HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Bitmeyen Senfoni... Piri Mehmet Paşa Camii restorasyonu (FOTO HABER)

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 2013 Mart’ında restorasyon çalışmaları başlatılan ve 30 Kasım 2014 tarihinde söz konusu restorasyonun ta...


İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 2013 Mart’ında restorasyon çalışmaları başlatılan ve 30 Kasım 2014 tarihinde söz konusu restorasyonun tamamlanacağı bildirilen ve de bu bilgilerin de yer aldığı tabelanın prosedür gereği girişe asıldığı Piri Mehmet Paşa camii, restorasyonun bitiş tarihi olarak belirtilen tarihin üzerinden 1 yıl geçmiş olmasına karşın, çalışmalar bir türlü tamamlanamadığı için hala ibadete açılamadı.

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından 7 Milyon 340 bin 660 TL'lik bütçe ile restorasyonuna başlanan tarihi camideki söz konusu restorasyon çalışmaları, bu çalışmaların bitiş tarihi olarak belirtilen 30 Kasım 2014 tarihinin üzerinden 1 tam yıl geçmiş olmasına rağmen hala sonuçlandırılamadı. 


Çalışmaların bir türlü tamamlanamamış olmasını ödeneksizliğe bağlayan ilgililer, restorasyon çalışmalarını büyük bir tantanayla sahiplenen iktidar partisinin ilçedeki temsilcilerinin büyük gecikme söz konusu olunca ortalıkta görünmediklerini belirttiler.

Cami, restorasyon çalışmaları boyunca ibadete kapatıldığı için, daha önce otopark olarak kullanılan alanda geçici olarak kurulan mescitte ibadet etmek zorunda bırakılan vatandaşlar, gecikmeden en çok şikayet edenlerin başında geliyorlar. Adeta derme çatma bir yapı olarak vatandaşların ibadet ihtiyacını karşılamaya çalışan mescit, sahip olduğu koşullar nedeniyle birçok sıkıntının yaşanmasına da yol açıyor.


Geçtiğimiz günlerde, daha önceden yıkılıp tekrar inşa edilen minaresindeki iskelenin sökümüne başlanan camide, söz konusu söküm çalışmaları bile oldukça yavaş devam ediyor.
İlçe müftülüğünün gelişmeler karşısında suskunluğa bürünmesi ve bilgi vermekten kaçınması, restorasyon çalışmalarının ne zaman tamamlanacağı noktasında ortaya çıkan kuşkuların daha da artmasına neden oluyor.

En son, Kasım 2014 tarihinde, çalışmaların tamamlanabilmesi için yüklenici firmanın 6 aylık ek süre talebinin de restorasyonun son bulması için yetmediği bilinen Piri Mehmet Paşa camiinin tadilatının hangi tarihte sona ereceği tam olarak bilinmiyor.


Akın İnşaat Mermer Limited Şirketi tarafından yürütülen restorasyon işlemlerinde tadilat süresi yüklenici firma tarafından 610 gün olarak belirlenmişti. Kasım 2014’te yüzde 90’ının tamamlandığı beyan edilen restorasyon çalışmaları için kalan yüzde 10’luk kısmın 1 yıl daha geçmiş olmasına karşın henüz bitirilmemiş olması, söz konusu firma ile İl Özel İdaresi arasındaki ilişkiler noktasında ortaya çıkan kuşkuları iyice artırdı.

Bu arada, Silivri Belediyesi tarafından cami bahçesinde yapılan zemin düzenleme çalışmaları sırasında, caminin arka kapısının üst kısmındaki kemerin belediyeye ait bir kamyon tarafından çarpma sonucu yıkılmış olması ve yıkıldığı günden bu yana onarılmaması da hala akıllarda.


Öte yandan, restorasyon çalışmasının sonuçlarından endişe duymak, mevcut iktidarın restorasyon anlayışı nedeniyle sürekli canlılığını koruyor. Tarihi yapıların ruhunu, özelliklerini ve dokusunu koruma endişesini barındırmayan söz konusu anlayış, yıkıp yeniden yapmak ve güya güzelleştirmek gibi oldukça ilkel bir mantığa dayandırıldığı için tam da bu noktada, Piri Mehmet Paşa camii restorasyonunun da vatandaşları benzer kaygılara sürüklediğini belirtmek gerekiyor. Nitekim vatandaşların büyük bölümü, yaklaşık 485 yıllık bu yapının adeta yerle bir edildiğini, yerineyse 2015 model bir cami inşa edildiğini belirtiyor. Özellikle caminin bulunduğu bölgede ikamet edenler, restorasyon çalışmaları boyunca, içeriden çıkarılan moloz ve hafriyatın haddi hesabı olmadığını söyleyerek herkeste yer eden bu düşünceyi güçlendiriyorlar.


7 Milyon 340 bin 660 TL'lik dev bir bütçe ile tarihinde ilk defa bu kadar  kapsamlı bir restorasyona tabi tutulan Silivri'nin en eski tarihi camisi Piri Mehmet Paşa Camisinin tarihçesi ve özellikleri ise kısaca şu şekilde:


Yavuz Sultan Selim'in son, Kanuni Sultan Süleyman'ın ilk sadrazamı olan Piri Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı. Emekliliği döneminde Silivri, Celaliye Çiftliği'nde yaşayan Piri Mehmet Paşa, Silivri dışında İstanbul'da da çeşitli eserler yaptırdı. Cami üzerinde yer alan kitabede 937 Hicri, 1530-1531M. Tarihlerinde yapıldığı belirlenmiştir. Kanatlı camilerin plan şemasına benzeyen cami, mukarnas tromplu 12m. çapın da bir kubbe ile örtülmektedir. İbadet mekânı önünde beş kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. 1179 Hicri (1765M.) tarihli tamir kitabesinde bugünkü Barok minarenin yapıldığı belirtilmiştir. Cami, 1961 yılında kapsamlı bir onarımdan geçirilmiştir. Şadırvanın onaltı köşeli çatısı yıkılmış, yerinde 1970'li yıllarda yapılan sekiz mermer ayaklı örtü bulunmaktadır. (HAYRİ GÜNEL)





Business News