İlber Ortaylı’dan laikliğe ‘savaş açan’ Görmez’e kapak: Bu konu seni aşar!

Sekülerizmin dünyayı topyekun bir savaşın içine soktuğunu savunan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in bulunduğu konum itibariyle bu tartışmayı yürütmeyeceğini dile getiren tarihçi İlber Ortaylı, “Şu an bir memur çünkü. Onun statüsünü aşan bir konu. Bunları konuşması çok yanlış” dedi.
Bir dini cemaatin görevini üstlenemez
Sosyal medyada tartışma yaratan bu görüşlerine ilişkin Çağdaş Ses’ten Erman Çimen’in sorularını yanıtlayan tarihçi İlber Ortaylı, “Diyanet İşleri Başkanı’nın bu şekilde demeçler vermesini fevkalade mahzurlu buluyorum. Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı bir ruhani makamın, bir dini cemaatin fonksiyonunu ve görevini üstlenemez. Yani bu gibi konularda bu statüde açıklama yapması çok yanlış” diye konuştu.
Şu an bir memur
Görmez’in ‘doğrudan doğruya bir din işleri veren bir kurumun başında bir devlet memuru’ olduğunu vurgulayan Ortaylı, “Daha evvel üniversitede iken kendisinin hiç böyle bir yazısını da okumadım. Biraz sabrederse daha sonra yazabilir. Tartışılabilecek bir konu ama Diyanet Başkanı olarak değil. Şu an bir memur çünkü. Onun statüsünü aşan bir konu” ifadelerini kullandı.
Görmez ne demişti?
Görmez, ABD Başkanı Barack Obama’nın Özel Temsilcisi Şerik Zafer ve beraberindeki heyeti kabulünde, toplumda dini meselelerden ziyade dünya hayatına odaklanılmasını savunan sekülerizm anlayışı hakkında, “Fransız ihtilaliyle birlikte insanlık başka bir arayış içine girdi. Dinlerin dışında daha seküler bir dünya kurmayı tasarladı. Fakat sekülerizm dinlerden kaynaklanan şiddeti de geride bırakarak dünyayı topyekun bir savaşın içine soktu” demişti.
Blogger tarafından desteklenmektedir.