EN YENİLER

HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Kadınların omuzlarında uğurlandılar... (FOTO HABER)

İstanbul Gaziosmanpaşa’da polis tarafından öldürülen Yeliz Erbay ve Şirin Öter bugün Gazi Mahallesi’nde düzenlenen cenaze töreniyle kadınlar...

İstanbul Gaziosmanpaşa’da polis tarafından öldürülen Yeliz Erbay ve Şirin Öter bugün Gazi Mahallesi’nde düzenlenen cenaze töreniyle kadınların omzunda uğurlandı
İstanbul’da Gaziosmanpaşa’ya bağlı Karadeniz Mahallesi’nde dün öldürülen Yeliz Erbay ve Şirin Öter için bugün (23 Aralık) Gazi Cemevi’nde binlerce kişinin katılımıyla tören düzenlendi.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekili Garo Paylan, ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, SKM, YDK, KJA ve demokratik kitle örgütlerinin katıldığı törende kadınların tabutları kızıl bayraklar ile sarılırken, yürüyüşte katledilen kadınların fotoğrafları taşındı.
Erbay ve Öter’in cenazesi alkış, zılgıt ve “Şehit namirin” sloganları eşliğinde kadınlar tarafından omuzlanarak mezarlığa doğru yürüyüşe geçildi. “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Katil devlet hesap verecek”, “Komünist kadınlar ölümsüzdür” sloganları eşliğinde yapılan yürüyüşe kısa bir ara verilerek, Erbay ve Öter’in mücadeleleri anlatıldı.
‘O Saray’ı yerle bir edeceğiz’
SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, Saray’ın güçlerinin kadınları katletmeye deva ettiğine dikkat çekerek, “Biz o sarayı başlarına yıkacağız. O Saray’ı yerle bir edeceğiz. Yeliz ve Şirin yoldaşımıza söz veriyoruz ki sosyalist kavgamızda yüz binlerce Yeliz ve Şirin olacağız” dedi.
‘Bu diktatörlük kadınları katletmeyi sürdürüyor’
Çelebi’nin ardından konuşan ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy, “Bu kadınlar ki o polis kuşatmasında direndikçe güzelleşen ve güzelleştikçe yolumuzu aydınlatan kadınlardı. Şirin’i Gazi’nin kadınları çok iyi tanıyor. Birlikte afiş astınız, eylemlere gittiniz. Dersim’in asi kızını size uzun uzun anlatmayacağım. Ama Yeliz’i anlatacağım. Yeliz, efeler diyarının direnişçi geleneğini, İstanbul’un varoşlarına taşıdı” diye konuştu. AKP’nin Kürdistan’da katliamlarla can almaya devam ettiğini hatırlatan Ulusoy, “Katliam yapmadığı, can almadığı neredeyse tek bir saat kalmadı. Bu diktatörlük batıda da katliamlara karşı ‘dur’ diyecek, halkların mücadelesini örecek kadınları katletmeyle öne çıkıyor. İşte Yeliz ve Şirin’in katledişi bu politikaların ürünüdür” diye konuştu.
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise 2 sosyalist kadının şahadetinin ölümsüzlük olduğuna vurgu yaparak, “Nasıl ki onların taşıdığı o özgürlük bayrağı elden el dolaştıysa Yeliz ve Şirin’in direniş bayrağı hepimizin üzerinde kadınların elinde dalgalanan bir bayrak olacak” diye konuştu.
‘Kadınlar bu hizayı bozacak’
AKP’nin hak, hukuk, eşitlik, özgürlük ve adalet olmadan sadece canlı cenaze gibi dolaşan, kendine itaat eden bir toplum yaratmak istediğini kaydeden Yüksekdağ, “İstiyorlar ki milyonlar karşılarında hizaya dizilsin. Kimileri iktidarın karanlık fikrilerinin etkisi altında olabilir ama bu hizayı bozanlar oldu ve olacak. En başta da kadınlar bozacak bu hizayı. Bir yandan ölüm var zulüm var. Ama bir yandan da bu zulme karşı başı dik, alnı ak direnenler var. Nusaybin, Sur, Silopi, Dargeçit, Cizre ve İstanbul’da. Her yerde direnenler oldukça iktidar istediğini elde edemeyecek” dedi.
‘Şirin ve Yeliz’in şahsında yaşamak direnmektir’
Yüksekdağ, Kürdistan’da her gün insanlar öldürülürken ve insanlık dışı vahşete maruz kalırken durmanın “haram” olduğuna vurgu yaparak şöyle devam etti: “Kürt halkı katledilirken bu zulme gözlerimizin kapanması imkansız. İşte Batı’da katledilen kadınlar bize ‘durmayın’ dediler. Kurtuluş ya hep beraber bu zulmün ve darbe karanlığının içinden çıkacağız ya hep beraber bu barikatları yara yara hepimizin özgürlüğünü alacağız ya da bu darbe karanlığı hepimizi birlikte boğacak. Bugün işte yaşamak direnmektir. Her yerde karanlık rejim karşısında direnmektir. Şirin ve Yeliz’in şahsında yaşamak direnmektir diyoruz. Kadınlar olarak özgürleşmek direnmektir diyoruz. Şirin Gazi’nin kızıydı. Hepinizin aklında onunla ilgili hatıralar vardı.”
Konuşmaların ardından kitle Gazi Mezarlığı’na doğru yürüyüşüne devam etti. Cenazeler yürüyüşün ardından mezarlığa getirilerek, alkış ve marşlar eşliğinde toprağa verildi.
Cenaze sonrası kitleye polis saldırısı
Cenaze töreni sonrası dağılan kitleye polis tazyikli su, biber gazı ve plastik mermi ile saldırdı. Kitle saldırıya taşlarla karşılık verdi. Polisin attığı yoğun gaz bombası nedeniyle mahalle halkı zor durumda kaldı.
Saldırı sonrası zırhlı araçlarla ara sokaklara giren özel harekat polisleri çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Yoldan geçen araçları durdurarak araçtakileri gözaltına alan polis bir binaya da baskın düzenledi.


Business News