlık yaptığının anımsatılması üzerine “Sözleşmeleri bilmiyorum, inceleyip yazılı olarak yanıt vereyim” dedi. Oğluyla ilgili soruların sürmesi üzerine Güler, “37 yaşındaki adamı her gün takip mi edeceğim” dedi.

‘Fatih Karaca’yı aradım’
Sarraf hakkında altın kaçakçılığı konusunda haber yapılmaması için devreye girdiği iddiasının anımsatılması üzerine Güler, “Fatih Karaca’yı aradım. Bu mesele nedir, ne değildir diye sordum. Karaca da ‘Merak etmeyin, biz bakmadan haberi yayımlamayız zaten’ dedi” biçiminde konuştu.

‘Tehdit mektubu almıştım’
Eski Emniyet Amiri Orhan İnce’nin sürgün edilmesi ve meslekten ihracı konusunda
bir dahlinin olup olmadığı sorusu üzerine Güler, “Hakkında şikâyetler vardı. Böyle bir sonuçla karşılaşması normal. Ama bunun kararını ben vermedim” ifadesini kullandı. Bazı milletvekillerinin tapelerde Barış Güler ve Rıza Sarraf’ın takip edildiklerinden şüphe etmeleri üzerine oğlunun kendisinden yardım istediğinin anımsatılarak, Emniyet istihbarata oğlunu takip eden polislerin takip
edilmesi için talimat verip vermediğini sormaları üzerine Güler, komisyonda DHKPC’nin kendisine yönelik tehdit mektubunu okudu. Güler, “Bende bir belge var. DHKPC’den ‘Siz milletin canını acıtırsanız biz de sizin canınızı yakarız’ diye tehdit içerikli bir mektup gelmişti” dedi. Komisyon Başkanı Köylü’nün “Ne alakası var” sorusu üzerine Güler, “Çocuklarımın güvenliğiyle ilgili endişe ettim. İstihbarata onları izleyen olup olmadığına bakın dedim” dedi.

Business News