HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

301 işçi yetmedi!: Katillere Amasya’da termik santral izni!

EPDK, Soma’da 301 işçiye mezar olan madenin sahibi Soma Holding’e Amasya’da termik santral kurması için ön lisansını verdi Soma’da 301...

EPDK, Soma’da 301 işçiye mezar olan madenin sahibi Soma Holding’e Amasya’da termik santral kurması için ön lisansını verdi
Soma’da 301 maden işçisinin ölümünde önlemler almayarak başlıca sorumlulardan olan ocağın işletmecisi Soma Holding, katliamın üzerinden henüz bir yıl bile geçmeden Amasya’da termik santral projesine müdahil oldu. Holdinge bağlı Gürmin Enerji Madencilik’in termik santral başvurusuna devletten de onay çıktı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), yaptığı inceleme ve TEİAŞ’ın olumlu görüş vermesi üzerine şirkete 18 Aralık 2017’ye kadar geçerli olmak üzere ön lisans verdi.
Soma Holding’in termik santral projesi için 2017’ye kadar aldığı ön lisans başvurusu, üretimin başlamasının da ilk adımı. Şirket, 2017’ye kadar imar planının onaylanması, ön proje onayı, bağlantı ve sistem kullanma anlaşmaları için başvuru gibi aşamaları geçecek. “ÇED olumlu” kararı da çıkarsa şirket üretim lisans başvurusu yapabilecek.
Firma aynı, işkolu aynı, iktidar aynı
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, TBMM’de bulunan tasarıda iş kazası geçmişi olan şirketleri kamu ihalelerinden men edilmesinin düzenlendiğini hatırlattı. Şirketlerin iş kazalarında kendi işkollarından, Soma gibi büyük boyutlu katliamlarda ise tüm işkollarından ömür boyu men edilmesini önerdiklerini söyleyen Özel, “Einstein’ın da dediği gibi, aynı şeyleri tekrar tekrar yapıp farklı sonuçlar beklemek ahmaklıktır. Firma aynı, işkolu aynı, iktidar aynı” dedi.
Soma Holding, katliamdan yaklaşık bir yıl önce, 15 Mayıs 2013’te Yeni Çeltek Maden İşletmesi’nden rödovans karşılığı termik santral sahasını almıştı. Alanda Merzifon ve Suluova arasında 300 megavatlık kömürle çalışan bir termik santral kurulması öngörülüyor.

Business News