Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

CİZRE'DE BİR KADIN, NUSAYBİN'DE BİR ERKEK YURTTAŞ ÖLDÜRÜLDÜ!

Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre, Silopi ve Nusaybin’de polis ve asker saldırıları devam ederken, halkın direnişi de sürüyor. Cizre’de i...


Sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cizre, Silopi ve Nusaybin’de polis ve asker saldırıları devam ederken, halkın direnişi de sürüyor. Cizre’de iki çocuk annesi bir kadın katledilirken, Nusaybin’de de bir kişi hayatını kaybetti.
Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçeleri ile Mardin Nusaybin’de sokağa çıkma yasağı sürüyor. Silopi ve Cizre’de gün boyu asker saldırıları devam ederken, Cizre’de iki çocuk annesi bir kadın katledildi. Silopi’de askerlerin saldırısına karşı halkın tankların üzerine yürümesi ablukayı kırarken, Nusaybin’de de polis saldırıları direnişle püskürtüldü. Diyarbakır Bağlar’da saldırıları protesto eden halkın üzerine ateş açan polisler bir kişiyi vurarak ağır yaraladı.

Cizre’de bir kadın katledildi

Cizre’de havanın kararmasıyla birlikte tepelere ve çevre yollara konuşlanan tanklardan mahallelere gün boyu yapılan top atışları yoğunlaşırken, Cudi Mahallesi’nde 2 çocuk annesi 30 yaşındaki Hediye Şen isimli bir kadın katledildi. Cudi Mahallesi’de tankların konuşlandırıldığı ve top atışlarının yoğun yapıldığı Cafer Sadık tepesine yakın olan evine yönelik saldırıda Şen, özel harekat timleri tarafından katledildi.

Elektriklerin kesildiği Yasef, Cudi ve Nur mahallerinde yoğunlaştırılan top atışlarının yanı sıra aydınlatma fişekleri atılarak ağır silahlarla tarama yapılıyor. Nur Mahallesi’nde Botaş Caddesi ve Girê Evinê üzerinden, Cudi Mahallesi’nde Cafer Sadık Tepesi ve Yafes Mahallesi’nde ise çevre yolu, Yeniköy civarı ve Serbanê Cirf Tepesi’ne yerleşen tank ve zırhlı araçlardan mahalle içlerine saldırılar araklıksız sürüyor. Ağır silahlarla mahallelere yönelik taramalar da sürerken Cudi Taziye Evi taranıyor.

Elektriklerin kesilmesi üzerine karanlığa gömülen ilçede yurttaşlar sokaklarda ateşler yakarak ısınmaya ve çevreyi aydınlatmaya çalışıyor. Tüm yoğun saldırılara rağmen yurttaşların sokaklarda direnişi devam ediyor.

Silopi’de direniş ablukayı kırdı

Silopi’de sabah saatlerinden itibaren mahallelere tanklarla girmek isteyen askerler, halkın direnişi nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı. Direnişin sürdüğü Başak ve Barbaros mahallelerine yakın olan Alihems bölgesine konuşlanan ve oradan mahalleyi bombalayan tank ve askeri araçlar önünde halkın bedenini siper etmesi nedeniyle askerler bölgeden uzaklaşmak zorunda kalırken, alan halkın denetimine geçti.

Tank ve kobra diye tabir edilen askeri aracın üzerlerine ateş açmasına rağmen yüzlerce sivil yurttaşın tankların üzerine yürümesi ardından tanklar bulundukları alanı terk etti, alan halkın kontrolüne geçti.

Tankların Alihems bölgesinden çekilmesinin ardından halk burada nöbet eylemine başladı. Askerlerin zaman zaman zırhlı araçlarla halkın etrafında devriye gezdiği görüldü.

Beldelerde de sokağa çıkma yasağı

Ayrıca Silopi’de korucuların yoğunlukta yaşadığı Çalışkan ve Görümlü beldelerinde, saat 23.00’dan itibaren geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Valilikten herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen, yasak cami hoparlörlerinden duyuruldu. Başverimli Beldesi’nde ise sokağa çıkma yasağı olmamasına rağmen Hac Konaklama Tesisleri’nde konumlanan ve beldede zırhlı araçlarla tur atan polisler, yurttaşların sokağa çıkmaması yönünde tehditler savurdu. Polis tehditlere kulak asmayan yurttaşların üzerine gaz bombaları ile saldırdı.

Nusaybin’de saldırılara karşı "özsavunma"

Nusaybin’in Dicle, Fırat, Yenişehir ve Abdulkadirpaşa mahallelerine yönelik yasak ve saldırı devam ederken, Zeynel Abidin ve Kışla mahallelerinde ise halk barikatlar arkasında mahallelerini saldırılardan korumak için nöbete geçti. Polis, iki mahalleyi birbirine bağlayan Önder Caddesi’ni çok sayıda zırhlı araç ile kuşatarak, gerçek mermi ve gaz bombalarıyla halka saldırdı. Polisin saldırılarına karşı özsavunmaya geçen halk, taşlarla karşılık verdi. Halkın direnişi karşısında polisler geri çekilmek zorunda kaldı.

Önder Caddesi’nde polisin yoğun kullandığı gaz bombası nedeniyle evinde oturan HDP Nusaybin İlçe Yöneticisi Ali Yıldırım (74) fenalaştı. Yıldırım, çevredeki yurttaşlar ve partililer tarafından ambulansla Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastaneye kaldırılan Yıldırım, yapılan tedavinin ardından taburcu edildi.

Bir kişi katledildi, bir çocuk yaralı

Selahattin Eyubi ve Yeni Turan mahallelerini birbirine bağlayan Sakarya Caddesi’nde polis, ateş yakan çocukları yayılım ateşine tuttu. Polislerin yasak dahilinde olmayan caddenin başında zırlı araçlardan caddeyi taradığı belirtildi. Saldırı sonucunda çalıştığı Beyaz Su Fabrikası’ndan evine giden Rojavalı Hüseyin Ahmet adlı yurttaş karnından, 12 yaşındaki İbrahim Bulca adlı çocuk da bacağından yaralandı.
Yaralılar Nusaybin Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yapılan tüm müdahalelere rağmen Ahmet, kurtarılamayarak yaşamını yitirdi. Tedavisi süren Bulca’nın ise hayati tehlikesi olmadığı öğrenildi. Yaşamını yitiren Ahmet’in evli ve çocuklarının olduğu belirtilirken, olay sonrası polis hastaneyi ablukaya aldı.

Diyarbakır’da bir kişi ağır yaralandı

Sokağa çıkma yasaklarını ve saldırıları protesto eden Diyarbakır halkının gün boyu süren direnişi akşam saatlerinde de devam etti. Bağlar ilçesinde Gürsel Caddesi üzerindeki yurttaşların üzerine ateş eden özel harekat timleri, 27 yaşındaki Muhammet Aktagan isimli bir genci ağır yaraladı. Karnına isabet eden kurşunla ağır yaralanan Aktagan, çevredeki yurttaşlar tarafından Özel Bağlar Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradaki ilk müdahalenin ardından Aktagan, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Alınan bilgilere göre, Aktagan’ın hayati tehlikesi bulunuyor.


Öte yandan akşam saatlerinde Şerdil Cengiz ve Şiyar Salman’ın özel harekat timleri tarafından katledildiği Kaynartepe Mahallesi, çok sayıda zırhlı ve Ford Ranger araçlarla abluka altına alındı. Koşuyolu Parkı civarındaki yolları kapatan özel harekat timleri, yurttaşların geçişine izin vermezken, yurttaşların sokaklardan ayrılması yönünde baskı yapıldığı belirtildi. Mahalle aralarına giren özel harekat timleri etrafa rast gele gaz bombası atarken, yine gerçek mermilerle etrafa ateş açtığı belirtildi. Durumu protesto eden yurttaşlar Nukhet Coşkun Caddesi üzerinde bir araya gelerek ablukayı protesto etti. SENDİKA.ORG - DİHA - EVRENSEL

Hiç yorum yok