HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Emek ve meslek örgütleri: 1 Mayıs’ta Taksim’deyiz

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB düzenledikleri ortak basın toplantısıyla 1 Mayıs çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Emek ve meslek örgütle...


DİSK, KESK, TMMOB ve TTB düzenledikleri ortak basın toplantısıyla 1 Mayıs çalışmalarına başladıklarını duyurdu. Emek ve meslek örgütleri adına açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, 1 Mayıs’ı Taksim’de, işçilerin yaşamını yitirdiği 1 Mayıs alanında kutlanacağını duyurarak dayanışma çağrısı yaptı
İşçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs için çalışmalar başladı. DİSK, KESK, TMMOB, TTB tarafından yapılan ortak açıklamada 1 Mayıs’ın “insanca yaşanacak ücret, çalışma koşulları, barış, demokrasi ve özgürlük” talebiyle tüm kentlerde ve birlikte kutlanacağı bildirildi. Açıklamada İstanbul’da 1 Mayıs’ın Taksim’de kutlamak istediklerini belirterek, “Dört örgütün genel başkanları olarak, İçişleri Bakanı ile görüşme talebimizi bugün kendilerine ilettik. Umarım bu adımımızın karşılığını alırız” dedi.
Şişli’deki DİSK Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplansında DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve TTB Merkez Konseyi Üyesi Hüseyin Demirdizen katıldı. Toplantıda konuşan Kani Beko, 1 Mayıs’ı tüm sendikalarla birlikte Taksim’de kutlamayı istediklerini, kutlamalarda Türk-İş ve Hak-İş’in de olmasını istediklerini belirterek, “Ancak biz bir araya geldiğimizde sanıyorum Türk-İş daha önce Zonguldak’ta, Hak-İş de Konya’da kutlama kararı almış” dedi.
Kaybettiğimiz işçiler anısına saygı için Taksim’de olmak istiyoruz
4 örgüt adına hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Kani Beko, 1 Mayıs hazırlıklarının devam ettiğini dile getirerek, 1 Mayıs günü Türkiye’nin tüm kent merkezlerinde meydanların işçi sınıfıyla buluşacağını belirtti. Türkiye’de işçi sınıfının “kâr amacı güden anonim şirketin kölesi değil demokratik ülkenin özgür yurttaşları” olduğunu söyleyen Beko, “İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret için, sosyal haklarımız için, grev, toplu sözleşme hakkımız için, 1 Mayıs’ta söyleyecek sözümüz, büyütecek umudumuz olduğu için 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı’nda olmak istiyoruz” dedi.
1 Mayıs Taksim alanındaki ısrarın basit teknik bir tercih olmadığına dikkat çeken Beko, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın işçilerin Anayasal hakkı olduğuna vurgu yaparak, “Taksim Meydanı’nda işçi arkadaşlarımız kontgerilla tarafından vurularak yaşamını yitirdi. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızın anısına 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak istiyoruz” diye konuştu.
Mücadele sonucu bedel ödenerek 1 Mayıs’ın resmi tatil olduğunu belirten Beko, şöyle devam etti: “1 Mayıs’ta emeğe ve onun taleplerine saygı gösterilsin istiyoruz. Hukuka saygı için Taksim’de olmak istiyoruz. bu talebimiz yüzünden çok bedeller ödedik. Ancak tüm mahkemelerden beraat ettik. En son 2014 1 Mayıs’ı ile ilgili dava sonucunda ‘işçileri 1 Mayıs için Taksim’e çağırmak suç değildir’ dendi. Öte yandan 1 Mayıs’ta Taksim yasağıyla ilgili hükümet Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum oldu. Ulusal ve uluslar arası mahkeme kararlarına saygı gösterilmesi talebiyle 1 Mayıs’ta Taksim’de olmak istiyoruz.”
Bakanla görüşme talebi
İşçilerin, kamu emekçilerinin emeği ile geçinen herkesin en temel anayasal hakları ayaklar altına alındığını, sendikalı olmanın en yaygın işten çıkarma gerekçesi haline geldiğini dile getiren Beko, “Taşeron işçilere kadro hakkı veren mahkeme kararları ayrım yapılmaksızın uygulanması gerekirken ülkeyi yönetenler bu kararlara uymuyorlar. Haklarımıza saygı gösterilmesini istediğimiz için 1 Mayıs’ta Taksim’de buluşma çağrısı yapıyoruz” dedi.
1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için İçişleri Bakanı ile görüşme talep ettiklerini belirten Beko, “Umarız bu adımımızın karşılığını alırız. 1 Mayıs hukuk dışı, vicdansız bir yasak inadıyla İstanbul halkına ve işçilere zehir edilmesin” dedi.
Umut işçi sınıfında
7 Haziran’da yapılacak genel seçimleri hatırlatan Beko, şöyle devam etti: “Türkiye seçimlere giderken toplumu gererek, oy toplama hesaplarına karşı biz karanfillerimizi kuşanacağız. Ötekileştirici nefret söylemlerine karşı şarkılarımızla, türkülerimizle emeğin umutlu davasında bütünleşeceğiz. Kardeşlik türkülerini söyleyeceğiz. Yağmanın, talanın değil, eşitliğin, savaşın değil barışın, baskıların değil özgürlüğün, karanlığın değil aydınlığın, ayrımcılığın değil kardeşliğin, yalanın değil hakikatin egemen olduğu bir ülke için umut işçi sınıfında, umut emekte” diye konuştu.
Dayanışma çağrısı
DİSK, KESK, TMMOB ve TBB’nin Türkiye’deki emek meslek örgütleri ve emekten yana siyasi partilerle de görüşmeler yapıldığını ifade eden Beko, 1 Mayıs’ı emek örgütleri ve emekten yana duran siyasi partilerle birlikte örgütleyeceklerini söyledi. Beko, “Başta İstanbul’da Taksim alanı olmak üzere Türkiye’nin tüm illerinde emek taleplerimizi 1 Mayıs meydanlarında haykırmak için DİSK, KESK, TMMOB, TTB olarak tüm emek ve meslek örgütleri, siyasi çevreleri demokratik kitle örgütlerini omuz omuza birlikte olmaya çağırıyoruz” dedi.
Sıkı yönetim yasası istemiyoruz
Gazetecilerin sorularını cevaplayan Beko, Meclis’ten geçen İç Güvenlik Yasa Tasarısı’yla ilgili görüşlerini de şöyle dile getirdi: “İç güvenlik yasasına ihtiyaç yok. Molotof kokteylinden bahsediyorlar. Mersin’de çocuklar molotof kokteyli attığından dolayı ömür boyu hapis cezası verdiler. Demek ki yasada bir açıklık yok. Türkiye’de önümüzdeki dönemde adı belli olmayan bir sıkıyönetim ilan edilmesini istemiyoruz. Türkiye’nin açık cezaevine dönmesini istemiyoruz. Yargıç, hakim, savcıların bilgisi dışında polislere bu kadar fazla yetki verilmesi bize göre doğru değil. İhtiyacımız olan işçi sağlığı ve işçi güvenliği yasasıdır.”

Business News